İsrail'de Koalisyonun Dağılması
Yeş Atid Partisi: "Bakanların görevine son verilmesi korkakça bir hareket ve kontrolün kaybedilmesinden başka bir şey değildir"
İsrail'de yaşanan hükümet krizinin ardından Yeş Atid Partisi, bakanların görevine son verilmesini "korkakça bir hareket ve kontrolün kaybedilmesinden başka bir şey değil" şeklinde değerlendirdi.
Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, "merkez" ortaklarından Yeş Atid Partisi lideri Yair Lapid ile liberal parti Hatnua lideri Tzipi Livni'yi kabineden attığını duyurmasının ardından Yeş Atid Partisi açıklama yaptı.
Partiden yapılan yazılı açıklamada, "Netanyahu, ülkeyi yönetmekte ve İsrail halkının beklentilerini karşılamada başarısız olmuştur" denilerek, "Bakanların görevine son verilmesi korkakça bir hareket ve kontrolün kaybedilmesinden başka bir şey değildir. Başbakanın ülke menfaatlerini göz önüne almadan hareket etmesinden ve İsrail'i gereksiz bir seçime doğru sürüklemesinden duyduğumuz üzüntüyü dile getirmek isteriz" ifadesine yer verildi.
Öte yandan ülkede yaşanan hükümet krizinin ardından, Yeş Atid üyesi diğer bakanların ise şimdilik görevlerinde kalacağı belirtildi.
Lapid ve partisi, Netanyahu hükümetinin Savunma Bakanlığı bütçesinin arttırılması ve İsrail'in "Yahudi devleti statüsü" kazanma çabalarına karşı çıkıyordu.
İsrail'de, önümüzdeki hafta çarşamba günü Meclis'in oylayacağı "Yahudi-ulus devleti yasası" koalisyon ortakları arasında tartışmalara neden olmuştu. Söz konusu tasarı, koalisyon ortaklarından Hattuna Partisi lideri Adalet Bakanı Tzipi Livni ile Yeş Atid (Gelecek) partisi lideri Maliye Bakanı Yair Lapid'in muhalefetine rağmen geçen haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında kabul edilmişti.
Lapid'in ilk kez ev satın alacak İsrail vatandaşlarına yönelik "Sıfır KDV" önerisi de Netanyahu'nun sert tepkisiyle karşılaşmış, söz konusu öneri, ikili arasında "Yahudi-ulus devleti" yasasından sonra bir başka görüş ayrılığı nedeni olmuştu.
Oylamaya sunulacak yasa tasarısında "İsrail Yahudilerin tarihi anavatanıdır ve tüm İsrail vatandaşları eşit haklara sahiptir" ifadeleri bulunuyor. Onaylanmasına kesin gözüyle bakılan tasarı, İsrail'in bir anayasası olmadığı için devletin "temel kanunlarının" içine girecek. Yasa tasarısında İsrail devleti, bölgesel bir devlet şeklinde değil tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor.
İsrail'de 2 yıl önce göreve başlayan hükümette koalisyon ortağı Lapid 19 milletvekili, Livni ise 6 milletvekili ile hükümete girmişti. Son görevden almayla koalisyon bozulurken, Netanyahu, güven oyu için gereken 61 oyu da kaybetmiş oldu. - Kudüs