Haberler

İslahiye'de Şap Hastalığı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı iki köyde küçükbaş hayvanlarda şap hastalığınının görülmesi üzerine bölgede hayvan giriş çıkışları kontrol altına alındı.

Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı iki köyde küçükbaş hayvanlarda şap hastalığınının görülmesi üzerine bölgede hayvan giriş çıkışları kontrol altına alındı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşılama çalışmalarını 18 Mart'ta tamamladıklarını belirterek, bu kapsamda 153 bin büyükbaş hayvanın yüzde 94'ü olan 144 bin hayvanı aşıladıklarını söyledi.

Programda küçükbaş hayvanların aşılanmasının bulunmadığını anlatan Karayılan, İslahiye ilçesine bağlı Yolbaşı ve Aşağıbilenler köylerinde şap hastalığı ihbarı üzerine İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararıyla hastalıklı bölgeden hayvan giriş ve çıkışlarının kontrolünün kolluk kuvvetleri marifetiyle takibinin yapılmasına karar verildiğini kaydetti.

Karayılan, şap hastalığının insanlara bulaşmadığını, sadece çift tırnaklı hayvanlarda ayak ve ağızlarda yaralarla karakterize, kuzu, oğlak ve buzağılarda ölüme sebebiyet verebilen viral bir hastalık olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her iki köy de Hatay ve Suriye'ye sınır bölgede yer alıyor. Aşağıbilenler köyünde 2 Mayıs itibariyle 65-70 kuzu, 6 da koyun telef olmuştur. Aşağıbilenler köyünde toplam 3 bin 200 küçükbaş, 380 büyükbaş hayvan bulunuyor. Komşu köy Yolbaşı'ndaysa bin 300 küçükbaş, 60 büyükbaş hayvan var. İlgili enstitümüzden temin edilen şap aşılarıyla 10 kilometre yarıçaplı gözetim bölgesinde toplam 18 bin küçükbaş ve 450 büyükbaş hayvanın aşılamaları yapılmıştır. Şu an bölgeye komşu bölgelerden başlamak üzere tüm İslahiye'de aşılamalar devam etmektedir."

Karayılan, telef olan hayvanların kireçlenerek derin kazılan çukurlara gömüldüğünü dile getirerek, hastalık görülen ağıllarda dezenfeksiyon çalışması yürütüldüğünü, veteriner hekimlerce de bölgedeki hayvan sahiplerinin bilgilendirildiğini bildirdi.

Diğer ilçelerde de veteriner hekim ve teknisyenlerin hayvanlarda taramalar yaptığını anlatan Karayılan, riskli ve hastalık çıkışı olabilecek bölgelerde aşılama çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close