Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

İstanbul Modern'le İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Sanat Protokolü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Modern ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan ve bu kapsamda bir ilk olan "Özel Eğitim Proje Uygulama Protokolü"yle görme, işitme ve zihinsel engelli öğrencilerin müzede sanat eğitim programlarına katılımı sağlanacak.

İstanbul Modern ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan ve bu kapsamda bir ilk olan "Özel Eğitim Proje Uygulama Protokolü"yle görme, işitme ve zihinsel engelli öğrencilerin müzede sanat eğitim programlarına katılımı sağlanacak.

İstanbul Modern açıklamasına göre, İstanbul'un tüm ilçelerindeki MEB'e bağlı özel eğitim okullarındaki öğrencilerin müze ortamında sanatla buluşmasını amaçlayan proje protokolü İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Modern arasında imzalandı.

7-16 yaş arası görme, işitme ve zihinsel engelli öğrencilerin İstanbul Modern'de sanat eğitim programlarına katılmasını hedefleyen projeyle bin çocuk ve genç sanatla buluşacak.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve İstanbul Modern Müze Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu'nun imzaladığı Özel Eğitim Proje Uygulama Protokolü, görme engelli öğrenciler için "Dokunduğum Renk", zihinsel engelli öğrenciler için "Buluşma", işitme engelli öğrenciler için de "Sanatın Sözleri" başlıklı eğitim programlarını kapsıyor.

2018 yılında yaklaşık 1000 engelli öğrenci, İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde sergilenen sanat çalışmalarını görerek, dokunarak ve hissederek bu çalışmaları yapan sanatçıların yaşamları hakkında bilgi edinecek.

Öğrenciler, renk, doku, çizgi gibi temel sanat öğelerini tanıyarak ve bu öğeleri sözel ve görsel iletişimlerinde kullanabilecek. Sanat çalışmaları gerçekleştirerek psikomotor becerilerini de artıracak olan öğrenciler, okulda öğrendikleri kavramları sanat uygulamalarıyla somutlaştırarak pekiştirebilecek.

"Özel eğitim gören çocuklarımız müze ortamında sanatla buluşacak"

Protokolün hayata geçmesinin önemine değinen İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, sanatın merkezi olan İstanbul'da özellikle özel eğitim alan engelli öğrencilerin modern bir sanat müzesindeki sanat eğitim programlarına katılmalarının onların kişisel gelişimine ve çevrelerine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Yelkenci, "Özel eğitim kurumlarımızdaki öğrencilerimizin İstanbul Modern'in onlara özel olarak geliştirdiği sanat programlarına katılımları amacıyla imzaladığımız bu protokolün önemli olduğunu düşünüyorum. Özel eğitim alan öğrencilerimizin okul dışına çıkarak bir müze ortamında sanatı yaşayıp deneyimlemelerini sağlayan bu değerli çalışmanın örnek bir çalışma olduğunu özellikle vurgulamak isterim." değerlendirmesini yaptı.

"Daha çok engelli öğrenciye ulaşacağız"

İstanbul Modern Müze Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu ise İstanbul Modern'in ülkemizde modern ve çağdaş sanat sergileri düzenlemenin ötesinde bir sanat eğitim kurumu olarak bugüne kadar yüzbinlerce çocuk ve genci sanatla buluşturduğuna dikkati çekti.

Çalıkoğlu, "Özel eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin zihinsel ve algısal yeteneklerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı istiyoruz. Bugüne kadar engelli çocuk ve gençlere kendi olanaklarımızla ulaşıyorduk. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol aracılığıyla daha fazla öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, İstanbul Modern'in sosyal projelerine ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Dokunduğum Renk: 7 – 18 yaş arası görme engelli çocuklara yönelik düzenlenen Dokunduğum Renk proje etkinlikleri; uzman eşliğinde sergi gezisi, özel tasarlanan eğitim araçlarının kullanılarak sanat yapıtlarının incelenme çalışması, resim atölyesi, heykel atölyesi, müzik atölyesi, drama atölyesi, hareket atölyesi ve film gösterimlerini kapsıyor. 2010 yılından bugüne uygulanan proje, Şekerbank tarafından destekleniyor.

Buluşma: 12 – 18 yaş arası zihinsel engelli çocuklara yönelik düzenlenen proje etkinlikleri; uzman eşliğinde sergi gezileri, portre kavramına görsel odaklanan resim atölyesini, görsel ve işitsel eşleşmelerle yürütülen motif atölyesini ve kolaj tekniğini ele alan Karton Kent Atölyesi'ni kapsıyor. 2005 yılından bu yana uygulanan proje, BASF tarafından destekleniyor.

Sanatın Sözleri: 4-15 yaş arası işitme engelli çocuklara yönelik düzenlenen Sanatın Sözleri proje etkinlikleri; uzman eşliğinde sergi gezileri, masal tasarım, duvar resmi çalışmaları gibi atölye uygulamalarını içeriyor. Proje ayrıca 16 yaş ve üzeri arası işitme engelli 15 genç ile oluşturulan orkestra çalışmalarını da kapsıyor. Proje Gala Modern proje destekçilerinin katkılarıyla gerçekleştiriliyor. "

Kaynak: AA / Güncel
title