İstanbul'daki Darbe Davalarında İlk Mütalaa
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada esas hakkında mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ayhan, tutuklu yargılanan Astsubay Yusuf...
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1'i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada esas hakkında mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ayhan, tutuklu yargılanan Astsubay Yusuf Yıldız'ın ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını, olay tarihinde er olarak görev yapan diğer 23 sanığın ise beraatini talep etti.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanık Yusuf Yıldız ve sanık avukatları ile Başbakanlık avukatı Halit Çokan katıldı.
Duruşmada söz alan Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Ayhan, iddianamedeki tüm anlatımlara katıldığını beyan ederek, esasa ilişkin mütalaasının hazır olduğunu söyledi.
Sanıklar hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiği hatırlatılan mütalaada, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarının cezalarının aynı olması nedeniyle kanun gereğince sadece bir cezanın verilebileceği vurgulandı.
Mütalaada, 15 Temmuz 2016'da, FETÖ/PDY örgütünce Türkiye çapında darbe kalkışmasına teşebbüs edildiği, bu amaçla örgütün yönetici ve üyelerince kendilerine verilen emir ve talimatlar doğrultusunda darbeye yönelik yüzlerce olay gerçekleştirdikleri aktarılarak, "Bu kalkışmanın bir parçası olarak olay günü, 66. Mekanize Tugay Komutanlığında birçok faaliyet yürütülmüş, ortada hiçbir sebep yokken, sanki bir terör saldırısı varmış gibi komutanlarca ve işin içinde olan örgüt elemanlarınca kaos ortamı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla 'Silah kayboldu, tatbikat var, polise terör saldırısı var, bomba yüklü araçlarla teröristler saldıracak.' şeklinde asılsız iddialarla ortamın kendi isteklerine uygun hale getirilerek amaçları doğrultusunda bu örgütün elemanları olmayanları da terör saldırısı olacağı şeklinde kendi yanlarına hizmet etme amacıyla inandırmaya çalışmışlardır." denildi.
Sanık Yusuf Yıldız'ın, bu darbe faaliyetinin bilincinde olarak serbest iradesiyle eylemlerini gerçekleştirdiği vurgulanan mütalaada, valilik binasını ele geçirmek ve daha önceden oraya giden askerlere yardım amacıyla 23 eri komutasına alarak nizamiyeden 2 araçla yola çıkan sanık Yıldız'ın, yolda polisin tüm uyarılarına ve darbe olduğunu söylemesine rağmen, aracını hareket ettirerek, görevini örgüt adına yapmak amacından vazgeçmediği belirtildi.
Sanığın idaresinde ve kontrolünde olan araçların, polisin ve halkın çabasıyla durdurulduğu anlatılan mütalaada, sanığın anayasayı ihlal suçunu işlediği ve FETÖ üyesi olduğu, dosya kapsamı, tanık beyanları ve diğer sanıkların ifadelerinden anlaşıldığının altı çizildi.
Er olan sanıklara beraat istemi
Mütalaada sanığın "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilerek, sanığın tutukluluk halinin de devamına karar verilmesi istendi.
Mütalaada diğer 23 sanığın vatani görevini yapan erler olduğu, olayı yönetme ve yönlendirme kabiliyetlerinin bulunmadığı, irade ve istekleri dışında asker olmalarından faydalanarak, komutanları tarafından bu olaya zorla dahil edildikleri, bulundukları hal ve durum itibarıyla olayın ne olduğunu, ne yaptıklarını anlayabilecek konumda olmadıkları anlatılarak, polis ve halkın kendilerini durdukları esnada darbe olduğunu söylenmesi üzerine bir kısmının polisi arayarak yardım istediği, herhangi bir silahlı eylemde de bulunmadıkları kaydedildi.
İddianamede bu sanıkların örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçundan cezalandırılmasının istendiği hatırlatılan mütalaada, sanıkların FETÖ ile herhangi bir ilişki ve iltisaklarının tespit edilemediği, bu nedenle bu müsnet suçu işlemek kasıt ve iradelerinin olmadığı ve vatani görevini yapmakta olan bu askerlerin, "Terör saldırısı var, ona desteğe gidiyoruz." şeklindeki iradelerini fesada uğratıldığı, bu nedenle 23 sanığın ayrı ayrı beraatine karar verilmesi öngörüldü.
Başbakanlık avukatından kısmen itiraz
Başbakanlık avukatı Halit Çokan, mütalaaya kısmen katıldıklarını beyan ederek, olay tarihinde er olan 23 sanığın da cezalandırılmasını, ayrıca sanık Yusuf Yıldız'ın sadece tek suçtan değil "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından da cezalandırılmasını istedi. Avukat Çokan, ayrıca sanık Yıldız'ın "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan da cezalandırılması talebiyle mahkemenin savcılığa suç duyurusunda bulunmasını talep etti.
Sanık Yusuf Yıldız'ın avukatı, mütalaaya katılmadıklarını beyan ederek, savunma yapmak için süre istedi.
Mahkeme heyeti, sanık Yusuf Yıldız'ın tutukluluk halinin devamına, sanık avukatının savunma yapması için süre verilmesine karar vererek, duruşmayı 7 Temmuz'a erteledi.