Haberler

İstanbul'daki 2. Kck Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PKK terör örgütünün üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, çoğunluğu avukatlardan oluşan 37'si tutuklu 50 sanık hakkında açılan davanın öğleden sonraki bölümünde, sanık ve avukatların talepleri alındı.

PKK terör örgütünün üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, çoğunluğu avukatlardan oluşan 37'si tutuklu 50 sanık hakkında açılan davanın öğleden sonraki bölümünde, sanık ve avukatların talepleri alındı.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, yoklama yapıldığı sırada bir avukat, tutuklu sanıkların etrafını çevreleyen jandarmanın çekilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci ise bu talebe, jandarmayı çekemeyecekleri yanıtını verdi.

Bir kısım sanık avukatı da söz alarak, tutuklu sanık avukatlarını yurt dışından desteklemeye gelen baro temsilcisi avukatların isimlerini tek tek okudu.

Tutuklu sanık avukat Doğan Erbaş da, davaya ilişkin bazı taleplerde bulunmak için söz istedi.

Sanık Erbaş, "Bu dava, hukuka aykırılıklar komedisidir. Bu davaya nereden bakarsanız bakın, hukuksuzluğu göreceksiniz. Bu dava ileride hukuksuzluğu göstermek için hukuk fakültelerinde ders olarak okutulmalıdır" dedi.

Bir sabah operasyonu ile yaklaşık 40 kadar avukatın gözaltına alınmasının dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığını öne süren Erbaş, Suriye'deki diktatör rejiminde bile böyle bir hukuksuzluğun olmadığını, bir sabah hukukçu olarak değil de örgüt üyesi olarak uyandıklarını söyledi.

-"Abdullah Öcalan'ın dinlenilmesi şarttır"

"Cumhuriyet tarihi, hafızalarda Kürtler açısından pek güzel bir tarih bırakmamıştır" diyen Erbaş, davanın siyasi bir dava olduğunu ve Kürt sorunu ile bağlantılı olarak ele alınması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"İddianamenin bir çok yerinde müvekkilim Abdullah Öcalan yer almaktadır. Bu nedenle de müvekkilim Öcalan'ın ifadesinin alınması gerekmektedir. Maddi gerçeğin ortaya çıkartılması için müvekkilimizin bu dava kapsamında dinlenmesi zorunlu bir şarttır. Adil bir yargılama yapılması isteniyorsa müvekkilimiz mutlaka dinlenmeli, iddialar kendisine tek tek sorulmalıdır. Davanın gerçek aktörü duruşmaya getirilmelidir. Müvekkilimiz olmadan yapılacak bir yargılama hukuk dışı olur. Müvekkilim Öcalan ile tüm görüşmelerim hukuk içinde ve devletin bilgisi dahilinde yapılmıştır."

Duruşmada verilen aranın ardından konuşmaya devam eden sanık Erbaş'a Mahkeme Başkanı Ekinci, "Savunmalarınızı sonra alacağım. Taleplerinizi alalım" diyerek sözlerini bitirmesini istedi.

Bazı avukatların "Burası şike davası da değil, Cübbeli Ahmet Hoca'yı da yargılamıyorsunuz. Burada yargılananlar avukatlar", "Mahkemeniz geçicidir, tartışmalıdır. Bırakın savunma yapsın" şeklinde sözlerle tepki göstermesi üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Gelmeyin o zaman" şeklinde karşılık verdi.

Erbaş, sözlerinin sonunda, "yargılamanın durdurulmasını" ve "anadilde savunma" talep etti.

Diğer avukatlar da, delillerin hukuka uygun olmayan şekilde toplandığını, avukatların mesleklerini icra etmelerinden dolayı yargılamaya tabi tutulduklarını ve Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiğini ileri sürerek yargılamanın durdurulmasını ve müvekkillerinin tahliyelerini istediler.

Duruşmayı izlemeye gelen Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi de, avukatların terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'dan aldıkları talimatları örgüte iletmekle suçlandığını belirterek, "Talimat almak suçsa talimat vermek de suçtur. Dolayısıyla talimat verenin de beyanlarının alınması gerekir" dedi.

Mahkeme heyeti, taleplere ilişkin karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

Bu arada duruşmayı izlemeye gelen BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün, yasak olmasına ve Mahkeme Başkanı Ekinci'nin uyarılarına rağmen duruşma salonunda fotoğraf çekip "twitter" da paylaşması dikkat çekti.

Muhabir: Enes Can-Etem Geylan/Emel Soy

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title
Close