Haberler

İslam Dünyasında Kültürel Mirasın Korunması Konferansı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, "Kudüs'teki kültür mirasının korunması, Kudüs'teki mimari mirasın ve İslam kimliğinin korunması için Kudüs'te yaz okulları yapıyoruz.

İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, "Kudüs'teki kültür mirasının korunması, Kudüs'teki mimari mirasın ve İslam kimliğinin korunması için Kudüs'te yaz okulları yapıyoruz. Her yaz, üniversiteden öğrencilerin ve hocaların, tarihi mirası incelemek ve o eserlerin çizimlerini yapmalarıyla ilgili seminerler düzenliyoruz." dedi.

Eren, The Marmara Taksim Otel'de, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ile İslami Eğitim, Bilim, Kültür Teşkilatı (ISESCO) tarafından düzenlenen "İslam Dünyasında Kültürel Mirasın Korunması Konferansı"nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bu konferansı İslam İşbirliği Teşkilatı ile yaptıklarını dile getiren Eren, "Bu konferans önemli bir dönemde yapılmaktadır. İslam ülkeleri kültür bakanları toplantısında alınan bir tavsiye karar üzerine bu çalışmayı başlattık. Dünyanın çeşitli ülkelerinden uluslararası kuruluşlardan temsilcilerin de katıldığı bu toplantıda, İslam dünyasında savaşlar ve iç karışıklıklar nedeniyle tahrip olan kültür mirasının korunması ve savaşlardan sonra bunların ihyası için ne gibi tedbirlerin alınması gerektiği üzerine fikir alışverişinde bulunulacak." diye konuştu.

IRCICA'nın Halep ile ilgili birkaç toplantı yaptığını hatırlatan Eren, savaş bölgelerinde kültürel mirasın korunmasıyla ilgili çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.

Eren, tahrip olan eserlerin savaş öncesi durumlarının tespitinin yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Rölöve gibi ilmi çalışmaları IRCICA bünyesinde yapıyoruz. Bunları yayınladıktan sonra da bu toplantılarla bu savaşların nasıl durdurulabileceği ve savaşlarda kültür mirasının tahrip edilmesinin, yok edilmesinin nasıl önlenebileceği, savaştan sonra da bunların yeniden ihyası, yeniden restorasyonu ve inşası için ne gibi tedbirlerin alınacağı hususunda fikir alışverişinde bulunulacak ve sonunda da tavsiye kararı çıkacak."

"İslam mirasının korunması için tüm dünyada kamuoyu oluşturuyoruz"

Filistin, özellikle Kudüs ile ilgili projelerinin olduğuna işaret eden Eren, "Kudüs'teki kültür mirasının korunması, Kudüs'teki mimari mirasın ve İslam kimliğinin korunması için Kudüs'te yaz okulları yapıyoruz. Her yaz, üniversiteden öğrencilerin ve hocaların, tarihi mirası incelemek ve o eserlerin çizimlerini yapmalarıyla ilgili seminerler düzenliyoruz. Bunları yayınlıyoruz, bilim dünyasına duyuruyoruz. Oradaki eserlerin, İslam mirasının korunması için tüm dünyada kamuoyu oluşturuyoruz. Ayrıca arşiv belgelerine dayalı yayınlar ve çalışmalar da yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Halep'in de kültür mirası açısından önemli bir kent olduğunu dile getiren Eren, bugün bütün tarihi eserlerin yok olduğunu söyledi.

Eren, kültürel eserlerin önceki hallerinin çizimlerinin yapıldığını, savaş sonrası da restorasyonlarının yapılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close