İstanbullu Taksiciye Antalya'dan Yapay Kalp
İstanbul'da taksici Cabir Demirbaş, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonla 1 yıl 10 gündür yapay kalp ile yaşıyor.
Erol AKKIR- Ömer ERDEMANTALYA, (DHA) - İSTANBUL'da taksicilik yapan 52 yaşındaki Cabir Demirbaş, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Bayezid ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyon sonunda 1 yıl 10 gündür yapay kalp ile yaşıyor.
İstanbul Bahçelievler'de oturan 2 çocuk babası Cabir Demirbaş, ilki 32 yaşında olmak üzere 3 kalp krizi geçirdiğini açıkladı. Demirbaş, doktorların son kalp krizinin ardından kalp damarlarının çürüdüğünü söylediklerini anlattı. Demirbaş, Anjiyo oldum ama kalıcı bir çözüm arayışı içine girdim. 20 yıldır kalp hastası olduğum için en iyi ameliyatın hangi hastanede, hangi doktor tarafından yapıldığını öğrenmiştim. Suni kalple yaşamam gerektiğine kanaat getirince, Akdeniz Üniversitesi'ne gelerek Prof. Dr. Ömer Bayezid ile görüştüm. Tam bir yıl 10 gün önce, hocam ve ekibinin başarılı ameliyatıyla sağlığıma kavuştum dedi.
Operasyonu yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, kalp yetmezliğinin önemli ölüm nedenleri arasında olduğunu ve bu hastaların yüzde 50'sinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Prof. Dr. Bayezid, şunları söyledi
Türkiye'de ileri derecede kalp yetmezliği yaşayan 5 bin hasta var. Ancak 350'si Sağlık Bakanlığı'nın kalp bekleme listesinde. Yılda en fazla 80 hastaya nakil yapılıyor. Merkezimizde 2 yıldır suni kalp nakli yapıyoruz. Bu güne kadar 57 hastaya suni kalp cihazı takıldı. Bu sadece tam teşekküllü ve Sağlık Bakanlığı'ndan onay almış merkezlerde yapılan bir operasyon. Dakikada 7 litre kan pompalayan bir cihaz. Hastaların hayatta kalma oranı yüzde 99. Hastayı yatağa bağımlılıktan kurtarıyor. Hasta 1.5 kilogramlık bel çantasıyla aktif ve konforlu bir yaşam sürüyor.
(Tür: Yurt)