İsrail ve Suriye Arasında Güvenlik Anlaşması İçin Temaslar Başladı

İsrail basını, Suriye ile İsrail arasında bir güvenlik anlaşması için temasların başladığını ve BAE'nin bu süreçte arabuluculuk yaptığını bildirdi. Görüşmelerde, 1974'teki ateşkes anlaşmasının yeniden tanınması ve Golan Tepeleri'nin geleceği gibi konuların ele alınacağı öne sürüldü.
İsrail basını, Suriye ile İsrail arasında bir güvenlik anlaşmasına varılması amacıyla temasların Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın 13 Nisan'daki BAE ziyareti sırasında başladığını ileri sürdü.
İsrail'in i24 News kanalı Suriyeli bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Suriye-İsrail görüşmelerine BAE'nin aracılık ettiğini ve ilişki kurulması için zemin hazırladığını iddia etti.
Şara'nın, 13 Nisan'da BAE'de İsrailli üst düzey güvenlik yetkilileriyle bir araya geldiği, BAE'nin arabuluculuğundaki görüşmeye İsrail'den dış istihbarat servisi Mossad, Ulusal Güvenlik Konseyi ve askeri istihbarat yetkililerinin katıldığı ortaya atıldı.
Bu toplantıyla görüşmenin temellerinin atıldığı ve daha sonra İsrailli ve Suriyeli yetkililer arasındaki yapılan düzenli telefon görüşmelerinde güvenlik koordinasyonu ve Suriye'nin güneyindeki durumla ilgili görüş alışverişinin yer aldığı ileri sürüldü.
Barış anlaşması için kademeli süreç iddiası
İsrail ile Suriye arasında müzakerelerin devam ettiği belirtilen haberde 2025'in sonuna kadar bir barış anlaşmasının temellerinin atılmasının beklendiği ve kademeli bir süreç işletileceği öne sürüldü.
İlk aşamada 1974'teki ateşkes anlaşmasının karşılıklı olarak yeniden tanınmasını içeren bir güvenlik anlaşması imzalanacağı, ikinci aşamada İsrail'in Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'de işgal ettiği bölgelerden çekileceği ve işgal altındaki Golan Tepeleri'nin geleceği konusunda müzakerelerin yapılacağı, Suriye tarafının Golan konusunda esnek davranmasının beklendiği iddia edildi.
Suriye'nin İsrail'in tehditlerinin son bulması ve Suriye topraklarına yönelik tüm saldırıların durdurulmasını istediği belirtildi.
İsrail'in Suriye'nin içişlerine müdahalesine son vermesi ve Dürziler, Aleviler ve Kürtler dahil, ülkedeki azınlıklarla ilişkilerine müdahale etmemesinin de taahhüt edilmesi beklenen talepler arasında olduğu aktarıldı.