Haberler

IŞİD ile Mücadelede Türkiye'nin 5 Çekincesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile dün Ankara'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin çekincelerini iletti.

ABD Savunma Bakanı olarak 1.5 yıldır görev yapan Chuck Hagel, dün Ankara’yı ilk kez ziyaret etti. Ziyaretin gündeminde ABD’nin Irak’ta IŞİD ile mücadele etmek üzere ''çekirdek koalisyon'' kurma önerisinin yanı sıra Suriye, Gazze ve Ukrayna konuları yer aldı.

ABD Savunma Bakanı Hagel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile ayrı ayrı görüştü.

ABD yönetimi Galler’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde, IŞİD ile mücadele amacıyla bir çekirdek koalisyon oluşturulmasını ve koalisyonda NATO üyesi 10 ülkenin bulunmasını önermiş, öneri götürülen ülkeler arasında Türkiye de yer almıştı.


(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tebrik ziyaretinde bulunan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti.)

IŞİD ile mücadele planının 21 Eylül’de başlayacak BM Genel Kurulu’nda görüşülmesi benimsenirken, Türkiye çekirdek koalisyona katılma ya da katılmama konusunda net bir tavır koymamıştı.

STRATEJİK ORTAKLIK

Hagel’ın ziyareti ''son dakika planlaması'' olmasa da görüşmelerde gündemin ilk sırasına ''çekirdek koalisyon'' önerisi yerleşti. ABD yönetimi ''stratejik ortağı'' Türkiye’nin koalisyon ile ilgili kararını ''karşılıklı güven testi'' olarak değerlendiriyor.
Buna karşın Ankara, Musul Başkonsolosluğu’nun 49 çalışanının IŞİD tarafından rehin tutulması nedeniyle, operasyonel görevlere sıcak yaklaşmıyor.

'SAVAŞÇI' TALEBİ YOK

Bakan Hagel, kurulacak çekirdek koalisyonun ortaklarından muharip birlik talep edilmeyeceği konusunda güvence verdi. Ancak Türkiye’nin askeri üslerinin ve lojistik imkânlarının talep edilmesi söz konusu.
Çünkü koalisyonda Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Danimarka, Polonya, Kanada ve Avustralya yer alıyor ve Türkiye Irak’a komşu tek ülke konumunda.
NATO’nun bölgede kuracağı merkezler üzerinden Irak ordusuna askeri mühimmat ve havadan nakliye desteği vermesi planlanıyor.

ÇEKİRDEK KOALİSYONDA ANKARA'NIN 5 ÇEKİNCESİ

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel Ankara’da Türkiye’nin koalisyona ne tür katkı yapabileceğini sordu. Türkiye, 5 çekincesini iletti.

İşte Türkiye’nin çekinceleri:
* Musul Başkonsolosluğu’ndan kaçırılan 49 rehine,
* IŞİD’le savaşacak güce verilecek silahların ne olacağı,
* Koalisyonda tek Müslüman üyenin Türkiye olması,
* Sınır güvenliği,
* Esad rejiminin güçlenmemesi.

OPERASYON İÇİN 4 TEMEL MADDE

Hagel, Ankara’da IŞİD ile mücadelenin stratejik ve lojistik boyutlarını müzakere etti.

Diplomatik kaynaklara göre, IŞİD’le mücadelede şu ilkeler önce çıkacak:
* IŞİD’in yeni mevziler kazanmasını önleyecek hava saldırıları düzenlenmesi,
* Kara operasyonlarına şu aşamada yer verilmemesi,
* Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge’ye eğitim ve lojistik destek verilmesi,
* IŞİD’in sahadan çıkarılması için Irak merkezi hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi ile kapsamlı bir strateji uygulanması. (Kaynak: Habertürk)

IŞİD ile Mücadelede Türkiye'nin 5 Çekincesi
Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title
Close