Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

İstanbul 'Nostaljik Tramvay'ina Kavuştu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başkan Uysal 8 Kasım'da verdiği sözü tutarak İstanbul'un simgelerinden biri olan nostaljik tramvayı yeniden İstanbullularla buluşturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal göreve gelişinin 40.gününde İstanbullulara verdiği sözü tutarak İstiklal Caddesi'ndeki inşaat çalışmalarını tamamlayarak nostaljik tramvayı hizmete soktu.

Başkan Uysal 8 Kasım'da gazetecilerle bir araya geldiği kahvaltı da bir gazetecinin İstiklal Caddesi'ndeki çalışmaların ne zaman tamamlanacağı yönündeki soruya, "Her nimetin bir külfeti, her külfetin bir nimeti olur. İstiklal Caddesi'nde yapılan işin doğru olduğunu düşünüyorum. İstiklal Caddesi Cumhuriyet öncesi dönemlerden kalma tarihi bir yer. Esaslı bir çalışma yapalım ve bir daha oraya girmeyelim denildi. Yılbaşına kadar bitirmeyi planlıyoruz." diye cevap vermişti.

Nostaljik tramvayın hizmete alımı ve İstiklal Caddesi'nde yapılan yenileme çalışmaları ile ilgili olarak bugün Taksim - Tünel'de tören düzenlendi. Başkan Uysal ve İstanbul Valisi Vasip Şahin'in katıldığı törene Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İETT Genel Müdürü Ahmet Bağış ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Nostaljik tramvayın 1 hafta boyunca ücretsiz hizmet vereceği müjdesini veren Başkan Uysal, "Nostalji trenimiz yeni yıl itibariyle faaliyete başlamış ve çalışmalar böylece bitmiş oldu.

Malumunuz bu nostalji trenimiz ilk Osmanlı döneminde 1883 yılında başladı ve 1961 yılına kadar hizmet verdi. Daha sonra seferleri durdu. Tekrar 1990 yılında nostaljik tren seferleri başlamış oldu. Ulaşımdan ziyade nostaljik bir tren olarak hizmete başlayan bu tramvayımız aynı zamanda ulaşımda da önemli bir hizmet verdi" bilgisini paylaştı.

-Bu Cadde Ne Zaman Bitecek?-

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nin Osmanlı döneminden beri çok hareketli bir cadde olmasından dolayı tarih boyunca caddedeki sorunların bitmediğini vurgulayan Başkan Uysal, "İstiklal'de yenileme çalışmaları oldu, o çalışmalar bir türlü tam randıman vermedi demeyelim ama kısa zaman sonra tekrar yeni çalışma ihtiyaçları doğurdu. Büyükşehir Belediyemiz, 'Öyle bir çalışma yapalım ki kısa süre içerisinde tekrar çalışma ihtiyacı da doğmasın' diye burada 2016 yılının sonunda çalışmalara başladı. 2017 19 Ocak itibariyle de trenimiz durdu. Burada çalışmalar başladı. Buradaki çalışmalar tahminimizden daha üzün sürdü. Şahsım Ekim ayı başında göreve başladığım zaman ilk sorum da, 'Bu cadde ne zaman bitecek?' olmuştu" ifadelerini kullandı.

İstiklal Caddesi'ndeki esnafa gösterdikleri sabır için de ayrıca teşekkür eden Başkan Uysal, "Her nimetin bir külfeti, her külfetin bir nimeti olur" deyimini hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti: "Buradaki çalışmaların uzun sürmesinin de nimeti artık bir daha burada -kısa bir zaman içerisinde- çalışma yapılmayacak olmasıdır. Burada özellikle altyapı konusunda öncesinde yağmur suyu ve kanalizasyon aynı kanaldan gitmesinden dolayı sıkıntılar vardı, o kanallar ayrıldı.

Yine alt yapıda İGDAŞ, İSKİ ve BEDAŞ, TELEKOM ve kablolarla ilgili de devamlı kazı ihtiyacı vardı. Bunların tamamının alt yapısı tamamlandı. Buraya yaklaşık 148 kilometrelik alt yapı boruları döşendi, bunun yüzde 30'u boş olmakla birlikte, gelecekte yeni teknolojilerin ihtiyaç hasıl olması halinde o kanalları kullanabilmesi için. Bugün yapacağımız açılışı aslında 'Perşembe günü yapalım' demiştik, ama son birkaç eksikler kaldığı söylendi. Tamamen bitsin ondan sonra açalım dedik ve bugün açmak kısmet oldu. Burada yapılan çalışmalar için dünyadaki örnekleri inceledik. Özellikle tarihi dokuya zarar verilmemesi adına neler yapılır bunlara baktık. Bu tür yerlerde ne tür malzeme kullanılır ve ne gibi tedbirler alınabiliri inceledik."

Başkan Uysal İstiklal Caddesi'ndeki yenileme çalışmalarında kullanılan beton zemin ile ilgili de bilgi vererek, "Bu tren rayının titreşiminden dolayı hem altı yapı hem de kenardaki binaların zarar görmemesi için tedbir alındı" dedi.

"Bu tedbir aslında bundan 130 yıl önce Hicaz Demiryolu inşası esnasında alınmış. Mekke - Medine yakınlarına demiryolu vardığı zaman o demir yolunun etrafa zarar vermemesi için keçeyle demir yolu rayları sarılmış. Titreşimden dolayı çevrenin zarar görmemesi sağlanmış. O dönemde uygulanan bu sistem dünyada şimdi de kauçukla uygulanıyor. Burada da aynısı uygulandı. Buradaki titreşim alt yapıya ve çevredeki tarihi dokuya zarar veriyordu. Alınanan tedbirlerle İnşallah önümüzdeki 20 yıl boyunca burada tekrar bir daha alt yapı ile ilgili sıkıntı yaşanmayacak."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title