İspanya'da Podemos Siyasi Yapılanmasını Tamamladı
İspanya'da "Öfkeliler" hareketinin devamı olarak kurulan Podemos, siyasi parti yapısını tamamlayıp ilk genel sekreterini seçti.
İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle ülkedeki siyasi ve ekonomik düzene karşı kendiliğinden ortaya çıkan "Öfkeliler" adlı halk hareketinin bir siyasi uzantısı olarak bu yıl başlarında kurulan ve ülkedeki son anketlerde olası bir genel seçimde birinci parti gösterilen "Podemos" (Yapabiliriz) siyasi parti yapılanmasını tamamladı.
Diğer siyasi partilere göre alışılagelmişin dışında farklı bir yapılanmaya giden Podemos'un ilk genel sekreteri yapılan seçimde Pablo İglesias oldu. Podemos'un kuruluş aşamasına öncülük eden İglesias, mayıs ayı sonunda yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerini kazanan 5 Podemos adayından biri olmuştu. Üniversitede siyasi bilimler hocalığı yapan 36 yaşındaki İglesias'a parti yönetiminde 62 kişilik Vatandaş Konseyi ve 10 kişilik Koordinasyon Konseyi eşlik edecek.
Podemos'un yeni yönetiminde yer alan isimlerin en az yarısının 35 yaşın altında olması ve ayrıca üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantılı isimlerin yönetimde görev alması dikkat çekti.
"Elimde olsa İspanya'yı NATO'dan çıkartırım" -
Pablo İglesias'un Podemos'un genel sekreteri olarak İspanyol basınına verdiği ilk demeçlerde, güncel konularla ilgili görüşlerini açıklarken, "Elimde olsa İspanya'yı NATO'dan çıkartırım" demesi öne çıkan başlıklardan biri oldu. "NATO'nun bizi riske attığını düşünüyorum" diyen İglesias, "Ulusal topraklarımızda başka ülkelerin askerlerinin olmasından hoşlanmıyorum. Basit bir şey olmadığını da biliyorum ama benim arzum NATO'dan çıkmak olur" şeklinde konuştu.
Bağımsızlık yanlısı girişimlerle gündemde olan Katalonya krizi ile ilgili "1978 ruhunu geri getirmek, tüm kapıları açmak, her şeyi tartışmak gerekir" diyen Podemos genel sekreteri, "İspanya çok uluslu bir ülke. Podemos, çoğulcu bir proje ile vatandaşların hoşuna giden bir ülke inşa edebilir" dedi.
Hükümet üyelerine sınırlamalar -
İglesias, ayrıca iktidara gelmeleri halinde "asla soylu sınıfı olmayacaklarını" savunup, "maaş üst sınırı gibi hükümet üyelerine çeşitli sınırlamalar getireceklerini, tüm kamu yönetimini yeniden yapılandıracaklarını, zenginliği vatandaşlar arasında yeniden paylaştıracaklarını, Avrupa Merkez Bankası ve finans firmalarına karşı önlemler alacaklarını" söyledi.
İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi'nin (PP) Genel Sekreteri Maria Dolores de Cospedal, Podemos'un yükselişiyle ilgili daha önce yaptığı değerlendirmede "Podemos, Venezuela modelinde olduğu gibi çok genele yayılmış fikirleri olan aşırı sol bir parti ve İspanya demokrasisi, yargının bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve güçler ayrımı ilkesi için bir tehdit" demişti. - Madrid