İspanya Kralı Juan Carlos'un Tahtı Bırakması
Karar sonrası hazırlanan yasa tasarısı, Senato'da kabul edildi.
Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da 39 yıl sonra tahtından feragat eden Kral Juan Carlos için hazırlanan yasa tasarısı, yürürlüğe girmesi için görüşüldüğü son yasama kurumu olan Senato'da onaylandı.
2 Haziran'da tahtını bırakma kararı alan 76 yaşındaki Juan Carlos'un, İspanya devlet başkanlığını resmen bırakması, Senato'nun onayından sonra yarın bizzat Juan Carlos'un kendisi tarafından imzalanıp, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak.
Senato'da yapılan oturuma, hükümet tarafı süreci çok doğal ve normal göstermek için sadece 4 bakan ile katıldı. Senato'daki oylamada beklendiği gibi iktidardaki Halk Partisi (PP) ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) 233 "evet" ve muhalefetteki diğer partilerin 5 "hayır" ve 20 "çekimser" oyları ile yasa tasarısı kabul edildi.
PP'nin Senato Sözcüsü Jose Manuel Barreiro, monarşinin devamı için mecliste ve senatoda yapılan oylamaların demokrasinin göstergesi olduğunu ifade edip, "Yürürlükteki 1978 yılındaki Anayasa'nın kabulünün ardından daha 40 yıl bile geçmeden yeni bir referandum istemek saçmalıktır. Amerikalılar, anayasalarından 200 yıl geçmiş olmasına rağmen bunu halen sorgulamıyorlar" dedi. Barreiro, PP olarak ülkenin geleceği ve istikrarı için monarşi savunmaya devam edeceklerini yineledi.
Bu arada muhalefette komünist görüşlü Birleşik Sol (IU), Katalonya Yeşiller (ICV) ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partilerinin sunduğu veto ve 3 ay içinde İspanya'da ülke yönetimiyle ilgili (monarşi mi cumhuriyet mi?) referandum yapılması talebi reddedildi. IU, ICV ve ERC'den senatörler yaptıkları konuşmalarda, "Oğlu olmak Kral olmak hakkı vermez" dedikleri yeni Kral 6. Felipe ve monarşi için şu görüşleri savundu:
"Halkın değil, Bourbon hanedanının mirasçısı olarak devlet başkanı olacak. Monarşinin İspanya'daki manevi krize çözüm olmadığı açıktır. İspanya'da artık demokrasi zamanı gelmiş ve referandum kaçınılmazdır."
Öte yandan Başbakan Mariano Rajoy, bugün katıldığı bir konferansta yaptığı konuşmada, Kral Juan Carlos'un görevini bırakması ve yerine oğlu Prens Felipe'nin geçecek olmasıyla ilgili yürütülen süreci övdü. Başbakan Rajoy, "İspanya'nın dünyaya mükemmel bir imaj verdiğini, sürecin normal ve şeffaf olduğunu, İspanyol anayasası ve demokrasinin sosyal uzlaşma ve kurumsal anlamda en iyi sağlamlık örneği verdiğini" savundu.
Kral unvanını bundan sonra sadece sembolik olarak taşıyacak Juan Carlos, devletin üst düzey erkanına yarın Kraliyet Sarayı'nda düzenlenecek törenle veda edecek. 19 Haziran'da ise İspanyol Meclisi'nde düzenlenecek yemin töreniyle 6. Felipe İspanya Kralı ilan edilecek. - Madrid