İstanbul Üniversitesi'nden Semahat Arsel'e Fahri Doktora Ünvanı
Türkiye'de hemşirelik mesleğinin gelişimine katkıda bulunan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel'e İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi.
Türkiye'de hemşirelik mesleğinin gelişimine katkıda bulunan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel'e İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi. İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında yapılan fahri doktora törenine Semahat Arsel, eşi Dr. Nusret Arsel, Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ömer Koç, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan, Doğan Tv Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, işadamı İnan Kıraç ile davetliler katıldı.
" TÜRK HEMŞİRELİĞİNİN SÜREKLİ GELİŞİMİ İÇİN ÇABA SARF ETMİŞTİR "
Florance Nightangale Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezihe Kızılkaya Beji " Semahat Arsel sağlık alanına ve ülkemizde heşirelik mesleğinin gelişimine maddi ve manevi katkıda bulunmakta ve bu alanlardaki toplumsal duyarlılık projelerine destek vererek, hemşirelik mesleğinin uluslararası alandaki temsili konusunda çalışmalar yürütmektedir. Doktor Nusret Arsel ile evli olan Semahat Hanım gerek başarılı iş yaşamı gerekse topluma katkıları nedeniyle ulusal ve uluslararası arenada birçok ödüle layık görülmüştür" diye konuştu. Florance Nightangale Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezihe Kızılkaya Beji tarafından Arsel'e fahri doktora ünvanı verilmesinin gerekçesi de okundu. Beji, " Sayın Semahat Arsel Türk hemşireliğinin sürekli gelişimi için çaba sarf etmiştir. Maddi ve manevi yönden pek çok katkılarda bulunmuştur. Hemşireliğin ülkemizdeki gelişiminin ve profesyonelliğinin gelişme sürecinin yakın tanığı ve destekleyicisi olan Sayın Semahat Arsel'e hemşirelik mesleğinin gelişimine ve hemşirelik eğitimine yaptığı katkılarından dolayı üniversitemiz tarafından fahri doktora ödülü verilmesi uygun bulunmuştur. Ülkemizde hemşireliğe yaptığı ve yapacağı değerli katkıları için Sayın Semahat Arsel'e şükranlarımızı sunuyoruz " diye konuştu.
ARSEL, CÜBBE GİYDİ
Ardından İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kamil Adalet bir konuşma yaptı. Adalet, " Bugün şahsım ve üniversitem adına çok önemli bir gün. Bizler önce hekim sonra bilim insanı olarak yönetim görevlerini aslında pek de sevmeyiz. İyi ki de geçicidir bu görevler. Bugün bir yönetici olarak en mutlu belki de tek mutlu günüm. Zira siz hanımefendiye fahri doktora verme onuru bana verildi.Bu şansı buldum " diye konuştu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kamil Adalet tarafından Semahat Arsel'e fahri doktora cübbesi giydirildi ve fahri doktora beratı verildi. Arsel ardından bir konuşma da yaptı.Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel konuşmasının başında kendisine fahri doktora ünvanı verilmesinden ötürü teşekkür etti. Yaşamı boyunca sık sık geriye dönüp, hayatını gözden geçirip değerlendirmeler yaptığını söyleyen Semahat Arsel, bu analizleri yaptığında hemşirelik mesleği ile ilgilenmesini Allahın kendisine verdiği bir görev, bir mesaj olarak algıladığını söyledi. Arsel, konuşmasında hemşirelik mesleği ile gönülden ilgilenmeye başlamasına üniversiteye hazırlanırken yaşadığı bir rahatsızlığın neden olduğunu da belirtti. Arsel, " Koleji bitirdiğim yaz, bir taraftan üniversite imtihanlarına hazırlanıyor bir taraftan ehliyet almaya uğraşıyordum. Gençtim gezecetim eğlenecektim. Bir gece korkunç bir sancıyla uyandım, nefes alamıyordum. Araştırmalar karaciğerimde bir rahatsızlık olduğunu gösterdi. Ameliyat olmalıydım. 1950'lerde Türkiye'de ilaç röntgen filmi, tıbbi malzemelerin çoğu dahil birçok şey bulunamıyordu. İlk ameliyatımı Londra'da oldum. Kist kesesi delinmiş, bütün parazitler vücuda yayılmıştı. Dolayısıyla sonra yurtiçinde ve yurtdışında bir sürü ameliyat daha geçirmem gerekti. Yoğun bakımlarda doktor ve hemşirelerle iç içe yaşamam bana başka bir dünyayı tanıttı. Hata kabul etmeyen, özveri, fedakarlık isteyen mesleklerdi bunlar. İyi eğitilmiş, becerikli bir hemşire ile deneyimsiz hemşirenin farkını kendi üstümde anlar olmuştum " şeklinde konuştu.
" KANAATİMCE DAHA ÇÖZÜMLENMESİ GEREKEN SORUNLAR VAR "
1973 yılının sonunda annesini kaybettiğini belirten Arsel, " Yine hastanelerle hemşirelerle uğraştım. 1974'te hemşirelerle ilgilenmeye bu mesleği elimden geldiği kadar desteklemeye karar verdim. Babam ilgimi haklı buldu ve her zamanki gibi bana yol gösterdi. Projemin devamlılığ için, Vehbi Koç Vakfı'na bir fon konulacak, o fonu ben kendi kesemden büyütecek ve gelirine göre yapabileceğim bir yardım planlayacaktım " dedi. İlk iş olarak hemşirelerden oluşan bir komite kurduğunu kaydeden Arsel, " Hemşirelerin derdi büyüktü. 1974'te Türkiye'de hemşire okulları inanılmayacak kadar yetersizdi. Eğitim kitapları ve malzemeleri yoktu. Dersler elden ele dolaşan notlarla idare ediliyordu. Öğretmenler hemşire değil, başka mesleklerdendi. Komitenin ilk ricası eğitim kitaplarının temin edilmesi oldu.İkisi Amerika'dan getirtilip, tercüme ettirilmek üzere 16 ders kitabı bastırıp, okullara dağıttık " dedi. Arsel o günlerden bugünlere olumlu adımlar atılmış olsa da, hala birtakım eksiklikler olduğunu belirtti. Arsel, " Kanaatimce daha çözümlenmesi gereken önemli sorunlar var. En önemlisi hemşirelik standartlarının doğru tarif edilmesi, uluslararası standartların benimsenip kullanılması " dedi. Arsel konuşmasının sonunda bir kez daha teşekkür ederek, " Severek ve inanarak yaptığım katkıların gururunu yaşarken bir de böyle kıymetli bir ödülle onurlandırılmak büyük keyif " diye konuştu.
PÇK-UC (SB) FOTOĞRAF - İstanbul / Fatih