İstanbul Üniversitesi'nde Tedavi Gören Yırtıcı Kuşlara Özgürlüğüne Kavuştu
İÜ Veteriner Fakültesi Vahşi Yaşamı Araştırma ve Koruma Kulübü'ne hasta ve halsiz olarak gelen yabani kuşlar, özenli bir tedavi ve bakım süreci ardından Terkos Gölü civarında doğaya salındı.Prof.Dr.Serhat Özsoy ve Veteriner Hekim Ahmet Emre...
İÜ Veteriner Fakültesi Vahşi Yaşamı Araştırma ve Koruma Kulübü'ne hasta ve halsiz olarak gelen yabani kuşlar, özenli bir tedavi ve bakım süreci ardından Terkos Gölü civarında doğaya salındı.
Prof. Dr. Serhat Özsoy ve Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü olmak üzere İÜ Veteriner Fakültesi Vahşi Yaşamı Araştırma ve Koruma Kulübü üyesi öğrencileri tarafından tedavi, bakım ve rehabilitasyonları yapılan Ak Kuyruklu Kartal (Haliaeetus albicilla), Alaca Baykuş (Strix aluco) ve iki Şahin (Buteo buteo) 22 Şubat Cuma günü özgürlüğüne kavuştu.
Tibia tarsus kırığı sebebiyle kulübe getirilen akkuyruklu kartal, yaklaşık bir ay süren tedaviye olumlu sonuç verip avlanabilecek düzeye gelmiştir. Onu doğaya sağlıklı bir şekilde kavuşturmak tüm kulüp üyelerini mutlu etmiştir. Normalde ortalama 6-8 kilo olan bu kartal türü kulübümüz tarafından uygulanan özverili bakım sonucu 3.3 kilodan 6-6.5 kiloya ulaştırılıp doğaya salınmıştır. Bazı ülkelerde soyu tükenmiş olup çoğu yerde sayılı görülebilen bu türün ülkemizde 10 ila 15 çift kaldığı düşünülmektedir. Özellikle balık ve su kuşlarıyla beslendiğinden Terkos Gölü kıyısına salınması uygun görülmüştür. Bir gün sonra yapılan gözlemde kartal gölün üzerinde uzun bir süre aralıksız uçmuş, yakınlarında başka bir ak kuyruklu kartal da görülmüştür.
Ülkemizin hemen her bölgesinde görülmesi mümkün olan Alaca Baykuş'ta ise trafik kazası nedeniyle kafa travması meydana gelmiştir. Üç hafta süren gerekli. tedavilerinin tamamlanmasının ardından Alaca Baykuş vakit kaybetmeden doğasına kavuşturulmuştur.
Kurşun zehirlenmesi nedeniyle felçli bir şekilde Aralık 2012'de kulübe getirilen Şahin ise Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü tarafından "Ca Edta" tedavisi yapılmıştır. Tedavi sonrası rehabilitasyonu tamamlanan şahin sağlıklı bir şekilde aynı bölgeye salınmıştır. Özgürlüğüne kavuşan bu şahin, açık alanlarda ve bataklıklara yakın ormanlık alanlarda rahatlıkla göru"lebilen göçmen bir kuştur. Avcıların silahlarına tekrar hedef olmamasını u"mit ediyoruz.
Kulübe halsiz bir şekilde getirilen ve travmaya uğradığı anlaşılan bir diğer şahin ise 2-3 haftalık bir rehabilitasyon sürecinden geçerek tekrar eski gücüne kavuşturulmuştur.
Kuşları özgürlüğüne bıraktıktan sonra, tüm kulüp üyeleri ile birlikte kuş gözlemi yapıldı. Karaburun ve Durusu bölgelerinde gerçekleştirilen gözlemde, sakarmeke (Fulica atra), karabatak (Phalacrocorax carbo), kara boyunlu batağan (Podiceps nigricollis), gümüş yağmurcun (Pluvialis squatarola), bahri (Podiceps cristatus), gri balıkçıl (Ardea cinerea), ak kumkuşu (Calidris alba) gibi türleri tanıma ve izleme imkanı yakalandı. - İSTANBUL