İstanbul Merkezli 17 Aralık Soruşturmasına İlişkin Dava
Fatih Belediyesi'ne yönelik dosyayla ilgili davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, sanık savunmalarına ara vererek duruşmayı yarına erteledi.
İstanbul merkezli 17 Aralık'taki soruşturma kapsamında, Fatih Belediyesi'ne yönelik dosyayla ilgili 21 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti, sanık savunmalarına ara vererek duruşmayı yarına erteledi.
İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilen ilk duruşmada savunma yapan sanık Kader Demir, daha önce İstanbul 6. Koruma Kurulu'nda raportör olarak görev yaptığını, dışarından gelen birkaç projeye düzeltme yaptığını, herhangi bir resmi görevlendirmesinin olmadığını söyledi.
Resmi işlerini aksatmadan çalıştığını ifade eden Demir, "Yaptığım düzeltmeler karşılığında benim talep etmediğim miktarda Ali Tunç tarafından ödemeler yapıldı. Kimseye bir yönlendirmede bulunmadım. Rüşvet almadım. Yaptığım projeleri CD'lere de kaydettim. Bunlar incelenebilir. Suçlamaları kabul etmedim. Bu çalışmaları yapmamdaki amacım kendimi geliştirmemdi. Kendi görevimle alakalı olmadığı için suç işleme durumum olamaz" dedi.
Savunma yapan sanık Murat Akagündüz de daha önce Beyoğlu Belediyesi İmar Müdürlüğü'nde inşaat mühendisi olarak görev yaptığını, iddianamede geçen suçlamalardaki binaları bile görmediğini, adreslerini dahi bilmediğini, iddianamedeki olaylarla bir ilgisinin olmadığını söyledi.
Sanıklardan Mustafa Bayhan da Fatih Kadastro Müdürlüğü'nde kadastro teknisyeni olarak çalıştığını ifade ederek, "İddianamede geçen 28. ve 29. parsellerde cephe değişmesi gibi bir şey söz konusu dahi olamaz. Cephe değiştirilmesi zaten mümkün değildir. Kimseden de rüşvet almadım. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.
Sanık Celalettin Basatemur da ifadesinde, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, "Kimseye rüşvet vermedim. Rüşvet için talimat vermedim. Hiçbir tarihi esere zarar vermedim" dedi.
Başka bir işe atılmak için araştırmalar yaptıklarını ve tarihi yarımadada otel işletmeciliği yapmayı düşündüklerini ifade eden sanık Basetemur, "Sektörde tanıdıklarımız da vardı. Ece Ajandaları'nın yerini almaya karar verdik. Resmi belgeler sunulunca karar verdik. Belgeleri görmeden almadık. Burası iki ayrı binadan oluşan tarihi bir yapı. Binaların tarihi geçmişi nedeniyle eski sahipleri bir kısmını müze yapmayı arzu ediyordu. Yeri aldıktan sonra bir mimarlık şirketiyle anlaşmanın zorunlu olduğunu öğrendik. Mimar Sevinç Doğan'ın sahibi olduğu mimarlık şirketiyle anlaştık. Tüm işlerimi yasaların emrettiği şekilde yaptım. Sözleşme dışında elden ödeme yapmadım. Görüşme için mimarlık ofisine gittim. Mustafa Demir'in kardeşi de oradaydı" diye konuştu.
Sanığın ifadesinin ardından soru soran sanıklardan Sebahattin Demir'in avukatının "Sebahattin Demir ile görüşmenizde menfaat temin ettiniz mi?" sorusuna ise sanık Basetemur, "Asla. Tesadüfen karşılaştım. Sadece Sevinç Doğan'la sözleşme iptali sırasında oradaydı" cevabını verdi.
Sanık Günseli Aybay da ifadesinde, 30 yıl 4 ay Kültür ve Turizm Bakanlığında görev yaptığını ve kurum sekreter müdürü olduğunu belirterek, "7 kişilik kurul üyelerini bakanlık atamaktadır. Hiçbir maddi menfaat talebinde bulunmadım. Beraatimi talep ediyorum" dedi.
Mahkeme heyeti, sanık savunmalarına ara vererek duruşmayı yarına erteledi. Bugünkü duruşmada 11 sanığın ifadesi alındı. - İstanbul