Haberler

Islam Tarihinde Kudüs" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin katkılarıyla işgal altındaki Doğu Kudüs'te, Türkiye'deki İslam Tarihçileri Derneği (İSTAD) üyesi akademisyenler tarafından "İslam Tarihinde Kudüs" başlıklı panel düzenlendi.

Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin katkılarıyla işgal altındaki Doğu Kudüs'te, Türkiye'deki İslam Tarihçileri Derneği (İSTAD) üyesi akademisyenler tarafından "İslam Tarihinde Kudüs" başlıklı panel düzenlendi.

Doğu Kudüs'teki tarihi Burc Lak-Lak Toplum Merkezinin konferans salonunda düzenlenen panelde, İSTAD Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Savaş, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aktan ile Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Gürsoy ve diğer katılımcılar konuşma yaptı.

İslam Tarihçileri Derneği tarafından işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerine düzenlenen kültür turuna Türkiye'nin farklı üniversitelerinden yaklaşık 50 akademisyen katıldı.

Kudüs'ün İslam tarihindeki yerine vurgu yapan panelistler, Kudüs'ün Müslüman akademisyenler arasında yeterince ilgi görmediği ve yalnız bırakıldığına dikkati çekti. Ayrıca panelistler Kudüs'ün sanat ve mimari anlamda ciddi bir birikime sahip olduğunu ifade ederek, özellikle Türk sanatsever ve mimarlara Kudüs'e gelerek incelemelerde bulunmaları çağrısı yaptı.

Filistin'in İslam dünyası için kültür, tarih ve medeniyet açısından çok büyük bir önem arz ettiğini belirten panelistler, bugün işgal altındaki bu coğrafyada yaşanan mağduriyetlerin Filistin'in söz konusu boyutunun göz ardı edilmesine neden olduğunu kaydetti.

Panelin sonunda AA muhabirine bir açıklama yapan İSTAD Başkanı Şeker, "Kudüs sadece İslam tarihçilerinin gelip görmesi gereken bir yer değil. Aynı zamanda sanat tarihçilerinin de gelip görmesi gerekiyor. Mimari eserleri, sanat eserlerini ve buna bağlı olan İslam tarihindeki mevcut eserleri görmek, tanımak ve tanıtmak için mutlaka buraya gelmeleri gerekiyor. Ayrıca dinler tarihçilerinin de gelip görmeleri gereken bir yer." dedi.

İSTAD olarak Kudüs'te düzenlenen bu panele katılım sağlamalarının kendileri için çok özel bir anlam ifade ettiğini belirten Şeker, "Kudüs'ün manevi havasını teneffüs etmek bizim için önemli. Zira burası Müslümanların 3. kutsal şehri. Dolayısıyla burayı sadece anlatmakla değil gelip görmenin önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk." şeklinde konuştu.

Öte yandan AA muhabirine konuşan Prof. Dr. Onat, "Dünya çok hızlı değişiyor ve açık gerçek Türkiye'nin kaderi, İslam coğrafyasının kaderidir. Dolayısıyla Türkiye buralara ilgisiz kalamaz. Bizim tarihimizin önemli bir kısmı buralarda. Buradaki panel esnasında da Kudüs'teki eserlerde Osmanlı imzasının olduğuna dikkat çekildi. Buraya odaklanmak zorundayız." dedi.

Filistin sorunun çözülmesi için de duygusal boyutun aşılması gerektiğini belirten Onat, "İsrail devletinin nasıl kurulduğunu iyi etüd edersek, burada bir Filistin devletinin tüm dünyaca tanınması için neler yapılması gerektiğini görebiliriz. Devlet çok önemli bir hadise. Devletsiz toplumların yaşama şansı yok. Filistinlilerin kendi tarihlerine sahip çıkması gerekiyor. Bilime sarılmaları gerekiyor. Zira Yahudileri dünyada bu kadar öne çıkaran şey bilim alanındaki etkinlikleridir." şeklinde konuştu.

Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Kültür ve Sanat Koordinatörü Reha Ermumcu ise, "Kudüs şehri dinler tarihi üzerine çalışma yürüten akademisyenler için merkez durumundadır. Bununla birlikte Kudüs'ün ilk kıble ve miraç noktası Mescid-i Aksa'yı bünyesinde barındırması İslam tarihi açısından da çok önemli bir konuma gelmesini sağlamıştır. Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen akademisyenlerin bu mübarek beldeye olan ilgilerinin artması beraberinde dünyanın en hassas coğrafyasına karşı olan bilgisizliğimizin izale olmasına yardımcı olacağı gibi ülke olarak bölgede doğru politikalar takip etmemize de katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Islam Tarihinde Kudüs
Kaynak: AA / Güncel
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Belediyenin kira zammını duyan işletmeci isyan etti: HDP'ye oy atacağım artık

Belediyenin yaptığı kira zammı, kadın işletmeciyi isyan ettirdi

title