İstanbul'daki Kck Ana Davası
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 205 sanığın yargılamasının, dosyanın yasaya aykırılık iddiasıyla gönderildiği Anayasa Mahkemesi'nce 5 aylık sürede herhangi bir karar verilmemesi nedeniyle kaldığı yerden devamına hükmetti.
İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 205 sanığın yargılamasının, dosyanın yasaya aykırılık iddiasıyla gönderildiği Anayasa Mahkemesi'nce 5 aylık sürede herhangi bir karar verilmemesi nedeniyle kaldığı yerden devamına hükmetti.
Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan davanın altıncı duruşmasına tutuksuz sanık Aydemir Anlı katıldı. Akademisyen Prof. Dr. Büşra Ersanlı, yazar Ragıp Zarakolu ve avukat Gönül Erdem'in de aralarında bulunduğu diğer sanıkları ise avukatları temsil etti.
Mahkeme, KESK üyelerinin de aralarında bulunduğu 56 sanığın yargılandığı dava dosyasının, Anayasa'ya aykırılık iddiası talebi üzerine, 15 Ekim 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildiğini belirterek, bu davaya ilişkin yüksek mahkemece herhangi bir karar çıkmaması nedeniyle "Anayasa'nın 152/3. maddesi ile diğer kanuni hükümlere göre yargılamanın devamı" hükmü kurulduğu hatırlatıldı. - KESK davası kararı örnek gösterildi Esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Esat Faruk Benli, KESK üyelerinin yargılandığı davayla benzer mahiyette olan bu davayla ilgili de Anayasa Mahkemesi'nin 5 aylık sürede herhangi bir hüküm kurmadığı gerekçesiyle "yargılamaya kaldığı yerden devam edilmesi" kararı verilmesini talep etti. Mütalaaya ilişkin beyanları sorulan sanık avukatları, Anayasa Mahkeme kararının beklenilmesini ve davanın bekletici mesele yapılmasını talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, KESK üyelerinin yargılandığı benzer mahiyetteki dava dosyasında, Anayasa Mahkemesi kararının 5 ay içinde verilmediği gerekçesiyle "yargılamanın devamı" yönünde hüküm kurulduğunu hatırlatarak, bu davanın sonucunun beklenilmesinden de vazgeçilmesini ve yargılamanın kaldığı yerden devamını kararlaştırdı. Heyet duruşmayı, 17 Mayıs'a erteledi.
Gazetecilerin yargılandığı KCK davası
Mahkeme heyeti, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 sanığın yargılandığı 3. KCK davasıyla ilgili de gerçekleştirdiği beşinci duruşmada ara kararını açıkladı.Heyet, 5 Kasım 2014'te "yasaya aykırılık" iddiası nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen bu dava dosyasına ilişkin, yargılamanın kaldığı yerden devamı hükmü kurarak, bekletici sebep sayılması kararını kaldırdı. Öte yandan, eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ilçe başkanlarının da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı benzer mahiyetteki dava dosyasına ilişkin de mahkeme heyetince, yine "davaya kaldığı yerden devam edilmesi" hükmü kuruldu.
Davaların geçmişi
Özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 71'i tutuklu 205 sanığın yargılandığı ana dava, 6526 sayılı kanunun yürürlüğü girmesiyle özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülmeye başlanmıştı. Bu mahkemece yapılan yargılamalarda, tutuklu olan sanıkların tümünün tahliyesine karar verilmişti.Sanık avukatları, 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na (TMK) eklenen geçici 14/4. maddesinde belirtilen, "bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etmişti. Bu talepleri ciddi mesele sayan mahkeme heyeti de 3 Aralık 2014'te verdiği ara kararla, Anayasa'nın 152/1. maddesi gereğince dava dosyasının, Anayasa'ya aykırılık iddialarının incelenmesi için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi ve davanın karara dek geri bırakılmasını kararlaştırmıştı. Özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen çoğu gazeteci 15'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı 3. KCK davası da özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülmeye başlanmış, yargılamalarda tutuklu sanıkların tümü tahliye edilmişti. Bu dava dosyası da diğer davalarda olduğu gibi "kanuna aykırılık" iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmişti.