İspanya'da Diktatör Franco'nun 40. Ölüm Yıldönümü
İspanya'da Franco'nun ölümünün 40. yıl dönümü dolayısıyla organize edilen etkinlikler ülkede tartışmalara neden oldu.
İspanya'da Franco'nun ölümünün 40. yıl dönümü dolayısıyla organize edilen etkinlikler ülkede tartışmalara neden oldu.
Madrid'te Franco'nun mezarının bulunduğu Valle de los Caidos anıtında karşıt ideolojik görüşlere sahip sivil toplum örgütleri tarafından gösteriler düzenlendi.
İlk olarak Valle de los Caidos anıtının içindeki büyük kilisede toplanan yaklaşık 200 kişi, Franco ile aşırı sağcı Falange partisinin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera adına, Katolik Kilisesine bağlı papazların yönettiği ayine katıldı.
Ayinde konuşan rahip, İspanya'nın birliği, barışı ve İç Savaş'ta (1936-1939) ölen her iki taraf için dualar etti. 1939-1975 yılları arasında İspanya'yı yöneten diktatör Franco anısına Madrid dışındaki birçok kentte de ayin düzenlendi.
Ayrıca akşam saatlerinde Falanjist grupların, iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) Madrid'deki merkez binasının önünden Başbakanlık konutu Moncloa'ya kadar bir yürüyüş yapacaklarını ve daha sonra otobüsle Valle de los Caidos'a gideceklerini duyurdu.
Diğer yandan Franco dönemi mağdurlarının kurduğu sivil toplum örgütleri de 21 Kasım'da Valle de los Caidos anıtının karşısında bulunan Valle de Cuelgamuros'da ve 22 Kasım'da da Madrid'de gösteri yapma kararı aldı.
22 Kasım Pazar günü "40 yıl çok fazla. Diktatör mezarından çık" adıyla İspanyol Meclisi'ne doğru yapılacak yürüyüşte, diktatör Franco ve Falange'nin kurucusu Rivera'nın mezarlarının Valle de los Caidos'daki yerinden çıkartılıp başka yere taşınmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu'na yapılan talebin yineleneceğini bildirildi.
Bu arada Francisco Franco Vakfı'nın, diktatör Franco'nun 123. doğum günü dolayısıyla Madrid'deki Melia Castilla otelinde bir kutlama resepsiyonu verecek olması tartışmalara yol açtı.
Madrid Özerk Yönetimi Başkanı Cristina Cifuentes, diktatör Franco'yu anmak için verilecek resepsiyonla ilgili olarak, "Diktatör olan bir insanın ölümü ve ya doğumunun anılmasının uygun bir davranış olduğunu sanmıyorum. Benim de hoşuma gitmiyor ama yasa dışı değil. Burası demokratik, özgür bir ülke." değerlendirmesinde bulundu.
İnternet ortamında başlatılan bir kampanyada ise söz konusu resepsiyonun iptal edilmesi için 15 binden fazla imza toplandı. Otel yönetimi ile temasa geçen bazı sivil toplum örgütleri ise resepsiyona izin verilmemesini istedi.