İstanbul Tasarım Bienali'nin Eş Küratörleri
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 13 Ekim 2012 - 16 Aralık 2012 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilecek
İstanbul Tasarım Bienali'nin eş küratörleri, Emre Arolat ve Joseph Grima olarak belirlendi.
İstanbul Tasarım Bienali tarafından davet edilen iki küratör, İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi ve Londra Tasarım Müzesi Direktörü Deyan Sudjic'in önerisi ile belirlenen "Kusurluluk" (Imperfection) temasını ayrı ayrı yorumlayacak. Emre Arolat ve Joseph Grima, bienal teması çerçevesinde hazırlayacakları bağımsız çalışmalarla iki farklı yaklaşım sunacak. Küratörlerin çalışmalarının çerçevesi, 2012 yılı başında duyurulacak.
Mimarlık eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi'nde tamamlayan Emre Arolat, 2004 yılında Gonca Paşolar ile birlikte Emre Arolat Architects'i (EAA) kurdu. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği'nde (ISMD) Başkanlık Üyeliği yapmış ve TMMOB Mimarlar Odası üyesi olan Arolat, atölye çalışmaları koordinatörü ve jüri üyesi olarak pek çok üniversitede de görev aldı. Arolat'ın proje ve uygulamalarıyla kazandığı ödüller arasında, "2006 AR Awards for Emerging Architecture, Highly Commended", "2009 Europe & African Property Awards", "2009 Emirates Glass Leaf Awards", " 2010 Cityscape Dubai Awards", "2010 Aga Khan Mimarlık Ödülü", "2011 MIPIM AR Future Projects Awards" ve "2011 Green Good Design Awards" yer alıyor. Arolat ayrıca, çeşitli mesleki yayınlarda yer alan makale ve deneme yazılarına sahip. EAA-Emre Arolat Architects'in ise Dalaman Havalimanı, Yapılar/Projeler 1998-2005 ve "...nazaran" isimli kitapları bulunuyor.
Joseph Grima mimarlık eğitimini Architectural Association, Londra'da tamamladıktan sonra uluslararası mimarlık, sanat ve tasarım platformlarında editör, küratör, yazar ve kritik olarak çalıştı. 2007-2010 yılları arasında New York'ta bulunan ve uluslararası üne sahip 'Storefront for Art and Architecture' isimli galerinin direktörlüğünü üstlendi. Grima, bağımsız bir küratör ve araştırmacı olarak, Venedik Mimarlık Bienali, Shenzhen/Hong Kong Trienali, Londra'daki Architectural Association ve Pekin'deki Planlama Sergi Salonu gibi mekanlar ve etkinlikler için pek çok yerleştirme tasarladı. Grima'nın, Instant Asia (Skira, 2007) ve Shift: SANAA and the New Museum (Lars Müller, 2008) isimli kitaplarının yanı sıra AD, Abitare, Domus, Tank, Urban China, Volume ve Il Sole 24 Ore gibi uluslararası gazete ve dergilerde yer alan deneme ve makaleleri bulunuyor. Grima halen, tasarım ve mimarlık dergisi Domus'ta Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürütüyor.
İstanbul Tasarım Bienali hakkında
İKSV tarafından 13 Ekim 2012 - 16 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali, kentsel tasarım (çevre, şehir ve bölge planlama), mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, moda ve tekstil tasarımı ile yeni medya tasarımı gibi başlıca tasarım mesleklerini ve bu mesleklerle ilişkili tüm yaratıcı alanları kapsıyor. Bienal kapsamında yer alacak etkinlikler, sergiler, enstalâsyonlar, atölye çalışmaları, seminerler ve sunumlar için "Kusurluluk" (Imperfection) teması belirleyici olacak.
İstanbul Tasarım Bienali'ne katılmak isteyen tasarımcılar için yapılacak açık çağrı ile ilgili ayrıntılı bilgiler Aralık ayında duyurulacak. Bienal hazırlık sürecinde, 2012 yılının ilk yarısında üniversite öğrencilerine ve yaratıcı endüstrilerdeki profesyonellere yönelik atölye çalışmaları ile tartışma ortamları gibi ön etkinlikler de düzenlenecek.
Tasarımı anlamak, anlatmak ve bu konudaki farklı tartışma noktalarını İstanbul'a taşımak hedefiyle yola çıkan İstanbul Tasarım Bienali'nin eş sponsorluğunu, Eren Holding, VitrA ve Koray İnşaat A.Ş. üstleniyor.
İstanbul Tasarım Bienali'nin Danışma Kurulu'nda endüstriyel tasarımcı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Asatekin, Material Connexion kurucusu ve CEO'su George Beylerian, sanat tarihçisi ve İstanbul Modern Sanat Müzesi Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu, grafik tasarımcı ve Bek Tasarım Danışmanlık kurucusu Bülent Erkmen, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. John Heskett, endüstriyel tasarımcı ve Defne Koz Studio kurucusu Defne Koz, mimar ve Koleksiyon Mobilya kurucusu Faruk Malhan, fütürist ve Brightwell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, içmimar ve Sevil Peach Architecture and Design kurucusu Sevil Peach, Londra Tasarım Müzesi Direktörü Deyan Sudjic, mimar ve Arredamento Mimarlık Dergisi yayın koordinatörü Prof. Dr. Uğur Tanyeli, Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli ve Vitra Design Foundation Yönetim Kurulu Başkanı Alexander von Vegesack bulunuyor.