Haberler

İsedak 33. Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısı, "Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı" ile İstanbul'da başladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısı, "Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı" ile İstanbul'da başladı.

Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen, bugün yüksek düzeyli uzmanların görüşmeleri ve toplantıları ile başlayan etkinliğe, 57 üye ülke heyetlerinin yanı sıra ilgili İİT kuruluşları ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler katılıyor.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı"nda, İSEDAK İzleme Komitesi tarafından hazırlanan taslak gündem incelenerek kabul edildi.

Gün boyu devam edecek olan oturumların birinci bölümünde, "İSEDAK Stratejisi ve Uygulanmasına İlişkin Rapor", "İİT-25'in Uygulanması: Eylem Programı", İİT Üyesi Ülkeler Özelinde Dünyadaki Ekonomik Gelişmeler", "İİT İçi Ticaret", başlıkları uzmanlar tarafından ele alınacak.

İkinci çalışma oturumunda ise "Ekonomik İşbirliği Alanında Özel Sektörün Rolünün Arttırılması", "Ulaştırma ve İletişimin İyileştirilmesi", "Sürdürülebilir ve Rekabetçi Bir Turizm Sektörünün Geliştirilmesi", "Tarım Sektöründe Verimliliğin Arttırılması ve Gıda Güvenliğinin Sürdürülmesi", "Yoksulluğun Azaltılması", "Mali İşbirliğinin Derinleştirilmesi", "İİT Üyesi Ülkelerde Sınır Aşan Ulaştırma Koridorlarının İyileştirilmesi" konuları değerlendirilecek.

İstanbul Kongre Merkezi'ndeki fuaye alanında İSEDAK Proje Finansmanı Sergisi'nin açılışı yapılacak.

Sınır Aşan Ulaştırma Koridorları

Bu yıl "Sınır Aşan Ulaştırma Koridorları" konusuna odaklanılan toplantıya İslam ülkelerinden katılacak bakanlar, "İİT Üyesi Ülkelerde Sınır Aşan Ulaştırma Koridorlarının Geliştirilmesi" konusunda görüş alışverişinde bulunacak ve bir dizi önemli karar alacak.

Sınır aşan ulaştırma koridorlarının, özellikle koridor üzerindeki ülkeler arasındaki ticareti araştırması bölgesel kalkınma ve bölgesel entegrasyon bakımından önem arz ediyor.

Bu çerçevede bu yıl ki bakanlar görüş alışverişi oturumunun konusu, "İİT Üyesi Ülkelerde Sınır Aşan Ulaştırma Koridorlarının Geliştirilmesi" olarak belirlendi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan başkanlığında gerçekleştirilecek bu oturumda, üye ülkeler sınır aşan ulaştırma koridorları konusunda kendi deneyimlerini paylaşacak.

Öte yandan toplantı marjında 23 Kasım'da sınır aşan ulaştırma koridorlarının birçok yönünü ele alacak bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Kasım'da açılış oturumunu yöneteceği toplantıda üye ülkeler bakanlar düzeyinde temsil edilecek.

İş birliği çabaları ivme kazandı

Türkiye, 10-15 Nisan 2016'da İstanbul'da gerçekleştirilen 13. İslam Zirvesi Toplantısı'ndan bu yana İİT'nin zirve dönem başkanlığı görevini yürütüyor.

Türkiye'nin, İİT dönem başkanlığı ile birlikte İSEDAK kapsamındaki ekonomik ve ticari iş birliği çabaları ivme kazandı.

30. İSEDAK Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme getirilen İİT üyesi ülkeler arasında Altın Borsası ve Gayrimenkul Kıymetler Borsası kurulması önerisi, üye ülkeler arasında kabul gördü ve bu kapsamda çalışmalar devam ediyor.

İslam ülkelerine alternatif yatırım imkanı sunacak bu iki proje, İslam ülkeleri arasında finansal işbirliğinin derinleşmesine katkı sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13. İslam Zirvesi'ndeki konuşmasında ifade ettiği İİT Tahkim Merkezi kurulması önerisi de hayata geçiriliyor.

İİT üyesi ülkeler arasında hem ticari hem de yatırım uyuşmazlıklarının çözümlenebileceği bir platform olarak İİT Tahkim Merkezi'nin kurulması çalışmaları, TOBB öncülüğünde İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası iş birliğiyle sürdürülüyor.

İstanbul'da kurulması planlanan merkezin Türkiye açısından önemli bir kazanım olacağı değerlendiriliyor.

İSEDAK'ın İslam ülkeleri arasında ticareti arttırmaya yönelik en önemli projesi olan İİT üyesi ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC) operasyonel hale gelmesi için hukuki zemin de tamamlandı.

Tercihli ticaret sisteminin fiilen işlerlik kazanması için çalışmalar devam ediyor.

İSEDAK

Mekke/Taif'te 1981'de düzenlenen 3. İslam Zirve Konferansı'nda kurulan, 1984 yılında Kazablanka'da gerçekleştirilen 4. İslam Zirve Konferansı'nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının İSEDAK Daimi Başkanlığını üstlenmesiyle operasyonel hale gelen ve aynı yıl Bakanlar düzeyindeki ilk toplantısını gerçekleştiren İSEDAK, 57 üye ve 5 gözlemci ülkeyle Birleşmiş Milletler'den sonra en fazla üyeye sahip uluslararası platform özelliğini taşıyor.

Komite, kurulduğu günden bu yana üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmek için çaba sarf ediyor.

İsedak 33. Toplantısı
Kaynak: AA / Güncel
title
Close