İstanbul 1. Kültür Danışma Toplantısı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Dursun: “Kültür adamının ideolojik, kısır, tek taraflı, ön yargılı değil, merak eden, şüphe eden, öz eleştiri yapan, ötekini de dinleyen daha doğrusu herkesi dinleyen bir adam olması gerektiğini düşünüyoruz” YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya: “Kültürel olayların.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, "Kültür adamının ideolojik, kısır, tek taraflı, ön yargılı değil, merak eden, şüphe eden, öz eleştiri yapan, ötekini de dinleyen daha doğrusu herkesi dinleyen bir adam olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Topkapı Sarayı'nda düzenlenen "İstanbul 1. Kültür Danışma Toplantısı"nda davetlilere hitap etti.
Kültür, sanat, bilim adamlarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Dursun, kültür adamının ana gündeminin hatta belki de tek gündeminin kültür olduğuna inandıklarını ifade etti.
Dursun, "Kültür adamının ideolojik, kısır, tek taraflı, ön yargılı değil, merak eden, şüphe eden, öz eleştiri yapan, ötekini de dinleyen daha doğrusu herkesi dinleyen bir adam olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Kültür üzerinde bir düşünce platformu oluşturmak için bir araya gelindiğini kaydeden Dursun, farklı disiplinlerdeki akademisyenlerin görüş ve düşüncelerinden yararlanmayı amaçladıklarını belirtti.
Dursun, şunları kaydetti:
"Devlet baba, baba özelliğiyle kültürleri korumak, kollamak, onlara yön vermek hep istemiş, istemekte haklı olmuş, ama bugün artık kültürlere yön vermek değil, yol vermek durumunda olduğunu, önlerini açmak durumunda olduğunu düşünüyoruz. Himaye etmek, desteklemek, ona ortam sağlamak, kendini duyurmasına yardımcı olmak dışında devletin kültür üzerinde çok da fazla gölge etmesi doğru olmayabilir diye düşünüyoruz."
Kültür ve turizm politikaları, özellikle kültürel etkileşim, kültürel yapılanma ve uygulamaları konularında değerlendirmeler yapıldığını anlatan Dursun, kültür, sanat ve akademik çevreyle bir araya gelmeye devam edeceklerini söyledi.
"Kültürel miras paylaşıldıkça zenginleşir"
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da kültür politikasındaki temel hedefin, bilinmeyeni arayıp bulmak, açığa çıkarmak ve bilineni de koruyup, yeni nesillere aktarmak olduğunu söyledi.
Türkiye'nin başka ülkelerde görülen ve özenilen politikalara erişme konusunda mesafeler kat ettiğini anlatan Çetinsaya, "Bu tabi sosyoekonomik gelir seviyemizle de alakalı. Türkiye'nin yakaladığı kalkınma, gelişme hamlesiyle de alakalı" dedi.
Artık arzu edilen kültürel faaliyetlerin gerçekleştiğini kaydeden Çetinsaya, "Tabi artık başka bir çağdayız. Bizim o özendiğimiz oluşumlar başka ülkelerde 20. yüzyılda gördüğümüz örneklerdi. Biz bu seviyeyi yakaladık şükürler olsun ama başka bir yüzyılda yakaladık. O bakımdan daha işimiz var. Daha 21. yüzyılın dinamiklerini de yakalamamız lazım" şeklinde konuştu.
Kültürel alandaki gayret ve çabalar için memnuniyetini ifade eden Çetinsaya, şahıs, kurum ve camia olarak bu konuda her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi.
Kültürel mirası yer yöreyle, her kesimle ve tüm dünyayla paylaşmak gerektiğini belirten Çetinsaya, "Kültürel olayların da kültürel mirasın da paylaştıkça çoğalacağına, anlam kazanacağına, zenginleşeceğine inanıyorum" dedi.
Toplantıya, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve İstanbul'daki bazı üniversitelerin rektörlerinin de aralarında bulunduğu davetliler katıldı. - İstanbul