İşsizlik Artışı Sanayide Yavaşlama ve İnşaattaki Kayıplardan
İşsizlik oranındaki yükselme, istihdamda sanayideki sınırlı artış ve inşaatta yaşanan kayıplardan kaynaklandı.
İşsizlik oranındaki yükselme, istihdamda sanayideki sınırlı artış ve inşaatta yaşanan kayıplardan kaynaklandı.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ile Yrd. Doç. Dr. Gokce Uysal ve Araştırma Görevlisi Melike Kökkızıl'ın yaptığı değerlendirmede, Şubat döneminde tarım dışı işgücü 58 bin artarken istihdamın 75 bin arttığına işaret edildi ve şöyle denildi:
"Tarım dışı istihdam artışı esas olarak hizmetler istihdamındaki aylık 118 binlik artışa dayanmaktadır. Bu dönemde sanayi istihdamındaki artış 2 bin ile sınırlı kalmış, inşaatta ise 45 binlik istihdam kaybı yaşandı."
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye genelinde işsizlik oranı Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan Şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 1.0 puan artışla yüzde 11.2 düzeyine yükseldi. Aynı dönemde işsiz sayısı da, geçen yılın aynı dönemine göre 401 bin kişi artarak 3 milyon 226 bin kişiye tımandı.
Betam'ın notunda, Şubat döneminde tarım dışı işsiz sayısının, Ocak dönemine göre 17 bin azaldığına işaret edilerek, aynı dönemler itibarıyla tarım dışı işsizlik oranının da yüzde 0.1 puan azalarak yüzde 12.2'ye gerilediği belirtildi.
"Önümüzdeki ay tarım dışı işsizlikte 0.1 puan artış bekliyoruz" denilen Betam notunda, şu değerlendirme yapıldı:
"Mevsimsellikten arındırılmış sektörel verilere göre Şubat 2015 döneminde Ocak 2015 dönemine kıyasla tarım sektöründe 133 bin istihdam kaybı yaşandı. Aynı dönemde inşaatta da istihdam 45 bin kişi azaldı. Buna karşın hizmetlerde istihdam 118 bin kişi arttı. Sanayide ise sadece 2 binlik bir istihdam artışı kaydedildi. Mart 2015'te yüksek gelen sanayi üretim endeksi verilerinin işgücü piyasasına gecikmeli olarak yansıyacağı düşünülüyor." - İsatanbul