Isparta Men Kutsal Alanı'nda 5 Tanrı Heykeli Bir Arada Bulundu
Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ndeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, Men Kutsal Alanı'nda yapılan kazılarda 5 tanrı heykelinin bir arada bulunduğunu belirterek, Bu güne kadar dünya genelinde yapılan arkeolojik araştırmalarda bir oikosta yani prestij odasında...
Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ndeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, Men Kutsal Alanı'nda yapılan kazılarda 5 tanrı heykelinin bir arada bulunduğunu belirterek, Bu güne kadar dünya genelinde yapılan arkeolojik araştırmalarda bir oikosta yani prestij odasında bu kadar tanrının bir arada insutu olarak ele geçirildiği örneği bulunmamaktadır dedi.
Yalvaç'taki Pisidia Antiokheia Antik Kenti yakınlarındaki Men Kutsal Alanı'nda yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan prestij odalarından birinde orijinali bozulmamış halde 5 tanrı heykeli bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, kazı alanında Tanrıça Hekate, Tanrıça Kybele, Tanrı Men, Tanrı Apollon ve Tanrıça Athena'nın heykellerinin bir arada ortaya çıkarıldığını kaydetti.
BİR KÜLT OLUŞTURULMUŞ
Bu tip bir örneğin bu güne kadar Anadolu'daki hiçbir kazıda rastlanmadığına işaret eden Özhanlı, Bu yıl yapılan çalışmalarda tapınağın hemen önünde bulunan prestij odalarından birinde Yunan Pantiona, Roma ve Anadolu Pantiona'da bulunan bütün tanrıların bir araya getirilmiş ve bir kült oluşturulmuş olduğu görüldü. MS 360 yılında son pagan imparator Julianus tarafından tekrar canlandırılmaya çalışılan paganist inanç, burada sanki bütün geçmişi bir arada özetlenmişçesine bütün tanrıların bir araya getirilmiş olduğunu, bunların ortasında Anadolu yerli tanrısı olan Men sunak üzerinde dururken, hemen onun arkasında ana Tanrıça Kybele, yine bir başka Apollon figürü ve bir sunakta Demeter'in sembollerinin olduğu küçük sunak ve tabi ki tapınağın sahibi olan at üzerinde betimlenmiş olan Tanrı Men. Onun yanında Atina'nın baş tanrıçası olan Athena'nın varlığı bize burada bütün tanrıların, Tanrı Men tarafından bir araya getirilmiş olduğunu ve Men kültüyle özdeşleştirilmiş olduğunu gösteriyor dedi.
ÖRNEĞİ BULUNMAMAKTADIR
Özhanlı, Bu güne kadar dünya genelinde yapılan arkeolojik araştırmalarda bir oikosta yani prestij odasında bu kadar tanrının bir arada insutu olarak ele geçirildiği örneği bulunmamaktadır. Bu bakımdan bu yılki kazı çalışmaları dünya sanatına ve bilimine özellikle inanç sistemine inanılmaz yeni veriler sunmuş bulunmaktadır diye konuştu.