Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

İSKİ Genel Müdürü Altay Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, Melen Barajı'nın tamamlanmasıyla kentin su kaynaklarını iki katına çıkaracaklarını kaydetti.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, Melen Barajı'nın tamamlanmasıyla kentin su kaynaklarını iki katına çıkaracaklarını kaydetti.

İSKİ 1. Olağan Genel Kurulunda Altay, nüfusu 15 milyonu aşan İstanbul'da günde ortalama 3 milyon metreküp su tüketildiğini, kentin su ihtiyacının artmakta olduğunu belirterek, 1 milyar 77 milyon metreküplük hacmiyle, Melen Suyu'nun İstanbul'un sigortası olduğunu anlattı.

Altay, "DSİ tarafından yapımına başlanan ve İstanbul'un uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Barajı'nın inşası sürüyor. Melen Barajı'nın 2016 yılında tamamlanmasıyla şehrin su kaynaklarını iki katına çıkarmış olacağız." dedi.

Melen Barajı'ndan temin edilen sudan maksimum düzeyde faydalanabilmek için üçüncü aşama kapsamında, 3 metre çapında, 162 kilometre uzunluğunda isale hattının yapımına da başladıklarını dile getiren Altay, kenti susuz bırakmamak için geleceğe yönelik su temin projelerine devam ettiklerini, Anadolu Yakası'nda İsaköy (Osmangazi) ve Sungurlu Barajlarını, Avrupa Yakası'nda ise Istrancalar'da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Rezve Deresi'nden (Mutlu Dere) de yıllık 235 milyon metreküp su almayı planladıklarını, İstanbullulara su ulaştırmak için çeşitli ilçelerde su depoları inşa ettiklerini, su deposu kapasitesini1 milyon 544 bin 580 metreküpe ulaştırdıklarını ifade eden Altay, online klor ölçüm sistemini de hayata geçirmek istediklerini aktardı.

Dursun Atilla Altay, "Şebeke boyunca homojen klor değeri sağlayarak tüketicide tat ve koku memnuniyetini en yüksek seviyede tutmak istiyoruz. Bu amaçla gerektiğinde tesis çıkışındaki klor düşürülecek ya da şebekede klorun hedeflenen değerde sağlanamadığı depolarda ilave klorlama yapılacak. İkitelli su besleme bölgesinde pilot uygulama başarılı olarak yürütülüyor. Projemizi İstanbul geneline uygulamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz." diye konuştu.

Kaçak kullanımı

İstanbul'da Avrupa ortalamasının üzerinde kayıp kaçak oranı olduğuna dikkati çeken Altay, projede şehre verilen suyla faturalandırılan suyun gerçek oranlarının net olarak ölçülebilmesini hedeflediklerini belirtti.

Pilot bölge olarak Sultanbeyli ve Sancaktepe Yenidoğan'ı seçtiklerini ifade eden Dursun Atilla Altay, şöyle konuştu:

"Sultanbeyli ve Sancaktepe'de yaptığımız çalışma sonucunda bölgesel bazda kayıp kaçak oranında yaklaşık yüzde 10 ila 20 arasında azalmalar olduğunu belirledik. Bütün İstanbul geneline uygulamak istediğimiz bu sistemle şubelerdeki yöneticilerimiz, debimetre ölçüm alanlarından gelen ve otomatik güncellenen verilerle kayıp kaçak oranlarını inceleyip saha çalışmalarını daha doğru tespitlerle yapabilecek. Bu uygulamamızı İstanbul genelinde yaygınlaştıracağız."

Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden 18 milyon 467 bin metreküp olmak üzere geçen yıl İstanbul'daki ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden yaklaşık 21 milyon 438 bin metreküp geri dönüşüm su elde edildiğini ve bu rakamın İstanbul genelinde tüketilen 1 haftalık su miktarına denk olduğunu belirten Altay, atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurların nasıl değerlendirileceği konusunda da çamur master eylem planı hazırlandığını bildirdi.

Selin sebep olduğu kayıp ve zararların önlenmesi için öncelikli olarak yerleşim alanlarından geçen derelerde taşkın risk haritaları çıkardıklarını, bu haritalara göre sel baskınına sebep olan noktaları belirlediklerini ve dere ıslah çalışmaları gerçekleştirdiklerini vurgulayan Altay, "2015'te 22 kilometre, 2016 yılı ilk 4 ayında 5 kilometre dere ıslahı yaptık. Yıl sonuna kadar inşallah 15 kilometre daha dere ıslahı yapacağız. 2004 yılından bugüne İSKİ olarak 110 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdik. Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İstanbul'da toplam 460 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdik." diye konuştu.

Altay, İSKİ olarak yüzer güneş enerjisi sistemleri üzerine de çalışma başlamak istediklerini belirterek, "Yüzer güneş enerjisi sistemleriyle hem üstü kapatıldığı için su kaynağında buharlaşma azalmakta hem de güneş enerjisi panelleriyle enerji üretilmektedir. Biz şimdi bu teknolojinin İstanbul'un su kaynaklarında uygulanabilirliğini ölçmek ve fayda maliyet analizleri yapmak için çalışmalara başladık ve ihale aşamasına geldik." dedi.

Su kalitesine yönelik projelerle ilgili de bilgi veren Altay, şöyle konuştu:

"Mikrokirleticiler, organik iz, element veya metallerin genel adı olup, su kaynaklarını ve sudaki canlı hayatını olumsuz etkiliyor. Mevcut arıtma sistemleri ile kısmen arıtılan veya hiç arıtılmadan alıcı ortama verilen bu kirleticiler su kaynaklarının, denizlerin ve yer altı sularının kirlenmesine neden oluyor. İdaremiz, TÜBİTAK ile gerçekleştireceği proje ile mikrokirleticilerin çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşturabileceği potansiyel risklerin tespitine dair bilimsel veriler elde edecek. Bu çalışmanın daha önce ülkemizde bu ölçekte yapılmayan bir çalışma olduğunu ayrıca belirtmek isterim. Bu projemiz çerçevesinde, atıksu arıtma tesislerinde öncelikli madde profillerini belirlemek için 9 ayrı istasyonda izleme yapmaktayız. Projenin ilk altı aylık çalışma sürecini bitirdik, Ocak 2017 itibarıyla da tamamlamayı hedefliyoruz."

İSKİ Genel Müdürü Altay, bu yıl toplam 1 milyar 567 milyon 531 bin 750 liralık yatırım planladıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından İSKİ'nin 2015 yılı bilanço ve faaliyet raporu hakkında plan ve bütçe komisyon raporu oylamaya sunuldu. Rapor 52 ret oyuna karşılık 135 evet oyuyla kabul edildi.

Kaynak: AA / Güncel
title