İstanbulensis Şiir Festivali Başladı
II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılan görkemli gala gecesiyle başladı.
Kültür sanat camiasının yakından takip ettiği II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 4 kıta 16 ülkeden 52 şairin katılımıyla Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda başladı.
Sultanbeyli Belediyesi'nin düzenlediği şiir festivalinin açılışına AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Güney Afrika İstanbul Büyükelçisi Vika M. Khumalo, Sultanbeyli Kaymakamı Mehmet Ceylan, Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, AK Parti İlçe Başkanı Ali Sevinç, İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Sultanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürü Vefa Vedat Budak, TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert ve kültür sanat camiasının önde gelen isimleri ile İstanbullu şiirseverlerkatıldı.
Bağış: "İstanbul aşıkların şehridir"
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konuşmasına "İstanbul şiirinin en değerli mısralarını yazan, İstanbul'a çok emek vermiş Sayın Başbakanımızın selamlarını getirdim." diyerek başladı. Bağış, "Sultanbeyli'nin 20 yıl evvelki halini bilenler, bugün Sultanbeyli Belediyesi'nin 10. Yıl Marşı'nı kaleme almış Cemal Reşit Rey'in adını taşıyan bir salonda uluslararası bir şiir festivali düzenlemesi ne demek çok iyi bilirler. Bu gerçekten destanı yazılası birşeydir." dedi ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Bağış konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şiir ve İstanbul, birbirine on yıllar boyunca küsmüş, küstürülmüş, bunun da her daim acısını, hasretini çekmiş iki kelimedir. İstanbul üzerine yazılan şiirler hep eksik kalmıştır, çünkü İstanbul kendi başına bir şiirdir ve İstanbul'u anlatmak kolay iş değildir. İstanbul aşıkların şehridir. İstanbul benim ilk sevdam diyen, Başbakanımızın şehridir. İstanbul Türkiye'nin özetidir."
Bağış: "İstanbulsuz Avrupa fakir kalır"
Türkiye'nin AB sürecine değinen Bağış, "Avrupa'daki her birey birkaç saatliğine İstanbul'a gelse müzakere sürecimize engel olan tüm önyargılar son bulur. İstanbul'a bu önyargıları kıracak etkinlikler kazandırmak bizlerin elinde. Napolyon'un, 'Dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu' sözü bugün bizim AB sürecimizde önümüze engel koyanlara en güzel cevaptır. İstanbulsuz bir Avrupa fakir kalır." dedi.
Keskin: "Bir şehrin şiir hali, o şehrin taşıdığı medeniyetin izlerinde gizlidir"
Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "Bugün burada, ezelden ebede bir şiir olarak yürüyen İstanbul'a, harflerdenkanat takan çok değerli şairlerimizin gücü ve desteğiyle toplandık. Bir şehrin şiir hali, o şehrin taşıdığı medeniyetin izlerinde gizlidir. İstanbul'un en genç ilçelerinden Sultanbeyli de kökleri Orhan Gazi'ye kadar uzanan tarihiyle bu kadim medeniyetin bir devamıdır.
Sultanbeyli'yi anlamlı kılan değerlerin başında ise sarı çiğdem olarak bilinen İstanbulensis çiçeği gelmektedir." dedi ve festivalin düzenlenme sürecinden bahsetti. "Bu aziz şehir İstanbul'un ismini taşıyan çiçeğin, bu şiir festivaline
çok yakıştığını geçen yıl ilk festivalimizde gördük. Bugün de duygularımızın
yoğunluğu, aynı heyecanı taşıdığımızın bir işaretidir.Bu duygularla, festival düzenleme kurulu üyelerine ve emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim." şeklinde konuştu.
Festival Düzenleme Komitesi Başkanı Özcan Ünlü ise "Biz burada, bu akşam dünyanın ve ülkemizin ünlü şairleriyle gözlerimizi kapayıp şiirin dünyasına gireceğiz ve 4 gün boyunca festivalimizle bazen Küba'ya, Filistin'e, Mısır'a, İtalya'ya, Uruguay'a, bazen de Niğde'ye, Ordu'ya, Erzurum'a, Bursa'ya bağlanacağız tüm kalbimizle. Tüm söz ustalarımıza ve festivalin düzenlenmesinde emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından şiir okumalarına geçildi. Sırasıyla İhsan Deniz, Kübalı şair Victor RodriguezNunez,Yaşar Bedri, Güney Afrika'dan Mongane Wally Serote,GoncaÖzmen, İspanyalışair Justo Jorge Padron, MetinCelal, Fransa'dan Hughes Labrusse, SüleymanÇelik, Bosna Herseklişair Cemalettin Latic, NurettinDurman, Polonya'dan EwaSonnenberg, İsmail Kılıçaslanve Filistin'den Fatena Al-Ghorraşiirlerini seslendirdi.
Festivalde dünyaca ünlü 3 şaire ödüller takdim edildi. Uluslararası İstanbulen sis Şiir Festivali Ödülü Justo Jorge Padron'a,
Türk Şiirine Hizmet Ödülü Sedat Umran'a, Festival Onur Ödülü ise Cemalettin Latic'e verildi.
Açılış gecesinin sürprizi ise Bülent Ortaçgil ve Birsen Tezel konseri oldu. İkili, birbirinden güzel şarkılarıyla gala gecesini renklendirdi.
Festivalde ikinci gün
Festivalin ikinci gününün sabahında, şairler Sultanbeyli'nin çeşitli okullarında öğrencilerle buluşacak. Öğleden sonra Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde Genç Şairler Şiir Okumaları ve ANAFEN Koleji'nde Çocuk Şiir Dinletisi yapılacak. Şairler şiirlerini akşam saat 18.00'de İstanbul Şehir Üniversitesi'nde seslendirecek.