İşgal Edilişinin 100. Yılında "Kudüs" Konuşuldu
Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen "100. Yılında Kudüs'ü Anma Etkinlikleri" kapsamında Kudüs bütün yönleriyle ele alındı.
Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen "100. Yılında Kudüs'ü Anma Etkinlikleri" kapsamında Kudüs bütün yönleriyle ele alındı.
Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen "100. Yılında Kudüs'ü Anma Etkinlikleri" Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlenen açılış töreni ile başladı. "100. Yılında Kudüs'e Vefa" konulu kısa film gösterimi ile başlayan etkinliğin açılışında konuşan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, büyük bir parçalanmışlık içerisinde olan Müslüman dünyası, İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak Türkiye'nin bu parçalanmışlığı giderme yönündeki çabalarının önemine değindi. ABD tarafından alınan kararın dünya barışına tehdit olduğunu dile getiren Örs, İslam'ın ümmeti olan tüm milletlerin İslam'ın izzetini kavrayarak çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, konuşmasında, tarihi gerçeklik ve manevi büyüklük açısından fevkalade yeri olan şehir olarak tanımladığı Kudüs'ün, ABD Başkanı tarafından İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesiyle daha fazla tartışılmaya başlandığına dikkat çekti. Üç dinin merkezi, Hz. Süleyman'ın dünya hükümdarlığı kurduğu yer, Hz. Muhammed (a.s.)'in göğe yükseldiği yer, Hz. İsa'nın tevhid dinini yaydığı yer olan Kudüs'ün Türk-İslam tarihi açısından önemine değinen Turan, bu şehrin kısa sürede gerçek sahiplerine tekrar kavuşacağına dair inancını dile getirdi.
"ABD'NİN KARARI KARGAŞA HİZMET EDİYOR"
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, İnsanlığın Kudüs için ayakta olduğu bugünlerde düzenlenen bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu belirtti. Uslan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan eden kararının bölgede barışı tesis etmenin aksine, kargaşa çıkarmaya hizmet edeceğini söyledi. Uslan, Kudüs'ün işgalinin 100. yılına denk gelmesi bakımından manidar olan bu kararı tanımanın mümkün olmadığını ifade etti.
Açış konuşmalarının ardından Filistin, Gazze ve Kudüs'le ilgili temaları olan Modern ve Klasik Filistin Musikisi konseri gerçekleştirildi. Etkinlik, Kudüs'ün bütün yönleriyle ele alındığı 4 oturumla devam etti. Bildiri sunanlar arasında Kudüs ve tarihi araştırmaları ile öne çıkan isimler yer aldı. Prof. Dr. Ömer Faruk Harman, Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, Prof. Dr. Güray Kırpık, Prof. Dr. Yasemin Avcı, Prof. Dr. Birsel Küçüksipahioğlu gibi Türkiye'den bilim insanlarının yanı sıra yurt dışından Dr. Muhammed Ghoshe gibi Filistin, Halil ve Kudüs'ten gelen bilim insanları yer aldılar. Kudüs şehrinin kanunları, Haçlı işgali dönemleri, Osmanlı dönemi ve kültür eserleri, vakıf eserleri gibi konular üzerine bildiriler sunuldu.
Etkinlik kapsamında, "100. Yılında Kudüs Kahraman Şehitlerimizin Anısına Sergisi"nin açılışı da gerçekleştirildi. Sergi Birinci Dünya Savaşı sırasında şehit düşen 2768 Mehmetçiğin künye bilgilerini ve Kudüs sergisini 3D gözlüklerle gezme imkanlarını ilk defa kamuoyuna sunmakta. Sergi, 15 Aralık'a kadar Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesinde ziyaret edilebilecek.
(İHA)