İstanbul'daki "Kck" Davası
Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 77'si tutuklu 204 sanık hakkında açılan davada, yargılamanın durdurulması ile mahkeme heyetinin davadan çekilmesi yönündeki taleplerin reddine karar verildi.
Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 77'si tutuklu 204 sanık hakkında açılan davada, yargılamanın durdurulması ile mahkeme heyetinin davadan çekilmesi yönündeki taleplerin reddine karar verildi.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada mahkeme heyetinin kararını açıkladığı sırada, duruşma salonuna izleyiciler, avukatlar ve sanıklar alınmadı.
Taleplerle ilgili kararını açıklayan mahkeme heyeti, mahkemenin anayasa ve yasalardan aldığı yetkiye dayanarak yasal mevzuat çerçevesinde işleyişini sürdürdüğünün açık olduğunu, mahkemenin olgu ve somut deliller üzerinden yargılama yaptığını, mevcut dava ile ilgili olmayan soyut yorumlara dayanılarak yargılamanın seyrinin belirlenemeyeceğinin izahtan vareste olduğunu belirtti.
Mahkeme heyeti, tarafsızlıklarını şüpheye düşürecek herhangi bir sebebin bulunmaması, sanık avukatlarının da bu yönde somut hiçbir delil gösterememesi nedeniyle mahkeme heyetinin davadan çekilmesi yönündeki talebin yerinde olmadığına, ayrıca yargılamanın durdurulması ve durma kararının verilmesini gerektirir yasal herhangi bir nedeninin bulunmadığının görüldüğünü ifade ederek, yargılamanın durdurulması ile mahkeme heyetinin davadan çekilmesi yönündeki taleplerin reddine karar verdi.
Heyet, aldıkları karara itiraz edilebileceğini, bu itiraz sürecini göz önüne alarak duruşmanın ertelenmesine hükmetti.
Haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıkların yakalanmalarının beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, savunması alınmayan tutuksuz sanıklar hakkında zorla getirilme kararı verilmesine ve tutuklu sanıkların bu hallerinin 14 Şubat'ta dosya üzerinden incelenmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Nihat Oğraş ve 3 avukat hakkında savunma sınırlarını aştıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Duruşma, 3 Nisan'a ertelendi.
Tuncel'den açıklama
Duruşma salonunun önünde basın mensuplarına açıklama yapan HDP Genel Başkanı Sebahat Tuncel, KCK davalarının başladığı günden bu yana siyasi nitelik taşıdığını savunarak, "10 binden fazla arkadaşımız bu mahkemelerin sorgularından geçti. Buna itirazımızı ifade ettik. Bunlar hukuki değil. Bir merkezden yönetiliyor ve karar alınıyor" diye konuştu.
Tuncel, demokrasiden ve bağımsız bir yargıdan bahsedilebilmesi için hükümetin, yargıyı yürütmenin himayesine alacak düzenlemelerden vazgeçmesi gerektiğini savundu.
Bu arada, Tuncel'in yanı sıra BDP Van Milletvekili Özdal Uçer, Akın Birdal ve sarkıcı Ferhat Tunç da duruşmanın sabahki bölümünü izledi. - İstanbul