İskoçya'nın Bağımsızlık Referandumu
Referandum yaklaştıkça bağımsızlığa karşı çıkanların sayısı artıyor.
İskoçya'nın bağımsızlığına ilişkin yapılan son anketler, referandum günü yaklaştıkça bağımsızlığa karşı çıkanların sayısının arttığını ortaya koydu.
"YouGov" adlı araştırma şirketinin Sun gazetesi için yaptığı son ankete göre, İskoç halkının yüzde 55'i bağımsızlığa karşı çıkarken, yüzde 35'i İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılması gerektiğini düşünüyor. 16 yaş üstü bin 142 İskoç ile yapılan ankete katıların yüzde 9'u ise referandumda ne yönde oy kullanacağıyla ilgili bir karar vermediğini söyledi.
Aynı araştırma şirketinin haziranda yaptığı ankette, bağımsızlığa karşı çıkanların oranı yüzde 54 çıkmıştı. İskoçya bölgesel yönetiminin Başbakanı Alex Salmond'ın bağımsızlık halinde ülkenin para biriminin ne olacağıyla ilgili alternatif bir plan üretememesinin bağımsızlığa karşı çıkanların sayısını arttırdığı belirtiliyor. Salmond, bağımsız İskoçya'nın İngiliz para birimi sterlini kullanmaya devam etmesini istiyor ancak Londra yönetimi buna karşı çıkıyor.
Referandum tarihi yaklaşırken, İskoçya'daki kamuoyu yoklamaları bağımsızlık halinde olası ekonomik istikrarsızlığın İskoçlar arasında en büyük endişe nedeni olduğunu gösteriyor. İskoç davranışlarını ölçen "ScotCen" isimli şirketin yaptığı son ankette, İskoçların yüzde 44'ünün bağımsızlık halinde ekonominin olumsuz etkileneceğini düşündüğü ortaya çıkmıştı.
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı hakkındaki referandum 18 Eylül'de yapılacak ve İskoç halkına "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referandumdan "evet" sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığının 2016 yılından önce gerçekleşmesi öngörülmüyor. Referanduma yaklaşık 4 milyon İskoç'un katılması bekleniyor. - London, City of