Haberler

İstanbul Film Festivali Bu Yıl da Emek Sinemasız Başladı

İstanbul Film Festivali Bu Yıl da Emek Sinemasız Başladı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akbank sponsorluğunda düzenlenen ve 15 Nisan'a kadar sinemaseverleri 200'ü aşkın filmle buluşturacak 31.İstanbul Film Festivali, bu yıl da Emek Sineması'nın kapalı olmasına yönelik tepkilerle başladı.

Akbank sponsorluğunda düzenlenen ve 15 Nisan'a kadar sinemaseverleri 200'ü aşkın filmle buluşturacak 31. İstanbul Film Festivali, bu yıl da Emek Sineması'nın kapalı olmasına yönelik tepkilerle başladı.Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı'nda düzenlenen açılış törenine, Türkiye sinemasının seçkin isimlerinin yanı sıra, festivalin onur konuğu ünlü yönetmen Terence Davies de katıldı.

İSTANBUL tarafından AKBANK sponsorluğunda düzenlenen ve 15 Nisan tarihine kadar sinemaseverlere 200"ü aşkın filmle zengin bir içerik sunan 31. İstanbul Film Festivali, dün akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı'nda düzenlenen açılış töreniyle başladı. Törene, Türkiye sinemasının seçkin isimlerinin yanı sıra, festivalin onur konuğu ünlü yönetmen Terence Davies de katıldı. Törenin açılışına bu yıl da Emek Sineması'nın kapalı olmasına yönelik tepkiler damgasını vurdu.

Sunuculuğunu Memet Ali Alabora'nın üstlendiği 31. İstanbul Film Festivali açılış töreni festivalin yeni bölümlerinin tanıtımlarıyla başladı. 2012 yılında 40. yaşını kutlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı için özel hazırlanan, İKSV'nin kuruluş yılından bu yana her 10 yıllık dönemden seçilmiş birer müzikal filmin gösterileceği "Sinema ve Müzik" başlıklı özel bölümü Türkiye sinemasının başarılı genç oyuncularından Saadet Işıl Aksoy tanıttı. Geçen yıl festivalde Ulusal Yarışma'da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görülen, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Üyesi Nazan Kesal festivalin, Arap Baharı üzerinden bütün dünyada gerçekleşen halk hareketlerini ve başkaldırış hikayelerini sinema üzerinden sorgulayacak "Devrimin Filmini Çekmek" başlıklı bölümüyle ilgili bilgi verdi. "2012 Türkiye'de Çin Kültürü Yılı" vesilesiyle festival programında yer alan "Bir Çin Sinema Geleneği: WuXia" başlıklı bölümü ise İstanbul Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nün sahibi Özgü Namal anlattı.

-AKAD VE KURÇENLİ'YE SAYGI-

Törende 2011-2012 yıllarında kaybettiğimiz sinema dünyasından isimler de anıldı. Ulusal Yarışma jüri üyesi Yüksel Aksu, çağımızın en özel sinemacılarından ve sinema düşünürlerinden biri olan, onur konuğu olarak geldiği 19. İstanbul Film Festivali'nde (2000) Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü Şakir Eczacıbaşı'nın elinden alan Theo Angelopoulos ile ilgili görüşlerini paylaştı. Hülya Koçyiğit, Türk sinemasında "sinemacılar kuşağı"nı başlatan, 1987'de İstanbul Film Festivali'nin ilk Sinema Onur Ödülü'nü alan Lütfi Ö. Akad'ı; Tarık Akan ise geçen yıl festivalin açılış töreninde Sinema Onur Ödülü'nü alan yönetmen ve senarist Yusuf Kurçenli'yi sahnede andı. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni'nde ayrıca festivalin bu yılki "Sinema Onur Ödülleri" Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş dört değerli isme takdim edildi. Türkiye'nin ilk kadın sinema eleştirmeni olmanın yanı sıra yazar, çevirmen, caz-polisiye-spor eleştirmeni ve radyo programcısı olarak yıllardır başarılara imza atan, gündelik hayat kültürü üzerine denemeler de yazan, pek çok gazete ve dergiye yazılarıyla katkıda bulunan Sevin Okyay'a ödülünü Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi Başkanı Murathan Mungan verdi.

-ÖZGENTÜRK'TEN DUYGULU KONUŞMA-

1960'larda belgeseller ve kendi kurduğu sokak tiyatrosuyla başladığı sanat yaşamına, Yılmaz Güney ve Zeki Ökten'e asistanlık yaparak devam eden ve Hazal, At, Bekçi, Su da Yanar, Çıplak, Mektup, Balalayka, Kalbin Zamanı ile Görünmeyen gibi filmleriyle sinemamızın önemli yönetmenlerinden Ali Özgentürk ödülünü Müjdat Gezen'den aldı. Özgentürk, törende kızına hitaben duygulu bir konuşma yaptı. 1975 yılında başladığı kariyeri boyunca sürekli üreten ve kendini geliştirerek özellikle Arzu Film-Ertem Eğilmez'in Hababam Sınıfı ve Erler Film'in Gırgıriye serilerinde, Kemal Sunal ve Şener Şen gibi usta oyuncularla birlikte başarılı kompozisyonlar yaratan, son olarak da Kağıt filmi ile yardımcı oyuncu dalında Altın Portakal Ödülü alan Ayşen Gruda'ya ödülünü birçok filmde birlikte rol aldığı oyuncu arkadaşı Tarık Akan takdim etti.1943 yılında henüz beş yaşındayken sinema dünyasına adım atan, 1963 yılında Yasak, Gündoğarken ve Semaya Baktım Seni Gördüm filmlerinin ardından 100'e yakın filmde yer alan, Hababam Sınıfı'nın "Güdük Necmi'si olarak gönlümüze adını yazdıran Halit Akçatepe de ödülünü Tarık Akan'dan aldı.

-SİNEMA ONUR ÖDÜLÜ İNGİLİZ YÖNETMENE-

Hafıza ve anı kavramlarını işleyen görselliğiyle çarpıcı filmleriyle tanınan, 1988 yapımı filmi Distant Voices, Still Lives / Uzak Sesler Durgun Yaşamlar 2006 yılında "Festivalin 25 Yılının En İyileri" bölümünde de gösterilen usta yönetmen Terence Davies de "Sinema Onur Ödülü"nü almak üzere açılış törenine katıldı. Terence Davies'e ödülünü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti. Törende ayrıca Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışma ile Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) Jürileri de tanıtıldı. Yurtdışında olduğu için törene katılamayan Nuri Bilge Ceylan'ın başkanlığını üstlendiği Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi'nde oyuncu Alexander Fehling, yönetmen Brillante Mendoza, yönetmen Corneliu Porumboiu ve gazeteci Elçin Yahşi yer alıyor. Murathan Mungan'ın başkanlığındaki Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi'nde yönetmen Yüksel Aksu, Selanik Festivali temsilcisi Dimitris Kerkinos, oyuncu Nazan Kesal, yapımcı ve dağıtımcı Alexandre Mallet-Guy yer alıyor.

-FACE ÖDÜLÜ-

Festivalin Sinemada İnsan Hakları bölümünde yarışan bir filme verilecek Avrupa Konseyi Sinema Ödülü'nün (FACE) seçici kurul başkanlığını ise geçen yıl ödüle layık görülen Juanita Wilson üstlenecek. Jüride ayrıca, Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Yönetmenliği direktörü Philippe Boillat, Anadolu Kültür kurucusu Osman Kavala ve Eurimages proje yöneticisi Alessia Sonaglioni yer alıyor.Açılış töreninin ardından 31. İstanbul Film Festivali, Terence Davies'in, başrollerinde Rachel Weisz'in yer aldığı yeni filmi The Deep Blue Sea / Aşkın Karanlık Yüzü filminin gösterimiyle başladı. Aşkın Karanlık Yüzü festivalde "Yıllara Meydan Okuyanlar" bölümü kapsamında izleyicilerle buluşacak.

-İKİ HAFTALIK SİNEMA SERÜVENİ-

Akbank sponsorluğunda düzenlenen 31. İstanbul Film Festivali, 15 Nisan tarihine kadar Beyoğlu'nda Atlas, Fitaş 1 ve 4, Beyoğlu, Pera Müzesi, Nişantaşı'nda CityLife (City's) ve Kadıköy'de Rexx sinemalarında gösterilecek 200'ün üzerinde filmin yanı sıra ünlü konukların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, ustalık sınıfları, konser ve partilerle dolu iki hafta yaşatacak. - İstanbul

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close