İstanbul'da Sebze ve Meyvede Karaborsa Tehlikesi
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde yüksek tonajlı araçların 07.00- 10.00 ile 16.00- 20.00 saatleri arası geçişine yasak getirilmesi üzerine Antalyalı nakliyecilerin 4 gün kontak kapatacak olması, İstanbul'da yaş meyve sebze fiyatlarını artırması bekleniyor.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde yüksek tonajlı araçların 07.00- 10.00 ile 16.00- 20.00 saatleri arası geçişine yasak getirilmesi üzerine Antalyalı nakliyecilerin 4 gün kontak kapatacak olması, İstanbul'da yaş meyve sebze fiyatlarını artırması bekleniyor. Yüzde 30'u İstanbul'a olmak üzere günlük 25 bin ton ürün çıkışının yapıldığı Antalya'da ise fiyatlar dibe vuracak.
Antalya'da nakliyecilerin, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde sabah ve akşam saatlerinde uygulanacak geçiş yasağına yönelik 27- 30 Ocak tarihleri arası 4 günlük eylem kararı, tedirginlik yarattı. 4 gün boyunca Antalya'dan ürün gönderilemeyecek olması durumunda İstanbul'da yaş meyve sebzenin karaborsaya düşeceği ve fiyatların önemli ölçüde yükseleceği tahmin ediliyor. Ürünlerini gönderemeyecek Antalya'da ise fiyatların dibe vurmasından endişe duyuluyor. Nakliyecilerin eylemi, en çok Antalya'daki üreticilerle İstanbul'da yükselecek fiyatlar nedeniyle tüketicileri olumsuz etkileyecek.
ANTALYA'DA DÜŞER, İSTANBUL'DA ARTAR
Mevsim itibariyle Antalya'nın Türkiye'nin en büyük üretiminin yapıldığı yer olduğunu belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, bu soruna ilişkin bir anlaşmaya varılıp, önlenemezse bölgedeki üreticiyi olumsuz etkileyeceğini açıkladı. İstanbul gibi yaklaşık 15 milyon nüfusu bulunan bir kente yaş meyve ve sebze, narenciye gibi ürünlerin gitmemesinin hem tüketici, hem de üreticiyi kötü etkileyeceğini belirten Uysal, "İstanbul'a ürünler az gideceğinden fiyat yükselir. Antalya'da da ürünlerin toplanma zamanı olduğu için ürünlerin satışa sunulamaması nedeniyle fiyatların taban yapacağını düşünüyorum" dedi. Uysal, eylem öncesi de artışlar yaşanabileceği uyarısında bulundu.
KARABORSA TEHLİKESİ
Hal komisyoncusu Erol Arı, bu durumda üreticinin kaybedeceğini, bu 4 günlük eylemin öncesinde de fiyatların yükselebileceğini söyledi. Arı, bu eylemin İstanbul'da yaş meyve ve sebze ürünlerini karaborsaya düşüreceğini kaydetti.
Üretici Arif Kayar ise Antalyalı üreticinin ürün gönderememesi durumunda elinde kalacağı ve büyük zarar görebileceğini belirterek, fırsatçılara karşı da uyarıda bulundu.
Hal işletmecilerinden Ramazan Aktaş da sorunun İstanbul Hali'ndeki tüccarların kendi araçlarıyla çözülebileceği, ancak yine de yeterli olmayacağını kaydetti. Nakliyeciler ise yasak kararına tepki gösterdi ve alınacak karara uygun davranacaklarını açıkladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal başta olmak üzere kentte bulunan toplam 25 halden, Türkiye'nin çeşitli illerine günde yaklaşık 25 bin ton ürün gönderiliyor. Bunun yüzde 30'u ise İstanbul'a gidiyor. - Antalya