İstanbul merkezli operasyonda adı geçen "Balkan Üniversitesi" -
Mürteza Sulooca - Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Şinasi Gündüz, "Üniversitemiz 2006 yılından bu yana Makedonya'da kar amacı gütmeyen tek vakıf üniversitesidir" dedi.
Mürteza Sulooca - Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Şinasi Gündüz, "Üniversitemiz 2006 yılından bu yana Makedonya'da kar amacı gütmeyen tek vakıf üniversitesidir" dedi.
Prof. Dr. Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin, 2006 yılında kurulan bir vakıf üniversitesi olduğunu belirterek, şu anda 5 fakültede bütün Balkan coğrafyasından öğrencilere kaliteli bir eğitim verdiklerini söyledi.
Üniversitenin hayırseverlerin destekleriyle ayakta kaldığını ve ülkedeki üniversiteler arasında kar amacı gütmeyen tek vakıf üniversitesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gündüz, şöyle konuştu:
"Şu anda kayıtlı olan 690iöğrencimizin yüzde 84'ü burslu öğrencilerdir. Bu burslu öğrencilerin büyük bir kısmı Makedonya'dan, diğer kısmı ise Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Kosova ve Bulgaristan'dan ihtiyaç sahibi öğrencilerdir. Bizler başarılı olan, gerçekten okuma azmi olan, gelecek vadeden ama bir şekilde maddi imkansızlıklar nedeniyle okuma imkanı bulamayan öğrencileri tespit edip, bunlara elimizden gelen bütün desteği veriyoruz. Bu öğrencilerimizi iyi bir şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Üniversitemiz, kaliteli eğitimi bir amaç olarak kendisine belirlemiş, nitekim bu amaç çerçevesinde İngilizce dilinde çok kaliteli bir eğitim veriyoruz."
Makedonya'daki 19 üniversite arasında kısa süre içerisinde 6'ncı en iyi üniversite sıralamasına girmeyi başardıklarını dile getiren Prof. Dr. Gündüz, bir süre önce de üniversitenin fiziki şartlarını daha iyi hale getirmek amacıyla inşaat çalışmaları başlattıklarını söyledi. Prof. Dr. Gündüz, şu anda kullandıkları binaların geçici olduğunu belirterek, yeni yerleşkedeki binaların tamamlanmasıyla kendi kampüslerine taşınacaklarını ve böylece öğrencilerine daha kaliteli imkan sunma fırsatı da bulmuş olacaklarını kaydetti
Prof. Dr. Gündüz, Avrupa'daki üniversitelerle Erasmus, Türkiye'deki üniversitelerle de Mevlana değişim programı kapsamında ikili ilişkileri yürüttüklerini, öğrenci değişim programları uyguladıklarını dile getirerek, "Bugün Türkiye'de 30'a yakın üniversiteyle işbirliğimiz var. 15 civarında üniversiteyle de Mevlana değişim anlaşmamız var. Bu çerçevede Türkiye'den çeşitli üniversitelerden hocalar ve öğrenciler üniversitemize bu değişim programı çerçevesinde geliyorlar. Kendi üniversitemizden hocalarımız ve öğrencilerimiz de yine bu çerçevede Türkiye'deki üniversitelere gidip oradaki eğitim ortamından istifade etme imkanı buluyorlar" dedi.
-Hayırseverlere mesaj
Rektör Gündüz, üniversitenin hayır sahiplerinin bağışlarıyla ve yardımlarıyla 2006 yılından bugüne kadar faaliyetlerini devam ettirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Üniversitemize yapılan bütün bu bağışlar ve yardımların tamamı yasal çerçevede yapılıyor. Bunların her bir kuruşu sadece eğitim öğretim faaliyetleri için, üniversite için harcanmaktadır. Bu konuda üniversitemiz hemen her faaliyetinde olduğu gibi mali bir takım harcamalarında da her türlü yasal denetimden geçmektedir. Biz hayır sahiplerini, gerçekten eğitime gönül vermiş olan bütün insanları, Balkanlar'dan olsun, Türkiye'den olsun ya da dünyanın başka bir yerinden olsun, bu üniversiteye bir katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Gerçekten bu üniversite verdiği kaliteli eğitimle sadece buradaki gençlerin ufuklarını açmakla onlara iyi bir gelecek kazandırmakla kalmıyor. Aynı zamanda farklı kültürler ve coğrafyalar arasında kültür köprüsü de oluşturuyor.
Bu üniversitenin temel vizyonu, Türkiye'yle Balkanlar arasında bir kültür köprü olmasıdır, gönüller inşa etmesidir, gönüller yapmasıdır. Buradan mezun olacak her bir öğrencimiz ileride bu gönül köprüsünün, bu barış ortamının, bu birlikteliğin birer temsilcisi olacaktır. Birer elçi olacaklar ve dünyanın adeta her yerinde gerçekten bu köprünün bu gönül köprüsünün devamı için de kendi gayretlerini gösterecekler. Ben bu çerçevede özellikle bizim bağışçılarımız başta olmak üzere tüm kamuoyuna teşekkürlerimi sunuyorum ve bu üniversitenin daha da gelişmesi, daha da büyümesi için her türlü yardımlarını, desteklerini de yanımızda hissettiğimizi burada özellikle ifade etmek istiyorum."
Prof. Dr. Gündüz, Türkiye'de yaşanan son gelişmelerle ilgili de, "Kurulduğu günden bugüne üniversitemize yapılan bağışların tamamı yasal çerçevede banka hesaplarında kayıt altındadır ve her türlü yasal denetimden geçmektedir. Bu çerçevede çeşitli resmi birimlerce üniversitemizin faaliyetlerine yönelik yapılan tüm denetimlerde Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin kurum olarak gerekli tüm yasal yükümlülüklere riayet ettiği sonucuna varılmıştır. Uluslararası Balkan Üniversitesi 2014 yılında da başarılı çalışmaları ve yeni yerleşkesi ile gzel projelerle beğeni ve ödüller toplamaya devam edecektir" şeklinde sözlerini tamamladı.