İspanya Kralı, Meclisin 12. Yasama Dönemini Açtı
İspanya'da iki genel seçim ve yaklaşık 10 ay süren siyasi belirsizlikten sonra kurulan azınlık hükümetinin ardından meclisin 12. yasama dönemi resmen başladı.
İspanya'da iki genel seçim ve yaklaşık 10 ay süren siyasi belirsizlikten sonra kurulan azınlık hükümetinin ardından meclisin 12. yasama dönemi resmen başladı.
Haziran 2014'te babası Juan Carlos'un yerine geçerek İspanya Kralı ilan edilen 6. Felipe, bu ünvanı ile ilk defa meclisteki bir yasama döneminin açılışını yaptı. Eşi Kraliçe Letizia, kızları Prenses Leonor ve Prenses Sofia ile birlikte meclise gelen Kral 6. Felipe için meclis önünde askeri tören düzenlendi.
Parlamenter Monarşi ile yönetilen İspanya'da 12. yasama dönemini açmak için genel kurulda milletvekilleri, senatörler ve davetlilere hitaben bir konuşma yapan Kral 6. Felipe, "diyalog, karşılıklı anlayış ve sosyal uzlaşma" mesajları verdi.
Ekonomik krizin İspanya'daki birçok şeyi değiştirdiğinin altını çizen Kral 6. Felipe, 20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016 genel seçimleri sonrası görülen siyasi belirsizliğin İspanyol toplumunda "kaygı ve huzursuzluğa yol açtığını" ifade etti.
Ülkede "kamusal yaşamın saygınlığının, devlet kurumlarının prestijinin tekrar sağlanması ve devlet refahının güçlendirilmesi gerektiğini" vurgulayan Kral 6. Felipe, uluslararası konjonktürde yaşanan gelişmelere göğüs gerebilmek için İspanya'nın güçlü ve birlik içinde olmasını istedi.
Bu arada Kral 6. Felipe'nin konuşması meclisteki çoğunluk milletvekilleri tarafından uzun süre ayakta alkışlansa da başta Unidos Podemos olmak üzere bazı siyasi partilerin monarşiyi protesto etmeleri dikkati çekti. 26 Haziran'daki seçime "Unidos Podemos" adıyla ittifakla giren Podemos ve Birleşik Sol (IU) partilerinin 71 milletvekili, Kral 6. Felipe'yi alkışlamadı, konuşmanın ardından Kral ile yapılan selamlaşma ve meclis dışındaki askeri törene katılmadı.
Unidos Podemos'dan milletvekili Diego Canamero, "Ben, hiçbir Kral'a oy vermedim" yazılı bir tişört ile genel kurul salonunda otururken, IU'dan senatör İnaki Bernal de Kral'ın konuşması sırasında genel kurul salonunun tribün bölümünden cumhuriyet bayrağı açtı.
Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlere destekleyen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Bask bölgesinin ayrılığını isteyen Bildu koalisyonunun milletvekilleri ise yeni yasama döneminin açılışına katılmadı.