İstanbul Tasarım Bienali İstanbullularla Buluşacak
İKSV, Türkiye'de bir ilke daha imza atarak, 40. yılında İstanbul'un ilk Tasarım Bienali'ni hayata geçiriyor.
İstanbul Tasarım Bienali
13 Ekim – 12 Aralık
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Türkiye'de bir ilke daha imza atarak, 40. yılında İstanbul'un ilk Tasarım Bienali'ni hayata geçiriyor. İKSV tarafından, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek İstanbul Tasarım Bienali, 13 Ekim-12 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbullularla buluşacak.
Kentsel tasarım, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, moda tasarımı, yeni medya tasarımı gibi başlıca alanlar ve ilgili tüm yaratıcı ürün ve projeleri kapsayacak İstanbul Tasarım Bienali'nde, küratörler Emre Arolat ve Joseph Grima'nın, "Kusurluluk" (Imperfection) temasını, kendi bakış açılarıyla yorumladıkları iki farklı sergi mekânında 46 ülkeden 300'e yakın tasarımcı ve mimarın 100'ün üzerinde projesi yer alıyor. İstanbul Tasarım Bienali, iki serginin yanı sıra 12 Aralık tarihine kadar, kentin farklı noktalarına yayılacak akademi programı, atölye sergileri, seminer programı, yaratıcı film kuşağı, paralel katılımcı programı ve tasarım yürüyüşleriyle iki ay boyunca İstanbul'u bir tasarım kentine dönüştürecek.
İstanbul Tasarım Bienali kapılarını, 10 Ekim Çarşamba sabahı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda yapılan Resmi Açılış Töreni ve Basın Toplantısı'yla ulusal ve uluslararası basın mensuplarına açtı. İstanbul Tasarım Bienali Resmi Açılış Töreni'nin açılış konuşmasını İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı yaptı.
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında "Hazırlıklarını 2010 yılından bu yana sürdürdüğümüz ilk İstanbul Tasarım Bienali'nde, son dönemde tüm dünyada ivme kazanan tasarım ve ona bağlı yaratıcı alanların tamamını kapsayacak bir etkinlik düzenleme amacını taşıdık. Tasarımı bir kültür öğesi olarak ele almayı, farklı yönleriyle sorgulamayı, yeniden düşünmeyi ve düşündürmeyi hedefleyerek, bu alana İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın özgün bakış açısıyla yaklaşmak istedik. (…) İKSV'nin düzenlediği tüm etkinlikler gibi İstanbul Tasarım Bienali'nin de kendi alanını zenginleştiren, uluslararası arenada ülkemizdeki güncel kültür üretimini tanıtan ve dünyanın dört bir yanındaki farklı eğilimleri ve pratikleri İstanbul'a taşıyan doyurucu bir etkinlik olmasını ümit ediyoruz" dedi.
Sunuculuğunu Ece Dizdar'ın üstlendiği İstanbul Tasarım Bienali Resmi Açılış Töreni'nde, bienale katkılarından dolayı Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreteri Süleyman Erde ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a birer teşekkür plaketi sunuldu. Plaketleri İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.
Törende daha sonra, İstanbul Tasarım Bienali eş sponsorlarına birer teşekkür plaketi sunuldu. Bienalin eş sponsorlarından Eren Holding adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Koray Şirketler Topluluğu adına Koray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Koray, Vestel adına Vestel Genel Müdürü Ergün Güler ve VitrA adına Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Hüsamettin Onanç açılış törenine katılarak Bülent Eczacıbaşı'ndan teşekkür plaketlerini aldılar.
Törende, İstanbul Tasarım Bienali'ne katkılarından dolayı, TUSKON ( Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Günay ile TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı
Ümit Boyner'e de birer teşekkür plaketi takdim edildi.
Resmi Açılış Töreni'nin ardından gerçekleştirilen İstanbul Tasarım Bienali basın toplantısına bienal küratörleri Emre Arolat ve Joseph Grima, İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi ve Londra Tasarım Müzesi Direktörü Deyan Sudjic ile İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Özlem Yalım Özkaraoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının ardından bienal sergi mekanları, küratörler rehberliğinde gezildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da sergi mekanlarını Bülent Eczacıbaşı eşliğinde gezdi.
İstanbul Tasarım Bienali basın toplantısına, ulusal ve uluslararası basın mensuplarının yanı sıra üniversitelerin ilgili bölümlerinin dekanları, akademisyenler, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileriyle mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimleri katıldı.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ'NİN ULUSLARARASI KONUKLARI
11 ve 12 Ekim tarihlerindeki ön izleme döneminin ardından, 13 Ekim Cumartesi günü kapılarını ziyaretçilere açacak olan ilk İstanbul Tasarım Bienali, açılış haftasında ev sahipliği yapacağı etkinliklerin yanı sıra uluslararası basın ve tasarım dünyasından birçok önemli ismi ağırlayarak, İstanbul'u dünya tasarım çevrelerinin buluşma noktası haline getirecek. İstanbul Tasarım Bienali'nin açılışına, İngiltere'den The Guardian, Telegraph Magazine, Wall Street Journal, Financial Times, Blueprint, Wallpaper*, Architectural Record, Dezeen Disegno, Stylus, Elle Decoration, Conde Naste International; İtalya'dan Domus, Interni, Abitare, DDN, designboom; İspanya'dan ABC, AD Spain; Almanya'dan Tageszeitung, Der Spiegel, Form, Designlines, Stylepark; Fransa'dan Le Monde, AD France, Numero, l'Officiel; ABD'den New York Times, Dwell, Metropolis, Interior Design, Forbes, New York Daily News; İsveç'ten Form, RUM; Hollanda'dan Telegraaf, Volkskrant, Financieel dagblad, NRC Handelsblad; Belçika'dan TL; Rusya'dan Object; Çin'den South Morning China Post; Japonya'dan A+U;Hindistan'dan AD India gibi birçok önemli gazete ve tasarım yayınlarının editörlerinin de aralarında olduğu 250'den fazla uluslararası basın mensubunun katılımı bekleniyor.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ TEMASI
DEJAN SUDJIC "KUSURLULUK" (IMPERFECTION)
İstanbul Tasarım Bienali'nin teması, İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi ve Londra Tasarım Müzesi Direktörü Deyan Sudjic'in önerisi ile "Kusurluluk" (Imperfection) olarak belirlendi. İlk İstanbul Tasarım Bienali için özellikle "Kusurluluk" (Imperfection) başlığını seçen Sudjic, kaleme aldığı tema metninde, 'sonsuz katmanlara ve sürekli gelişen kentsel, sosyal ve kültürel değişimin getirdiği canlılığa sahip bir şehir olarak' İstanbul'un bu temanın içeriğini incelemek için en uygun şehir olduğunu ifade ediyor. İstanbul'un 'kusursuzluktan çok uzak, buna karşın dünyadaki en enerji verici ve en hareketli şehirlerden birisi' olduğunu söyleyen Sudjic'e göre, bu tema, 'dünyaya İstanbul hakkında birşeyler söyleme imkânı yaratırken, aynı zamanda çağdaş tasarımın doğası adına keskin bir bakış açısı' sunacak. "Kusurluluk" (Imperfection) teması bir yandan İstanbul'un farklı yaratıcı potansiyeline övgü niteliği taşırken, bir yandan da günümüz dünyasında tasarım ile ilgili geniş bir bakış açısının oluşumunu destekleyecek. "Kusurluluk" (Imperfection) metninin tamamını basın dosyalarında yer alan usb'lerde bulabilirsiniz.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ SERGİLERİ
EMRE AROLAT "MUSİBET" İSTANBUL MODERN
Küratörlüğünü Emre Arolat'ın üstlendiği "Musibet", 165 tasarımcı ve mimar tarafından hazırlanmış, İstanbul ve dışındaki coğrafyalarda süregiden büyük dönüşümlerin birbirinden farklı yüzlerini göz önüne seren 30'un üzerinde projeyi bir araya getirecek. Bu bağlamda, günümüzde gerçekleşen tasarım etkinliklerinin kerameti kendinden menkul meşruiyet düzlemlerini sorgulayacak olan sergi, İstanbul Modern'de EAA-Emre Arolat Architects tarafından özel olarak tasarlanan 1.400 metrekarelik bir mekânda yer alacak.
Sergisinin küratöryal çerçevesini iki ana başlık altında kurgulayan Emre Arolat, "Dönüşüm" başlığı altında, son dönemde İstanbul'da gündemde olan kentsel dönüşüm ve toplu konut projeleri ile bu projelerin ortaya çıkardıkları toplumsal gerginlikleri dünyadaki diğer örnek kentlerle karşılaştırarak irdeleyecek. "Anti-Bağlam" başlığında ise ağırlık merkezinde İstanbul'un bulunduğu bir coğrafi palette yerel ve küresel aktörler tarafından üretilen düşünceler, yeni dünyanın evrensel kabulleri ve yeni teknolojilerdeki değişimler ile mimari ve moda tasarımı pratikleri arasındaki paralellik tartışılacak.
JOSEPH GRIMA "ADHOKRASİ" GALATA ÖZEL RUM İLKÖĞRETİM OKULU
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nun 2.300 metrekarelik bir alanda evsahipliği yaptığı ve Joseph Grima'nın uluslararası bir küratör ekibiyle birlikte küratörlüğünü üstlendiği "Adhokrasi", 120 tasarımcı ve mimarın 60'dan fazla projesini bir araya getirerek son yıllarda tasarım dünyasını kökten değiştiren toplumsal ve teknolojik değişimlerin ardından, çağdaş tasarım sahnesini değerlendiriyor.
İstanbul Tasarım Bienali'ni bir sergi platformundan ziyade laboratuar olarak değerlendiren sergi, günümüzde tasarım ifadesinin kendini nihai ürünlerden ziyade, en çok süreçlerde, yani kullanıcıyı nihai ürünün tanımlanma sürecine dahil eden sistemler, araçlar, ağlar ve platformlarda gösterdiğini öne sürüyor. Üretimin merkezinin fabrikadan zanaatkârın atölyesine dönüş yolculuğunun haritasını çizen "Adhokrasi", başlığıyla sanayi çağına özgü bürokratik organizasyon modelinin hakimiyetinden, tabandan gelen yenilikçi bir yaklaşıma geçişe atıfta bulunuyor. Serginin açık kalacağı 2 ay boyunca, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nın giriş katında yer alan salonda gerçekleştirilecek söyleşi, paneller ve atölye çalışmalarıyla "Adhokrasi" kavramı tartışılacak.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ ETKİNLİKLERİ
İstanbul Tasarım Bienali kapsamında küratöryal sergilerin yanı sıra iki ay süresince şehrin farklı noktalarına yayılan etkinlikler düzenlenecek.
AKADEMİ PROGRAMI
İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Kıbrıs'ta bulunan 26 üniversitenin 76 bölümü ile işbirliğinde geliştirdiği Akademi Programı'yla bienalin ana temasına farklı bakış açıları sunan birçok sergi ve projeye ev sahipliği yapacak. Üniversitelerin ilgili bölümleri tarafından 2011-2012 akademik yılında bienalin teması üzerine gerçekleştirilen atölyeler, projeler ve yarışmalarla ortaya çıkan ürün ve fikirlerin yanı sıra paneller ve kolokyumlarla Akademi Programı, bienal süresince İstanbul'un çeşitli bölgelerindeki 17 üniversite kampusunda ve 5 farklı mekânda ücretsiz olarak izlenebilecek.
ATÖLYE SERGİLERİ
İstanbul Tasarım Bienali ön etkinlikleri kapsamında, 22-27 Mart 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen 12 ayrı atölye çalışmasında 250'ye yakın öğrenci, 30 uluslararası tasarımcıyla çalışma ve proje geliştirme imkânı buldu.
İstanbul Tasarım Bienali eş sponsorlarından Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA'nın yanı sıra Coca-Cola, Roman, Matraş ve Nef sponsorluğunda gerçekleştirilen atölye çalışmaları sırasında tasarlanan ürünler, projeler, eskizler ve bu sürece dair tüm materyaller bienal süresinde farklı mekanlarda sergilenecek. Ayrıca, bienal süresince Absolut Vodka sponsorluğunda, 12-18 Kasım tarihlerinde yeni bir atölye çalışması daha yapılacak.
YARATICI FİLM KUŞAĞI
İstanbul Tasarım Bienali kapsamında 19 günde 9 ülkeden 19 filmin gösterileceği Yaratıcı Film Kuşağı'nda, tasarıma, tasarımcıya ve tasarım nesnesine odaklanan yaratıcı belgeseller ve video işlerinden oluşan bir seçki izleyiciyle buluşacak. Kasım ayında Pera Müzesi Sinema Salonu, Akbank Sanat, İstanbul Modern, TMMOB Mimarlar Odası ve Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek gösterimlere İstanbul Tasarım Bienali bilet sahipleri ücretsiz olarak katılabilecek. Yaratıcı Film Kuşağı'nın açılışı, 5 Kasım Pazartesi günü, ünlü yönetmen Gary Hustwit'in tasarım üçlemesinden biri olan Urbanized filminin gösterimi ve kendisinin konuşmacı olarak katılacağı bir panel ile gerçekleştirilecek.
PARALEL KATILIMCI PROGRAMI
Yaratıcı alanlarda faaliyet gösteren mimarlık/tasarım ofisleri ve firmalar, Paralel Katılımcı Programı'yla kendi mekânlarında, bienal teması ile bağlantılı etkinlikler gerçekleştirecek. +D Group, Arzum, BMS, Camhane, Camper, ÇEBİ, Dhoku, Dilek Hanif, Ersa, Koleksiyon, Meriç Akay, Milli Reasürans Sanat Galerisi, Mozaik, NORDist, Tayfun Mumcu, Türk Patent Enstitüsü ve Zebra Design Factory gibi firmaların ve stüdyoların aralarında bulunduğu Paralel Katılımcı etkinliklerinde Prof. Dr. İlhan Tekeli, Ali Cindoruk, Ela Cindoruk, Ayşe Birsel, Koray Özgen gibi önemli Türk tasarımcı, düşünür ve fikir liderlerinin yanı sıra Marcel Wanders, Giulio Cappellini, Filip Pagowski ve
Bibi Seck gibi dünyaca tanınmış tasarımcılar yer alacak. Paralel Katılımcı Programı ile ilgili ayrıntılı bilgileri basın dosyalarında yer alan usb'lerde bulabilirsiz.
SEMİNER PROGRAMI
İstanbul Tasarım Bienali seminer sponsoru Audi Urban Future Initiative, New Museum ile birlikte bienal kapsamında birçok etkinlik düzenliyor.
New Museum tarafından gerçekleştirilen IDEA CITY: İstanbul başlıklı konferans ve atölye çalışmaları 11, 12, 14 ve 19 Ekim tarihlerinde yapılacak. 11 Ekim Perşembe günü Hasköy İplik Fabrikası'nda yapılacak konferans açılışına, New York Şehir Planlama Bölümü Müdürü (Director of the New York City Department of City Planning and Chair of the City Planning Department) Amanda M. Burden konuşmacı olarak katılacak. IDEA CITY "Untapped Capital: Structures and Networs" ve "Untapped Capital: Collaboration and Exchange" panelleri, 12 Ekim Cuma günü Hasköy İplik Fabrikası'nda olacak. IDEAS CITY: İstanbul World Cafe atölye çalışmaları 14 Ekim Pazar günü Salt Galata'da, "IDEAS CITY: Istanbul Ten Considerations Architects Need To Embrace In The Urban Future" başlıklı panel de 19 Ekim Cuma günü Hasköy Yün İplik Fabrikası'nda yapılacak.
Audi Urban Future Initiative tarafından gerçekleştirilen "Audi Urban Future Initiative Awards" sergisinin açılışı 11 Ekim Perşembe günü Hasköy Yün İplik Fabrikası'nda yer alacak. "Audi Urban Future Initiative Awards" ödül töreni ise bienal kapsamında, 18 Ekim Perşembe akşamı Suada'da yapılacak.
Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin 400. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, küratör Emre Arolat'ın "Musibet" sergisi kapsamında Rotterdam Mimarlık Bienali yetkilileri ile Rotterdam ve Amsterdam Belediye Başkanları'nın katılacağı 15 Ekim Pazartesi günü İstanbul Modern'in konferans salonunda bir seminer de düzenlenecek.
İstanbul Tasarım Bienali süresince gerek küratöryel sergiler kapsamında gerekse çeşitli meslek kuruluşlarına ait çok sayıdaki seminer, panel ve konferans, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Hasköy İplik Fabrikası, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda düzenlenecek. Seminer programı katılımcıları arasında GSD-Kamusal Alan, Sanat ve Tasarım programının yürütücüsü Krzysztof Wodiczko, Londra Royal College of Art Dekanı Ute Meta Bauer, Gwangju Biennale Foundation Direktörü Yongwoo Lee, Columbia Üniversitesi Graduate School of Architecture, Planning and Preservation Dekanı Mark Wigley, yazar, küratör, mimarlık tarihçisi Zeynep Çelik ve mimar Felicity D. Scott gibi isimler yer alıyor.
Seminer programının bir diğer önemli etkinliği ise TÜSİAD tarafından düzenlenecek "İnovasyon Konferansı".
12 Kasım Pazartesi günü İstanbul Modern'de yapılacak "İnovasyon Konferansı"na TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve YANDEX Başkanı Arkady Volozh konuşmacı olarak katılacak.
İstanbul Tasarım Bienali kapsamında gerçekleştirilecek seminer programı istanbultasarimbienali.iksv.org adresinden takip edilebilir.
TASARIM YÜRÜYÜŞLERİ
İstanbul'un farklı bölgelerindeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathaneler ve mimari yapıların gezileceği Tasarım Yürüyüşleri, katılımcılarını İstanbul'a yeni bir gözle bakmaya davet ediyor. Tasarımın farklı disiplinlerine dair bilgi edinme ve gözlem yapma olanağı sağlayacak yürüyüşler, o.d.m. watches sponsorluğunda düzenlenecek. Kasım ayı boyunca gerçekleştirilecek yürüyüşler, Kuzguncuk, Beyoğlu-Cihangir-Galatasaray, Şişhane-Galata, Nişantaşı-Teşvikiye, Sultanahmet, Fener-Balat, Karaköy ve TasaPlatform ile Tasarım Yürüyüşü olmak üzere 8 ayrı rotadan oluşacak.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ ÇOCUK EĞİTİM PROGRAMLARI
İstanbul Tasarım Bienali kapsamında İstanbul Modern tarafından hazırlanan 9-12 yaş aralığındaki çocuklara özel "Tasarım Zamanı" adlı eğitim programı yapılacak. Bu programda, tasarım kavramı çerçevesinde uygulamaların gerçekleştiği bir oyun alanı bulunacak. Çocuklar katılabilecekleri "Lunapark", "Geleceğe Yön Veren Araçlar" ve "Kentin Dokusu" başlıklı atölye çalışmalarında, çevrelerindeki mimari değişime, teknoloji ve tasarım ürünleri arasındaki ilişkiye, tasarımın temel prensiplerine odaklanarak mekanlar yaratacak, ulaşım ve iletişim araçları üreterek, maketler hazırlayacak. Kasım ve Aralık aylarında yapılacak Tasarım Zamanı programı ücretsiz olacak.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ YAYINLARI
Bienal sergileri ve paralel etkinliklerin yer alacağı İstanbul Tasarım Bienali Yaratıcı Kent Haritası, bienal mekanlarının yanı sıra İstanbul'un çeşitli merkezlerinde ücretsiz olarak dağıtılacak. Yaratıcı Kent Haritası, Superpool tarafından tasarlandı ve TUSKON'un (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) desteği ile basıldı.
Bienal kapsamındaki sergilerin ve etkinliklerin tüm detaylarının yer alacağı İstanbul Tasarım Bienali Program Kitapçığı etkinlik bienal gişeleri ve İKSV gişesinden 6 TL'ye satın alınabilecek.
Ayrıca 3 ayrı ciltten oluşan ve tasarıma dair referans niteliği taşıyacak İstanbul Tasarım Bienali Katalogu, bienal süresince sergi mekânlarındaki İKSV Tasarım Mağazası standından 135 TL'ye satın alınabilecek. Katalogun tasarımı, İstanbul Tasarım Bienali web sitesi ve DOMUS Dergisi'nin tasarımcısı Marco Ferrari ile Elisa Pasqual tarafından gerçekleştirildi. Editörlüğünü Benan Kapucu, Tamar Shafrir, Vera Sacchetti ve Avinash Rajagopal'ın üstendiği yayın, Ofset tarafından basıldı.
Bienal kapsamında iki haftada bir yayımlanan sokak gazetesi "New City Reader", bienal sonuna kadar şehrin farklı noktalarında yer almaya devam edecek. Farklı başlıklarla hazırlanan ve her sayısında kent, mimari ve kamusal alana dair makalelere yer verilen "New City Reader" gazetesinin içeriğine dair detaylı bilgilere istanbultasarimbienali.iksv.org web sitesinden ulaşılabilir.
İKSV TASARIM MAĞAZASI'NDA BİENALE ÖZEL BİR KOLEKSİYON
İKSV Tasarım Mağazası tarafından, İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, 15'e yakın tasarımcıya bienale özel ürünler sipariş edildi. Bienalin temasına atıfla el imalatı ile hazırlanan "İKSV Tasarım Mağazası Tasarım Bienali Özel Koleksiyonu"nda, deri cüzdanlar, i-pad kılıfları, kağıt takılar, cam yorumlamaları, gümüş takılar, beton ve incinin kullanıldığı takılar, seramik objeleri ve el yapımı şekerler gibi ürünler yer alıyor. Tasarımlar, İKSV Tasarım Mağazası'nın yanı sıra İstanbul Modern Mağaza ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda yer alan standlarda satışa sunulacak.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ DANIŞMA KURULU
İstanbul Tasarım Bienali'nin Danışma Kurulu'nda, endüstriyel tasarımcı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Asatekin, Material Connexion CEO'su George Beylerian, sanat tarihçisi ve İstanbul Modern Sanat Müzesi Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. John Heskett, endüstriyel tasarımcı ve Defne Koz Studio kurucusu Defne Koz, mimar ve Koleksiyon Mobilya kurucusu Faruk Malhan, içmimar ve Sevil Peach Architecture and Design kurucusu Sevil Peach, Londra Tasarım Müzesi Direktörü Deyan Sudjic, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli ve VitrA Tasarım Müzesi Direktörü Alexander von Vegesack bulunuyor.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ BİLETLERİ
İstanbul Tasarım Bienali sergileri için biletler, Biletix satış kanalları, İKSV (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5 Şişhane, Pazar hariç her gün 10.00-18.00 arasında) ve ana sergi mekânlarından (Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve İstanbul Modern) alınabilir.
Bilet fiyatları; 20 TL ve 10 TL (ilköğretim öğrenci, öğretim görevlisi, öğretmenler ve 65 yaş üstü izleyiciler)
Sergi mekânlarında her gün düzenlenecek rehberli turlara katılım, bienal biletini gösteren izleyicilere 20 TL, indirimli biletini gösterenlere 10 TL olacak.
20 ve üzeri izleyici grupları için tam biletler 15 TL, indirimli biletler ise 7 TL üzerinden alınabilecek.
Rehberli tur grup biletleri, grup indirimli bileti ile birlikte geçerlidir. Rehberli turlarda gruplar için tam bilet 15 TL, öğrenci bileti ise 7 TL'dir.
Lale Kart sahipleri bienal biletlerinde yine %25'e varan indirimden yararlanabilecek.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ'NDE "SINIRSIZ BİLET"
2 kişi için geçerli olacak 50 TL'lik sınırsız bilet alan izleyiciler, 11-12 Ekim tarihlerindeki sergi ön izleme döneminde tüm mekanlara sınırsız girişin yanı sıra ücretsiz bienal program kitapçığı, bienal boyunca belirlenecek kafe, restoran, kitapevi ve müzik evlerinde değişen oranlarda indirim hakkı kazanacaklar. "Sınırsız Bilet", 20 adet ve üzeri alımlarda
40TL üzerinden satılacaktır.
İSTANBUL TASARIM BİENALİ ÖZEL BİLETİYLE SİZ DE BİENALİN DESTEKÇİSİ OLABİLİRSİNİZ
2 kişi için geçerli olacak 150 TL'lik özel bilet alan izleyiciler, kişisel olarak katkıda bulunmanın yanı sıra bienal mekanındaki uygun bir alanda yer alacak panoda ziyaretçi isminin yer alması, bienal mekanlarını uzman rehberler eşliğinde gezme ayrıcalığı, 11-12 Ekim tarihlerindeki sergi ön izleme döneminde bienal ekibi ile gezme ayrıcalığı, bienale özel etkinliklere özel konuk ve tasarımcılarla birlikte katılım hakkı, tüm mekanlara sınırsız giriş hakkı, bienal program kitapçığının ücretsiz temini, bienal boyunca belirlenecek kafe, restoran, kitap ve müzik evlerinde değişen oranlarda indirim hakkı kazanacaklar.