İskoçya'nın Bağımsızlık Referandumu
İskoç bölgesel hükümetinin Başbakanı Alex Salmond: "Yukarıdan emir verme girişimde bulunmalar, demokratik sürece zarar veriyor" "Sterlin, Birleşik Krallık'ın olduğu kadar İskoçya'nın da" "Maliye Bakanı Osborne ekonomik değerlendirmede bulunmadı"
İskoç bölgesel hükümetinin Başbakanı Alex Salmond, "Yukarıdan emir verme girişimde bulunmalar, demokratik sürece zarar veriyor" dedi.
Bugün İskoç şehri Aberdeen'de bir konuşma gerçekleştiren Salmond, İngiliz hükümetini demokratik sürece zarar vermekle suçladı.
İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un para birliğine yönelik açıklamalarının "İngiliz Parlamentosu'ndaki partilerin küstahlığını ortaya çıkardığını" ifade eden Salmond, "Gerçek şu ki, sterlin Birleşik Krallık'ın olduğu kadar İskoçya'nın da" dedi.
"Yukarıdan emir verme girişimde bulunmalar, demokratik sürece zarar veriyor" diyen Salmond, Maliye Bakanı Osborne'un herhangi bir ekonomik değerlendirmede bulunmadığını, "kampanya taktiği" kullandığını vurguladı.
Salmond, bağımsız İskoçya'nın sterlini paylaşma yeterliliğinin kısıtlanmasının Birleşik Krallık genelindeki işletmelere zarar vereceğinin altını çizerek, İskoç hükümetinin mali komisyonunun geçen yıl vardığı sonuca göre sterlin bölgesinde para birimini ortak kullanmanın hem İskoçya, hemde Birleşik Krallık için en iyi seçenek olduğunu kaydetti.
Salmond'ın bugün yaptığı konuşma Maliye Bakanı Osborne ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun bağımsız İskoçya değerlendirmelerini takiben geldi.
İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, geçen hafta İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasının, sterlin para biriminden de çıkması anlamına geleceğini söylemişti.
İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da İngiliz hükümetin para birliği ve İskoçya üzerine hazırladığı analiz belgesini açıklayan Osborne, "sterlinin iki ülke arasında bölüştürülecek bir varlık olmadığını" vurgulamış, "Eğer İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılırsa, sterlinden de ayrılır" ifadelerini kullanmıştı.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise İskoçya'nın bağımsızlığını kazanması durumunda AB'ye üye olması gerekeceğini belirtmişti. AB'ye katılabilmek için diğer tüm AB üye ülkelerinin onay vermesinin önemine değinen ve İspanya'nın bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanımamasını örneğini veren Barroso, "Üye bir ülkeden gelen yeni bir üyenin diğer üye ülkelerden onay alması tabikide çok zor olucaktır" ifadelerini kullanmıştı.
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumu 18 Eylül'de yapılacak. Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek.
İskoç hükümeti, bağımsızlık referandumundan evet sonucu çıkması durumunda sterlin para birimini kullanmaya devam etmek istiyor. - London, City of