Haberler

İstanbul'dan Güneş Tutulması (2)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Beyazıt Yerleşkesi'nde bulunan gözlemevinde halka açık bir güneş tutulması etkinliği düzenledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Beyazıt Yerleşkesi'nde bulunan gözlemevinde halka açık bir güneş tutulması etkinliği düzenledi. Gözlemevine gelen vatandaşlar teleskoplarla güneş tutulmasını gözlemlemeye çalıştı. Ancak havanın bulutlu olması nedeniyle güneş yüzünü göstermedi.

İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan ve akademik kadro, İstanbul'da 10.52'de parçalı olarak başlayan güneş tutulmasını gözlemevindeki teleskoptan takip etti. Yine, güneş tutulmasını izlemek için Gözlemevi'nin bahçesine de 2 teleskop konuldu. Üniversitedeki öğrenciler ve okullardan gelen çocuklar da hem kubbedeki hem de bahçedeki teleskoplarla bakarak, tutulmayı izlemeye çalıştı. Bazı öğrenciler röntgen filmleriyle de tutulmayı takip etti. Ancak, havanın kararması ve bulutlar nedeniyle güneş tutulması izlenemedi.

Gözlemevi'ndeki teleskoptan tutulmanın ilk anlarında kısa bir görüntü alabilen akademik kadro, bulutların araya girmesi nedeniyle güneş tutulmasını takip edemedi. Daha sonra yağış başlaması nedeniyle teleskobun yer aldığı kubbenin gökyüzüne açılan penceresi de bir süre kapatıldı.

'GÜNEŞ TUTULMASINI GÖREMEDİK'

Gözlemevi'nde, basın mensuplarına açıklama yapan Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan, İstanbul'da havanın bulutlu olması nedeniyle güneş tutulmasını göremediklerini söyledi. Bunun, yılın ilk tutulması olduğunu, ikincisinin de eylülde gerçekleşeceğini ifade eden Özkan, tutulmanın Kuzey Atlantik Okyanusu'nda, havanın kararması şeklinde tam olarak gerçekleştiğini kaydetti.

'BİLİMSEL ÇALIŞMALAR AÇISINDAN TUTULMAYI İZLEMEK ÖNEMLİ'

Özkan, "Güneş tutulması ülkemizden yüzde 43'lük bir oranla gözlenmekte, ancak havanın bulutlu olması nedeniyle tam olarak göremiyoruz. Bulutlar açılırsa görebileceğiz" dedi. Bilimsel çalışmalar açısından tutulmayı izlemenin önemli olduğunu vurgulayan Türker Özkan, "Tutulmaların zamanını hesaplayan bilimsel alt yapıya sahibiz. Zaman zaman deprem, tsunami ve kıyamet senaryoları gibi birtakım dedikodular duyuyoruz. Tutulmanın bunlarla alakası yok. Aralarında bir ilişki olsaydı şimdiye kadar ortaya çıkardı" diye konuştu.

Özkan, tutulmanın manyetik etkilere yol açamayacağını, bunun ayın yörüngesindeki hareketinden kaynaklanan bir olay olduğunu, tutulmada ışığın dünyaya biraz daha az geldiğini, insan gözünün de bunu fark edemediğini kaydetti. Manyetik etkilerle kutup ışıklarının meydana geldiğini, ancak insanlara etki yapabilecek bir durum olmadığını vurgulayan Özkan, tutulmaya özel filtrelerle ve gözlüklerle bakılması gerektiğini ifade etti.

'TUTULMA SELFİESİ TEHLİKELİ'

Özkan, güneş tutulurken selfie çekilmesine de işaret ederek, bunun yanlış olduğunu, telefonların bir daha kullanılamaz hale geleceğini vurguladı. Süper ay konusuna da değinen Özkan, "Süper ay, ayın dünyaya yakın olmasıyla alakalı. Ay dünyanın etrafından elips şeklinde dolaşıyor. Bazen uzak, bazen yakın oluyor. Yakın konumda olduğu için daha büyük görünüyor ay. Bugün yeniay. Dolunay olsaydı ayı biraz daha büyük ve parlak görecektik. Yeniay nedeniyle küçük göreceğiz. Aynı zamanda bugün ekinoks. Gece ve gündüz eşit. Bu 3 olay tesadüf olarak bir araya geldi. Kötü olarak algılanmaması gereken bir durum" ifadesini kullandı.

Özkan, tam tutulmanın 2060'ta yaşanacağını ifade ederek, parçalı tutulmaların da bir kaç yıl içinde olabileceğini anlattı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close