Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

İstanbul Şehir Üniversitesi Mezuniyet Töreni

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "Bizim üniversitelerimizin hedefleri, artık dünyanın en kaliteli ilk 10'ları arasında yerini almak olmalıdır.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bizim üniversitelerimizin hedefleri, artık dünyanın en kaliteli ilk 10'ları arasında yerini almak olmalıdır. 500 demiyorum, 100 dahi demiyorum. Bunu yapabilecek kapasite ve imkana sahip, en önemlisi de bunu yapabilecek çok köklü bir geleneğimiz var" dedi.

Davutoğlu, İstanbul Şehir Üniversitesinin Altunizade Yerleşkesinde gerçekleşen mezuniyet törenine katıldı.

Burada üniversiteden mezun olan öğrencilere seslenen Davutoğlu, öğrenci-hoca ilişkisinin samimiyetine değindi.

Davutoğlu, bir hocanın mezun ettiği öğrencilerin başarılarını hiçbir şeye değişmeyeceğinin altını çizerek, öğrencilerinin başarılarının hocanın varoluşuna anlam kattığını, onu derinleştiren bir boyut getirdiğini söyledi.

Bugün, İstanbul Şehir Üniversitesinin var olmasının hocalar sayesinde gerçekleştiğini dile getiren Davutoğlu, üniversitedeki hocaların daha nice yıllara öğrencileriyle beraber ulaşmasını diledi.

Davutoğlu, kendisinden önce konuşan ve üniversiteyi birincilikle bitiren Bangladeşli Shah Muhammed Tamzidur'un sözlerini hatırlatarak, Tamzidur'un gelmeden önce Türkiye'yi, İstanbul'u, üniversiteyi tanımadığını ancak şu anda Türkçesinden, aldığı bilgi ve birikimden emin bir şekilde konuklara hitap ettiğini anlattı.

Bir mezunun kurum hakkındaki referansının dışında oraya yapacağı en büyük katkının "o kurumla gurur duyması" olduğunu ifade eden Davutoğlu, kişinin eğitim sürecinde kazanacağı özgüvenin öneminden bahsetti.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin 50-60 yıllık üniversitelerine gitme imkanlarına rağmen bazı öğrencilerin şu anda mezun oldukları üniversiteyi seçtiğine dikkati çekerek, üniversitenin de bu güveni boşa çıkarmadığını dile getirdi.

"Türkiye dünyanın geri kalmış ülkelerine yardım anlamında, OECD'de birinci ülkedir"

"Türkiye, birçok alanda dünyanın en iyi ülkeleri arasında yerini alıyor" diyen Davutoğlu, gün içerisinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) ortaklaşa düzenlediği toplantılara katıldığını ve mevcut dış yardımlarla ilgili UNDP Başkanı Helen Clark'a Türkiye'nin son durumunu gururla ifade ettiğini vurguladı.

Davutoğlu, "Türkiye 10 yıl önce, uluslararası yardımda ismi geçmeyen bir ülkeydi. Şimdi uluslararası yardımda, yani dünyanın geri kalmış ülkelerine yardım anlamında, OECD'de birinci ülkedir. Dünyanın yükselen gücü, olarak kabul edilir. ve sadece geçen yılki yardım miktarı 3,2 milyar dolardır" diye konuştu.

"Çok köklü bir geleneğimiz var"

Törene, Somali Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Nur Ga'al ile geldiği bilgisini veren Davutoğlu, Somalili bakanın, ülkesine yapılan yardımlardan sonra Türkiye'ye şiir yazdığını, bu şiirin bestelendiğini ve bu şarkının Somali'de en fazla dinlenen parçalardan olduğunu söylediğini aktardı.

Davutoğlu, Türkiye'nin dünyada birçok alanda ön sıralarda geldiğini vurgulayarak, "Bizim üniversitelerimizin hedefleri, artık dünyanın en kaliteli ilk 10'ları arasında yerini almak olmalıdır. 500 demiyorum, 100 dahi demiyorum. Bunu yapabilecek kapasite ve imkana sahip, en önemlisi de bunu yapabilecek çok köklü bir geleneğimiz var" ifadelerini kullandı.

Bakan Davutoğlu, konuşmasından sonra öğrenci ve akademisyenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Çetinsaya: "Yeni Türkiye'nin kurucusu olacaksınız"

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinsaya da üniversiteyi yaşatan şeyin öncelikle verdiği mezunlar olduğunu belirterek, bugün mezun olanlardan herhangi birisinin kendisinden veya herhangi bir akademisyenden çok daha fazla "Şehir"li olacağını söyledi.

Üniversitenin adının, kimliğinin mezunların adeta biyografisi olacağını dile getiren Çetinsaya, daha müreffeh bir Türkiye'nin daha donanımlı öğrencilerle olacağını vurguladı.

Üniversitelerin medeniyetler tarihi boyunca hep başrollerde yer aldığını kaydeden Çetinsaya, mezun olan öğrencilere hitaben, "Sizler yeni Türkiye'nin ve yeni dünyanın kurucu aktörü olacaksınız" dedi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ademoğlu ise 30 yıl önce birkaç idealist gencin hayali olarak başlayan hikayelerinin, kurucuları Bilim ve Sanat Vakfının nitelikli, duru, ağırbaşlı ve yüzakı faaliyetleriyle geçen çeyrek yüzyılda olgunlaşarak, özgün bir üniversite fikrinin doğuşuna temel teşkil ettiğini belirtti.

"Üniversitemizin, tıpkı insanoğlunun kurduğu şehirler gibi, İstanbul, Paris, İsfahan, Kudüs, Semerkant, Roma, Atina, Kahire ve New York gibi insanlığın beğenisini toplayan başyapıtlardan biri olmasını diliyorum" diyen Ademoğlu, sürekli ilerlemeleri gerektiğini, iki günü bir olanın zararda olduğunu kaydetti.

Törende, konuşmaların ardından Türk ve batı müziğinden eserlerin yer aldığı konser verildi. Konser sonrası, lisans ve yüksek lisans düzeyinde mezun olan 67 öğrenci kep attı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title