Haberler
İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Kreş tartışmaları sorulunca İmamoğlu fena patladı: Cami yaptım imam vermediler

"Cami yaptım imam vermediler, karakol yaptım ortada polis yok"

13 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor

Bakanlık düğmeye bastı! Sosyal medyaya yaş sınırı geliyor

İstanbul'daki Gaziantepliler Bayramda Yuvalamasız Kalmayacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte evlerde yöresel yemeklerle ilgili heyecan başlarken Gaziantep’in en önemli bayram yemekleri arasında yer alan yuvalama için de kollar sıvandı.

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte evlerde yöresel yemeklerle ilgili heyecan başlarken Gaziantep'in en önemli bayram yemekleri arasında yer alan yuvalama için de kollar sıvandı.

Gazianteplilerin bayramlarda olmazsa olmazı olan yuvalama her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul'da bulunan Sahan Restoranlar zincirinde menüdeki yerini alıyor. Ramazan Bayramı'nda İstanbul'da yaşayan Gazianteplileri yuvalamasız bırakmayacaklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan yuvalamanın Gaziantep'in en önemli bayram yemeklerinden birisi olduğunu ve bayram sabahı sofraların vazgeçilmezi olduğunu ifade etti.

Anadolu Mutfağı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, Gaziantep'te bayram için özel olarak hazırlanan yuvarlama geleneğinin yaşatılması için ellerinden geleni yaptığını ve kadınlar için zahmetli ama bayramlarda vazgeçilmez bir yemek olduğunu belirterek, bayram sabahı zengin fakir ayrımı olmaksızın Gaziantep'te veya Gazianteplilerin Türkiye'nin ve dünyanın neresinde olursa olsun mutfaklarında yuvalama hazırlandığını açıklayarak, "Bayram sofralarımız çok özeldir bizim hele hele, Gaziantep sofraları ayrı bir renk ve tat katar bayrama. Burada yemekler yapılır tatlılar yapılır. Bu coşku 1 hafta önceden başlar. Bayramdan 1 hafta önce bütün komşular ve akrabalar bir araya gelir. Geleneksel bayram yemeğimiz yuvalama, zerde ve kurabiye yapımı için çalışmaya başlarlar. Bu bizim için bir coşkudur, tatlı bir telaştır. Yuvalama yapmak için öncelikle pirinci ıslatırız. Bu pirinç sonra süzekte kurutulur. Daha sonra havanlarda döverek pirinci un şekline getiririz. Ondan sonra siyah çiğ köftelik etle yoğrulur. Bu işlemler bittikten sonra akraba, eş dost bir araya gelerek bunu hep birlikte yoğurmaya ve yuvalamaya başlar. Bir taraftan et pişer nohutla beraber diğer taraftan yoğurt süzülür. Bunların hepsi hazırlanarak yemek için bayram sabahı beklenir. Bayram sabahı evin erkekleri bayram namazına gider. Evin kadını da sabah erken kalkar bayramdan önce hazırlığını yaptığı o yuvalama etinin suyunu ısıtır. Yoğurt süzülmüştür, yoğurdu pişirir, yuvalamayı hazır hale getirir. Bir taraftan pirinç pilavı şehriyeli sadeyağda hazırlanır. Aile namazdan eve geldiğinde mis gibi koku daha eve girmeden her tarafı kaplamıştır. Yuvalamayla pirinç pilavını yeriz üstüne de zerde ve sütlaçımızı yeriz. Ondan sonra bayramlığımızı giyer ellimize baklavamızı kurabiyemizi alır aile büyüklerine bayramlaşmaya gideriz. Bütün bunları biz inşallah Sahan restoranlarında gerçekleştireceğiz. Misafirlerimizi hem Gaziantep'te hem de İstanbul'da bu nefis yuvalamayı yemeye davet ediyoruz.

"KOMŞULUK İLİŞKİLERİ YUVALAMA İLE ZİRVEYE ÇIKIYOR"

Bayramlar ve özel günler için yapılan birçok geleneksel Türk yemeklerinin komşuluk ilişkilerini geliştirdiği gibi aileler arasında da sosyalleşmeyi sağladığına dikkat çeken Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı ve Anadolu Mutfağı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan "Gaziantep'in bayram sofralarının en güzel özelliklerinden bir tanesi de, lezzeti tartışılmaz yemekler yarında bu yemeklerin yapımı aşamasında bireyler ve aileler arasında gelişen sosyalleşmedir. Hazırlıkları bir hafta önceden başlayan ve Ramazan'ın verdiği rehavete rağmen ailelerin bir araya gelmesi, akrabaların, komşuların bir araya gelmesi ve her aile için ayrı ayrı bu yemeği hep birlikte imece usulü ile hazırlamaları çok önemli. Özellikle hanımlar bayram yemeklerinin hazırlık aşamasında dertlerini, sevinçlerini paylaşıyorlar, hasret gideriyorlar. Bu nedenle bayram yemeklerimizin en büyük özelliklerinden biride sosyalleşmedir. Bu tür yemek hazırlanmasında aileler arasındaki ilişkinin zirveye çıkması, karşılıklı birçok konuda görüş alışverişinin yapılması kadar küçük çocukların da bu kültürü yaşaması önemlidir" diye konuştu.

Gaziantep'te bayram yemekleri içerisinde tatlılarında önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Sahan Restoranlar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı ve Anadolu Mutfağı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan "Yine ev hanımlarımız iftardan sonra bir araya gelerek komşularıyla birlikte kendilerinin ve komşularının kurabiye ve kahkesini imece usulü yaparlar. Ailelerimizi bu anlamda sadece bayram yemekleri değil, bayram tatlılarının yapımı da bir araya getiriyor. Zerde, sütlaç, kurabiye, kahke ve en önemlilerinden biriside Gaziantep'e has yufka ekmeklerin pişirilmesi için aileler belirledikleri günlerde bir araya geliyorlar. Bu geleneğin devamlılığını sağlamak için bizlerde elimizden gelenleri yapıyoruz şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title