Haberler

İstanbul Üniversitesi Çin'de 5 Üniversite ile Anlaşma İmzaladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İÜ Rektör Prof.Dr.Yunus Söylet yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Heyeti, 4-10 Kasım 2013 tarihleri arasında Çin'e akademik işbirliği ziyareti düzenledi.

İÜ Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Heyeti, 4-10 Kasım 2013 tarihleri arasında Çin'e akademik işbirliği ziyareti düzenledi. Gezi kapsamında birçok üniversite ile görüşüp ikili anlaşmalar imzalayan İstanbul Üniversitesi, Çin üniversiteleri ile önemli projeleri hayat geçirmek ilk adımı attı.

Ziyaret programı kapsamında ilk olarak Pekin'e giden İstanbul Üniversitesi Heyeti, Pekin, Xİ'an ve Şangay'daki üniversiteler ile Mevlana Değişim Programı Anlaşmaları ve ikili anlaşmalar yaptı.

Çin'deki 2700 üniversite arasında ilk sıralarda yer alan beş üniversite ile Mevlana Değişim Programı'nı görüşen ve anlaşmalar imzalayan İstanbul Üniversitesi, tarihinde ilk defa bir heyet ile yurt dışında bu tür bir akademik işbirliği gezisi düzenledi.

İlk görüşmesini Pekin'de Remnin Üniversitesi ile yapan İstanbul Üniversitesi, Mevlana Değişim Programı konusunda prensip olarak anlaşma sağladı. İki üniversite ilk olarak öğrenci değişimini başlatma kararı aldı.

Çin'in birçok alanda ilk üç üniversitesinden biri olan Chine University Of Political Science and Law heyeti ile de Mevlana Değişim Programı anlaşması imzalandı. Değişim programı gelecek yıl faaliyete geçecek.

İstanbul Üniversitesi Heyeti, Pekin Üniversitesi ile Mevlana Değişim Programı çerçeve anlaşmasını görüştü. Mevlana Değişim Programı konusunda bilgi alan Pekin Üniversitesi Heyeti, programa dahil olmaya karar verdi. Rektörlükler arasında ön protokol yapıldıktan sonra, fakülteler arası anlaşmalar imzalanacak.

Ekonomi alanında Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e fahri doktora unvanı veren Xi'an'daki Northwest Universitesi ile de Mevlana Değişim Programı anlaşması imzaladı.

Çin akademik işbirliği ziyaretinde Şangay Üniversitesi ve Tongji Üniversitesi ile görüşüldü. Şangay Üniversitesi ile Mevlana Değişim Programı anlaşması imzalayan İÜ Rektörü Yunus Söylet, Tongji Üniversitesi ile de Mevlana Değişim Programı anlaşması imzalamak için görüş birliğine vardı.

İÜ Rektör Prof. Dr. Söylet akademik işbirliği gezisi ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Mesafelerin önceden ikili ilişkiler için büyük bir sorun olduğunu günümüzde mesafelerin ortadan kalkmasıyla çok daha verimli sonuçların alındığını ifade eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Söylet, son 20 yılda hem ekonomik hem de teknolojik bilgi birikiminde büyük bir aşama kaydeden Çin'deki üniversiteler ile işbirliği yapmanın çok önemli ve değerli olduğunu belirtti. İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet sözlerine şöyle devam etti:

"Çin ziyaretimiz bizim için çok önemliydi, çok da verimli geçti. Böyle toplu bir heyetle daha önce başka bir ülkeye ziyaret yapılmadı. Mevlana Değişim Programı'nı tanıtmak ve anlaşmalar imzalamak için ilk olarak Çin'e gittik. Hızla gelişen ekonomik işbirliğinin, eğitim alanında da öncüsü olmak istiyoruz. İstanbul Üniversitesi olarak ilk Mevlana Değişim Programı anlaşmalarımızı Çin'de imzaladık. Ama şunu belirtmek isterim ki bir çok ülke ve üniversite ile anlaşma yapmak yeterli bir uluslararasılaşma adımı değildir benim için. Önemli olan bu anlaşmaları işler hale getirmektir. Karşılıklı değişim projesini hayata geçirmektir. İnanıyorum ki Çin'deki bu anlaşmalar büyük bir hızla hayata geçecektir. Bunun için üniversite olarak hemen bir planlama yapacağız ve anlaşma yaptığımız üniversitelerin fakülteleri ile kendi fakültelerimiz arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim çalışmalarını başlatacağız. Öğrencileri sadece meslek insanı olarak yetiştirmenin yetmeyeceğini, uluslararasılaşma bilinciyle farklı kültürleri, insanları ve üniversiteleri tanımalarını istiyoruz. Mevlana Değişim Programı da Erasmus Programı gibi her şeyi ile ne yapılacağı belli bir program. Erasmus Programı, Avrupa ülkeleri arasında mobiliteyi başlattı. Mevlana Değişim Programı da Türkiye'ye gelecek ve Türkiye'den gidecek öğrenciler için Avrupa dışında kalan dünya ülkeleri arasında mobiliteyi sağlayacak. Bunun değeri çok büyük. Düşüncesi sağlam temellere oturtulmuş ve öğrencilerimize 'dünya insanı' olabilme kapılarını açmış olan yeni bir olanak Mevlana Değişim Programı. İki yıl önceki istatistiklere göre Türkiye'de 220, İstanbul Üniversitesi'nde de yaklaşık 100 Çinli öğrenci olduğunu öğrendim. Çin ile Türkiye arasında bu kadar yoğun ekonomik ilişkiler kurulduğu bir dönemde bu sayıyı neden arttırmadınız diye dönüp bize sorabilirler. Bunun bilinciyle eğitim alanında Türkiye'nin öncü ve en köklü üniversitesi olarak Çin'de çok büyük bir heyet ile temaslar sağlamayı amaçladık. Uzun yıllar sürecek bir iş birliğinin adımını atmaktan da çok mutluyuz.

Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde mutlaka Çin'den çok sayıda öğrenciyi İstanbul Üniversitesi'ne getirmeyi ve kendi öğrencilerimizi de göndermeyi hedefliyoruz.

İnsana yapılan yatırım büyük değer taşımaktadır. Yetiştirilen gençlerin kendi değerlerini kaybetmeden dünya insanı olması, uluslararasılaşması çok önemli. İstanbul Üniversitesi olarak istiyoruz ki yetiştirdiğimiz gençler kendi kültürünü ve değerlerini iyi tanısınlar, onlara sahip çıksınlar bu değerleri kaybetmeyip korusunlar, ama aynı zamanda istiyoruz ki bu gençler dünya kültürlerini de tanısınlar, öğrensinler ve iş birliği yapmayı öğrensinler.

Çin'deki üniversitelerle işbirliğini çok önemsiyoruz. İnanıyorum ki, iki ülke arasındaki yakınlaşma hem ekonomik hem de eğitim alanında daha da gelişecek.

Mevlana Değişim Programı'nı Çin ile sınırlı kalmayacak şekilde daha da geliştirecek farklı ülkeler ile anlaşmalar imzalayacağız. Örneğin Japonya'daki üniversiteler ile de Mevlana Değişim anlaşması yapmak üzere çalışmalara başladık bile."

İstanbul Üniversitesi ile yaptıkları anlaşmayı çok önemsediklerini belirten Çin Üniversiteleri yetkilileri, ortak projelerin uluslararasılaşma alanında büyük katkı sağlayacağını ifade ettiler. Türkiye ilişkilere çok önem verdiklerini, İstanbul Üniversitesi gibi 600 yıla yaklaşan köklü bir üniversite ile önemli bir işbirliği gerçekleştirmenin heyecan verici olduğunu söylediler.

İstanbul Üniversitesi Heyeti, akademik işbirliği gezisinde Pekin Büyükelçimiz Murat Salim Esenli ve Şangay Başkonsolosu Deniz Eke ile de bir araya gelerek Çin'de başlatılan eğitim çalışmaları hakkında ilgili bilgi verdiler.

Çin akademik ziyaretinde İstanbul Üniversitesi Heyeti'nde İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ile birlikte, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, Uluslararası Akademik İlişkiler Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgin Saydam, Genel Sekreter Metin Küçük, Rektör Danışmanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Doç. Dr. Ergün Yolcu ve Çin Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Eyüp Sarıtaş yer aldı.

Şangay'da 3-6 Kasım 2013 tarihlerinde düzenlenen "The 5th International Conference on World-class Universities (WCU-5)" konferansına İstanbul Üniversitesi'ni temsilen Uluslararası Akademik İlişkiler Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Aygül Günaltay Şahinap ve Doç. Dr. Yeşer Yeşim Özer Yürür katıldılar.

2005 yılında Shanghai Jiao Tong Üniversitesi Dünya Çapında Üniversiteler Merkezi (Center for World-Class Universities) girişimi ile başlatılan ve iki yılda bir düzenlenmekte olan konferans, bu yıl 40 ülkeden 160 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi. Dünya çapında üniversitelerin, hükümet yetkililerinin ve önde gelen akademisyenlerin "Dünya Çapında Üniversite Olma" konusunda çeşitli görüş ve önerilerin tartışıldığı konferansta bu yıl da aralarında Fransa Eski Başbakanı Michel Rocard, Jamil Salmi, Ellen Hazelkorn gibi önemli 38 konuşmacı yer aldı. Konferansın bu yılki teması "Dünya Çapında Üniversitelerin Küresel Açılımının Yükseköğretimi Üzerindeki Etkileri" idi. Dünya çapında üniversiteler oluşturmak ve yönetmek kapsamında başarı öyküleri, devam eden uygulamalar ve sorunlar ele alındı. Ayrıca Shanghai Jiao Tong Üniversitesi Dünya Çapında Üniversiteler Merkezi (Center for World-Class Universities) tarafından gerçekleştirilen Academic Ranking of World Universities (ARWU) üniversite sıralamalarının 10. yıldönümü kutlandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Yeni silahını tanıtırken Avrupa'yı tehdit etti: Her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title