İspanyol Hükümeti Franco'nun Kemiklerini Çıkarmaya İsteksiz
İspanya'da hükümet Franco'nun kemiklerini mezarından çıkarmayı, bu konuda "temel bir uzlaşma" sağlanamadığı iddiasıyla reddediyor.
İspanya'da hükümet Franco'nun kemiklerini mezarından çıkarmayı, bu konuda "temel bir uzlaşma" sağlanamadığı iddiasıyla reddediyor. Kanun hükmünde olmayan fakat sembolik anlam içeren önergenin uygulanması için kamuoyu baskısının şart olduğu söyleniyor.
Eski diktatör Francisco Franco ve falanjizmin kurucusu José Antonio Primo de Rivera'nın kemiklerinin, "Valle de los Caídos"daki (Şehitler Vadisi) mezarlarından çıkarılarak başka bir yere nakledilmesi önergesi koalisyonun büyük Halk Partisi'ne takıldı. Muhafazakar sağcı ABC gazetesinin hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre hükümet dün genel kurulun onayladığı önergeyi uygulamayacak. Hükümete göre Toplumsal Bellek Yasası'nda Şehitler Vadisi'ndeki mezarların açılmasına dair bir hüküm yok. Hükümet "yaraları yeniden açma konusu mümkün olan en geniş uzlaşmayı hak ediyor" ve hükümet bu konuda "temel bir uzlaşma' sağlanamadığını iddia ediyor. Bazilika'nın içinde herhangi bir işlem yapmak için bazilikayı mezarlara bakmakla yetkilendirmiş olan Kilise'nin de onayının gerektiği hükümetin önergeyi uygulamama gerekçeleri arasında sayılıyor.
Halk Partisi oylamada çekimser kaldı
Şehitler Vadisi'ni toplumsal bellekte Franco'nun ve milliyetçi Katolikliğin mekanı olmaktan çıkarmak ve diktatörlüğün kurbanlarının haysiyetini korumak için mekanı kolektif demokrasi alanına dönüştürme önergesi meclis genel kurulunda dün PSOE, Unidos Podemos (Birlikte Yapabiliriz) koalisyonu ve Yurttaşlar Partisi'ne ait 198 oyla kabul edilmişti. Franco'nun ve Rivera'nın kemiklerinin çıkarılmasına sadece Halk Partisi milletvekili Celia Alberto karşı çıkarken Başbakan Mariano Rajoy'un lideri olduğu Halk Partisi'nden ve Katalonya Cumhuriyetçi Sol Partisi'nden 140 çekimser oy gelmişti.
Kamuoyu baskısı önemli
İspanya'da partiler meclise ya da senatoya yasama dışı önerge sunabiliyor. Ancak önerge genel kurulda onaylansa dahi kanun hükmünde olmadığı için hükümet bu önergeyi uygulamak zorunda değil. Ancak iç savaş ve diktatörlük dönemiyle yüzleşmek konusunda çekinceli davranan ve genellikle "yaraları deşmemek" yöntemini benimseyen İspanya için bu önergenin mart ayında komisyonda, dün de genel kurulda onaylanmasının politik ve sembolik bir anlamı büyük. Bu yüzden İspanya basını bu konudaki kamuoyu baskısının çok önemli olduğunun altı çiziliyor. - Madrid