Haberler

İşte Durdurulan 6 MİT Dosyası

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan, faili meçhuller, Suriyeli Albay'ın teslimi, uyuşturucu kaçakçılığı, Güroymak saldırısı, malvarlığı ve Taraf'la ilgili 6 davada MİT'çilerin yargılanmasına izin vermedi.

Çeşitli soruşturma ve davalarda adı geçen Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 70'ten fazla mensubunun yargılanması için Başbakanlık'tan izin istendiği ancak Başbakanlık'ın bunlardan sadece yedisi için yargılama izni verdiği ortaya çıktı. İstihbaratçıların yargılanmasına Başbakanlık'ın onay vermediği soruşturmalar arasında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ı sevk ve idare eden MİT'çiler ile faili meçhullere ilişkin olan da var.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin KCK'ya yönelik soruşturması kapsamında, 7 Şubat 2012 tarihinde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski Müsteşarı Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ifade vermeye çağrılmıştı. KCK soruşturmasını yürüten savcıların KCK-MİT ilişkisine dair önemli delillere ulaşmalarından dolayı MİT mensuplarının ifadeye çağrıldığı ortaya çıkmıştı. Günlerce gündemde kalan konu, Türkiye siyasi tarihine "7 şubat krizi" olarak geçmişti. MİT mensuplarına sahip çıkan ve yargıyı hedef alan hükümet ise, MİT Kanunu'nun 26. Maddesi'nde ani bir değişiklik yapmıştı. Muhalefetin "Kişilere özel düzenleme olmaz" eleştirilerine neden olan ve Ankara'da krize yol açan değişiklikle, MİT görevlilerinin yargılanması Başbakan'ın iznine bağlanmıştı. Bu değişikliğin ardından, soruşturma ve davalarda adı geçen çok sayıda MİT mensubu için Başbakanlık'tan izin istendiği ancak yargının karşısına "izin verilmedi" engelinin çıktığı öğrenildi.

- 70 MİT'çi için istendi: Taraf 'ın Başbakanlık kaynaklarından edindiği izin listesinde şu ana kadar 70'in üzerinde MİT mensubunun yargılanması için yargının Başbakanlığa yazı yazdığı ancak Başbakanlık'tan gelen cevapların 60'tan fazlasında "izin verilmedi'' dendiği görülüyor. İşte o soruşturmalar ve Başbakanlık'tan yargıya verilen cevaplar;

- Yeşil-faili meçhul soruşturması: Yeşil olarak bilinen Mahmut Yıldırım'ın sevk ve idaresinde görev almış MİT personelleri ve yakın dönemde işlenen faili meçhullerle ilgili soruşturma için, 42 MİT'çi hakkında Başbakanlık'tan "İzin verilmedi'' cevabı verildi.

- Suriyeli Albay'ın teslim edilmesi: Suriye muhalif liderlerinden olan Hüseyin Harhmush'un Beşar Esad güçlerine 100 bin dolar para karşılığı teslim edilmesi davasında, 16 MİT'çi için Başbakanlık yazısında "İzin verilmedi" dendi. Aynı konuda, haklarında henüz dava açılmayan M.A.A., Ö.S., N.B. adlı üç MİT'çi için ise "İzin verildi'' yazısı yazıldı.

- Uyuşturucu kaçakçılığı davası: Uyuşturucu kaçakçılığı davasında bir MİT mensubu için Başbakanlık, yargıya "İzin verilmedi'' dedi.

- Bomba ihaneti: Bitlis/ Güroymak'ta beş polis ile altı sivil vatandaşın PKK bombası ile yaşamlarını yitirmelerine neden olan olayda kullanılan bombanın örgüte MİT tarafından verilmesi davasında, iki MİT'çinin yargılanmasına Başbakanlık'tan yargıya verilen cevapta "İzin verilmedi'' dendi.

- Ergenekon'da izin var: Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile 3. Ordu eski Komutanı, emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın "terör örgütü üyeliği'' suçundan yargılandıkları Erzincan Ergenekon Davası'nda yargılanan K.Ü., Ş.B.İ. ve Ş.D. adlı üç MİT'çi için "İzin verildi''.

- Yargılamaya devam: Kaynağını izah edemediği mal varlığı hakkında soruşturmada ise, MİT'in iki numaralı ismi M.D. için görev suçu olmaması dolayısıyla Başbakanlık izni gerekmediği halde Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi, Başbakan'dan izin istenmesine karar verdi. Ancak daha sonra Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Başbakanlık iznini gerektirmediği kararını vererek gönderme işlemini bozdu. Dervişoğlu'nun, halen 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanması devam ediyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title
Close