İspanya'da Kral 6. Felipe Dönemi Başladı
İspanya'nın yeni Kralı 6. Felipe, mecliste düzenlenen törenle yemin ederek, görevine başladı Kral olarak ilk konuşmasını yapan 6. Felipe: "Yeni bir zamanda yenilenen monarşiyi temsil ediyorum" "Birlik ve farklılıkların olduğu İspanya'ya hepimiz sığıyoruz" Yeni Kral, Madrid sokaklarında zırhlı araçla dolaştı.
Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da diktatör Franco sonrasındaki demokrasi tarihinin ikinci kralı olan 6. Felipe, bugün resmen tahta oturdu.
İspanyol meclisinde düzenlenen yemin törenine zırhlı bir araç ve çok geniş güvenlik önlemleri altında gelen Kral 6. Felipe'ye, eşi Kraliçe Letizia, 8 yaşındaki kzıları İspanya veliahtı Asturias Prensesi Leonor ve 6 yaşındaki Prenses Sofia eşlik etti.
Kral olarak mareşal ünvanını alan 6. Felipe, İspanyol monarşisinin geleneğinde olduğu gibi Kara Kuvvetleri'nin askeri resmi davet üniformasıyla meclise gelirken, eşi Kraliçe Letizia'nın da açık pembe bir kıyafet giydiği görüldü. Meclis önünde İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Genelkurmay Başkanı Amiral Fernando Garcia Sanchez tarafından karşılanan 6. Felipe, İspanya milli marşının okunmasının ardından askeri birliği selamlayarak, Meclis Başkanı Jesus Posada eşliğinde genel kurul salonuna girdi.
İspanyol meclisi tarafından yeni İspanya Kralı olarak ilan edilen 46 yaşındaki 6. Felipe, yaptığı konuşmada, ülke bütünlüğüne ve ekonomik krizle mücadelede herkesin birlik olması gerektiğine vurgu yaptı. Felipe, "Yeni bir zamanda yenilenen monarşiyi temsil ediyorum" diye konuştu.
Katalonya'daki ayrılıkçı girişimlere atfen 6. Felipe, "İspanya, tüm İspanyolların eşitliğine, halklar arasındaki dayanışmaya, yasalara saygıya dayalı birlik içinde olan ve farklıların birlikte yaşadığı bir ülkedir. Birlik ve farklılıkların olduğu İspanya'ya hepimiz sığıyoruz. Duygular, özellikle Avrupa'nın inşa edildiği bu dönemde asla karşı karşıya gelmemeli, bölünmemeli veya dışarıda bırakılmamalıdır. Tam tersine karşılıklı anlayış, saygı, birlikte yaşam ve paylaşımı içermelidir" mesajı verdi. "Büyük bir ulusuz ve buna güveniyoruz" diyen yeni Kral, İspanya'daki farklı kültür ve diller için özel saygı ve koruma istedi.
ETA mağdurlarını anan, yönetimi boyunca şeffaflık ve bütünlük sözü veren, tüm İspanyolların kralı olacağını vurgulayan 6. Felipe, babası Juan Carlos ve annesi Sofia'nın İspanya için yaptıklarından da övgüyle bahsetti.
-Bask ve Katalan başkanları Kral'ı alkışlamadı-
Felipe, sözlerini İspanya'nın resmi dilleri İspanyolca, Baskça, Katalanca ve Galisyaca ile teşekkür ederek tamamladıktan sonra, meclis oturumu, "yaşasın Kral" sesleriyle kapandı. Mecliste bulunan Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas ve Bask özerk yönetim başkanı İnigo Urkullu, Kral 6. Felipe'nin konuşması sonrasında tüm davetliler gibi ayağa kalksa da alkışlamadı.
Bu arada 6. Felipe'yi meclis koltuklarında annesi, eski kraliçe Sofia ile kız kardeşlerinden Elena izledi. Tahtı bırakan babası eski Kral Juan Carlos, töreni, ilgiyi oğlu üzerinde tutmak için konut olarak da kullandıkları Kraliyet Sarayı Zarzuela'da televizyondan izlemeyi tercih ederken, Noos olayı olarak bilinen yolsuzluk soruşturmasında sanık olarak ifade veren diğer kız kardeşi Prenses Cristina ise son dönemlerde olduğu gibi resmi törende de protokol dışında bırakıldı.
Törende 6. Felipe dışında öne çıkan diğer iki isim ise Kraliçe Letizia ve İspanya veliahtı Asturias Prensesi Leonor oldu. Gazeteci geçmişe sahip ve orta sınıf bir ailenin kızı olan yeni Kraliçe Letizia, İspanya'da Kraliyet soyundan gelmeyen ilk Kraliçe olarak tarihe geçti. Asturias Prensesi unvanı alan 8 yaşındaki Leonor ise veliaht olarak gelecekte İspanya Kraliçesi olacağından kameraların odak noktası oldu.
Kraliyet Sarayı'nın resmi internet sitesi de yenilendi. Kral 6. Felipe'nin kız kardeşleri Elena ve Cristina, siteden çıkartılıp yerlerine Felipe ve Letizia'nın kızları Leonor ve Sofia'nın fotoğrafları konuldu.
Öte yandan, 6. Felipe'nin üniformasındaki askeri mareşal kuşağını babası Juan Carlos'un takması, tören için sokaklarda bekleyen İspanyollara 100 bin İspanyol bayrağının dağıtılması, Madrid'de belediye otobüsleri ve metrolara İspanyol bayrağı konulması, 7 bin güvenlik görevlisinin çalışması, 3 bin kadar gazetecinin töreni izlemesi, İspanyol basınının 6. Felipe'den ülkede yeni bir dönemin başlangıcına liderlik etmesini ve anayasal değişikliği teşvik etmesini isteyen makaleleri öne çıkartması, dikkat çeken detaylar oldu.
Kral 6. Felipe ve ailesi, güvenlik kortejiyle Madrid sokaklarında halkı selamlayarak, Kraliyet Sarayı'ndaki resepsiyona gitti. - Madrid