Haberler

İşte Dünyanın En Küçük, En Hafif ve En Pahalı Şiir Kitabı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir’in Çeşme ilçesinde, tırnak büyüklüğünde olan dünyanın en küçük ve en hafif okunabilir şiir kitabı tanıtılırken, kitap Guiness Rekorlar Kitabına da girdi.

İzmir'in Çeşme ilçesinde, tırnak büyüklüğünde olan dünyanın en küçük ve en hafif okunabilir şiir kitabı tanıtılırken, kitap Guiness Rekorlar Kitabına da girdi.

Çeşme ilçesine bağlı Germiyan'da Sanat ve Gastronomi Şöleni gerçekleştirildi. Şölende, dünyanın en küçük şiir kitabının da tanıtımı yapıldı. 1 santime 1 buçuk santim boyutlarında olan kitap, görenler, hayrete düşürdü. Tırnak büyüklüğündeki şiir kitabını yazarı Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı şair ve yazar Ümit Yaşar Işıkhan, kitabın ağırlığının 0.60 gram olduğunun bilgisini verdi.

Kağıtlardaki zamma kızdı, dünyanın en küçük kitabını yazdı

Kitabın yazılışını da anlatan Işıkhan, "Kitabımın başlangıç öyküsü şöyle; 1987 yılında, İzmir'de Temmuz adında bir edebiyat dergisi çıkarıyordum. O yıllarda her hafta kağıda zam geliyordu. Öğrenci de olduğum için zamlardan dolayı dergiyi yayınlamakta zorluk çekiyorduk. O dönemde, kağıda gelen zamları protesto etmek için dünyanın en küçük, okunabilir kitabını yayınladım" dedi.

Dünyanın en pahalı kitabı ve Guiness'de

Işıkhan, "Ankara'da, İstanbul'da birçok yerle görüştüm. İşçiliğinin zor olması nedeniyle kimse basmak istemedi. İzmir'de bir yayınevi basmayı kabul etti. Özel bir zaman ayırarak bu kitabı yeniden bastılar. Beş yıl kadar önceydi ve 1987 yılındaki boyutlarda yayınlamıştım. O yıldan sonra her yıl, boyutları küçülerek şimdiki boyutuna geldi. Gramaj olarak da dünyanın en hafif kitabı özelliğini taşıyor. Şimdiki kitabım, 0,60 gram ağırlığında. Bir özelliği de pahalı oluşu. Boyutlarına göre, 100 liralık fiyatla da dünyanın en pahalı kitabı. Genellikle müzeler alıyor. Ayrıca uluslararası festivallere katıldığım zaman oradaki protokole, devlet başkanlarına, Türkiyeli şair ve yazar olarak, özelliği olan kitabı armağan ediyorum. Bu kitap, geçen yıl Azerbaycan'da, Minyatür Kitaplar Müzesinde, Guiness Rekorlar Kitabına girdi. O müzede Türkiye'yi temsil eden iki kitap var. Kitabın bir tanesi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk kitabı, sigara paketinden biraz daha küçük. Diğer kitap da benim kitabım" diyerek Guiness Rekorlar Kitabına girişini anlattı.

"Kitabım okunabilir"

Kitabı görenlerin 'okunmaz' dediğini belirten Işıkhan, "Hayır. Benim kitabım okunabiliyor. Gençler, gözleri sağlam olduğu için okuyabilir tabi. Şu anda ben okuyamıyorum. Önceleri sahneye davet ettiklerinde, cebimden çıkarıp, oradan okurdum. Demek ki, yaşlandım. Ben okuyamıyorum, ama gençler okuyor. Bir başka amacım da, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte, genç kuşak, kitaptan uzaklaşıyor. Sanal kitaba yöneliyor. Haklıdırlar belki. Ama kitaba dokunmak gerekir. Dokundukça, o kitabın dünyasına girebiliyorsunuz. Küçük boy kitapla, ilgiyi kitaba çekmeyi düşündüm. Herkes merak ediyor ve kitaba dokunuyor. Böylece, okuyucuyu kitapla tanıştırmış ve kitaba dokundurmuş oluyorum. Sanal kitaba karşıyım. Elbette olacak, ama dengeyi sağlamak gerekir. Kitap, dokunarak,altı çizilerek, taşınarak okunması gereken bir objedir" diyerek sözlerini tamamladı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close