Haberler

İstanbul'daki Uçak Kaçırma Girişimi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pegasus Havayolları'na ait Kharkov İstanbul seferini yapan uçağı kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna uyruklu Artem Kozlov'un 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Pegasus Havayolları'na ait Kharkov- İstanbul seferini yapan uçağı kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna uyruklu Artem Kozlov'un 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu Adalet Sarayı 37. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Artem Kozlov, uçağın kaptan pilotu Hızır İlyas Karagülle, 2. pilot Yusuf Çağun, kabin görevlileri ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada kimlik tespiti yapılan Kozlov, bir üniversitenin uçak akademisinden mezun olduğunu söyledi.

Tercüman eşliğinde ifadesi alınan Kozlov, olay günü kaçırma girişiminde bulunduğu uçağa Kharkov'dan bindiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Uçağa başlangıçta İstanbul'a gitme amaçlı bindim ama sonra karar değiştirdim. Ülkemde yaşanan olayları dünyaya duyurmak istiyordum. Çünkü ülkemde Rusya yanlısı bir iktidar vardı. Ukrayna vatandaşlarına kötü davranıyordu. Bunlara tepki için ve o tepkiyi dünyaya duyurmak amacıyla önce hostesle konuştum. Ukrayna'da yaşanan olayları protesto ettiğimi söyledim. Ancak hostes benim boş bir koltuğa oturmamı söyledi. Benim uyarılarımı dikkate almadığını gördüm. Ancak ben sinirliydim. Ülkemin durumunu anlatamamıştım, duyuramamıştım."

Kozlov, eylem sırasında yanında herhangi bir silah olmadığını dile getirerek, "Sadece dizüstü bilgisayarımın bulunduğu bir çanta vardı. 'Bomba patlatırım' da demedim. Kimseye zorluk çıkarmadım. Sadece 'bana zarar vermeyin, ben de kimseye zarar vermeyeceğim' dedim. Bir örgüt adına çalışmıyorum ve bağlantım da yoktur" diye konuştu

"Kozlov yaklaşık 2 saat kendini Rusya'da sandı"

Uçağın kaptan pilotu Hızır İlyas Karagülle de uçak kalktıktan 20 dakika sonra kabin amirinin, "sakın kapıyı açma, içeride sorunlu bir yolcu var" demesiyle durumu öğrendiğini anlattı.

Uçağın kokpitinden içeriyi görebildiğini aktaran Karagülle, şöyle devam etti:

"İçeride sinirli bir şekilde hareket eden yolcuyu gördüm. Elinde telefon vardı. Uçağın Soçi'ye hareket etmesini, aksi halde uçağa yerleştirdiği bombayı patlatacağını söylediğini öğrendim. Ben bu eylemi bir uçak kaçırma girişimi olarak düşündüm ve uluslararası havacılık kuralları gereği uçağı en yakın havalimanına indirmem gerekiyordu. Ama o sırada Soçi'de Kış Olimpiyatları vardı ve birçok devlet başkanı bulunuyordu. Uçağı oraya indirmem halinde bir operasyon düzenlenebilir ve can kaybı yaşanabilir düşüncesiyle en yakın havalimanı olan İstanbul'a yöneldim ve uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdim."

Karagülle, Kozlov'un yaklaşık 2 saat kendini Rusya'da zannettiğini belirterek, bu sürede havalimanının kriz masasıyla durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydetti.

Bu sırada özel güvenlik timlerinden 2 kişiyi kokpit camlarını açarak içeri aldığını ve operasyon planlaması yaptıklarını ifade eden Karagülle, 4,5 saatin sonunda yolcuların uçaktan tahliye edilmesine ikna olan sanığın güvenlik timlerince etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Mahkeme hakimi, Kozlov'un doğum ve adli sicil kayıtlarının Emniyet Genel Müdürlüğü Türk İnterpol Daire Başkanlığı aracılığıyla istenmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ukrayna uyruklu Artem Kozlov'un 7 Şubat'ta ülkesindeki siyasi karışıklığa uluslararası alanda dikkati çekmek düşüncesiyle, 2014 Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Soçi kentine uçak kaçırmak ve alıkoymak kastıyla Kharkov'dan İstanbul'a giden Pegasus Havayolları'na ait uçağa yolcu olarak bindiği anlatıldı.

Kozlov'un, 7 mürettebatı ve 110 yolcuyu bomba patlatarak öldürme tehdidiyle alıkoyarak kişi hürriyetini tehdit ettiği aktarılan iddianamede, hava korsanının, tehditle hava ulaşım aracını kaçırıp alıkoyduğu kaydedildi.

İddianamede, şüpheli Artem Kozlov'un, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" suçlarını işlediği gerekçesiyle 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title