İşçi ve Patoz Ücretleri Belirlendi
Giresun'da, 2013 yılı fındık hasadının yaklaşması nedeniyle, tarım işçilerine ödenecek ücretlerin tespit edilmesi amacıyla oluşturulan komisyon toplandı.
Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz Başkanlığında yapılan toplantıya komisyon üyeleri olarak;, Emniyet Müdür Yrd. Osman Fidan, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı, İl Sağlık Müdürü Dr. Cengiz Cindemir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Muhammet Angın, İl Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, Fındık Araştırma İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, Ticaret İl Müdür V. Ülkü Dizdaroğlu, Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, Fiskobirlik Genel Müd. Teknik Uzman Gülay Özdemir, Ticaret Borsası Tescil Müdürü Ruhi Yılmaz ve Muhtarlar Derneği Başkanı Ertuğrul Oksal katıldı.
Toplantı sonucunda komisyon tarafından alınan Karar gereğince 2013 yılı hasat döneminde;
Fındık toplama işlerinde 16 yaşından küçük çocukların, çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta kişilerin çalıştırılmaması, Tarım Aracı Belgesi olmayan aracılardan işçi alınmaması kararlaştırıldı.
İşçi ve patoz ücretleri ise şu şekilde belirlendi:
Yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın Fındık toplama işlerinde çalıştırılacak tarım işçilerine, yemek işverene (bahçe sahibine ) ait olursa günlük 34,00 TL., yemek işçilere ait olursa günlük 37,00 TL. net ücret ödenmesine, kilo hesabıyla yerden fındık toplayan işçilere, kilo başına 0,30 TL. ödenmesine, Hasat döneminde çalışacak aşçılara da günlük 45,00 TL. net ücret ödenmesine, Toplanan fındıkların taşınması işinde çalıştırılacak çuvalcılara; yemek işverene ait olursa 54,00 TL. yemek işçiye ait olursa 57,00 TL. net ücret ödenmesine, katırcıya (katırı ile birlikte) 125,00 TL. günlük net ücret ödenmesine, Patoz çekim ücretinin; ton başına 100,00 TL. kilogram başına 0,10 TL. olarak ödenmesine, Fındık patozların da fındığın kırılmasını önleyici tedbirleri patoz sahiplerinin almasına, fazla fındık kıran patozların çalıştırılmamasına, fındık patozlarıyla fındık çekim işinin yol kenarlarında ve yol üzerinde yapılmamasına, İşçilerin İlimize gelişlerinde yerleşecekleri toplulaştırılmış yerleşim (konaklama) yerlerinden, çalışma yerlerine (bahçelere) nakillerinin yolcu taşınmasına uygun araçlarla yapılmasına (otobüs, minibüs, otomobil, vb.) İşçi ücretlerinin, işin bitmesine müteakip geciktirilmeden işçinin kendisine ödenmesine, Yol kenarında ve yol üzerinde fındık patoz çekim işlemi sonunda ortaya çıkan zurufun yol üzerinde bırakılmaması, bırakanlar hakkında kamu malına zarar vermeden ve çevre kirliliğine sebebiyetten yasal işlem yapılması, bu konuda belediyelerin ve köy muhtarlarının gerekli denetimi yapmasına Karar verildi.
Toplantıda komisyon tarafından alınan kararda; Giresun İli sınırları içerisinde fındık tarım işlerinde çalışan işçilerin ücret tespitleri ve diğer sorumlulukları belirlenerek bunun dışında tespit edilen ücretler ve sorumlulukların geçerli olmadığına, bu tür ücret belirlemeye veya sorumluluklar ortaya koyan kişi veya kuruluşlar hakkında yasal işlem yapılması kararlaştırıldı.
Yapılan toplantıda; Köy Muhtarları ile İşverenlerin, işçilerde görülecek her türlü hastalıklara karşı gerekli tedbirleri alarak bu tür şikayeti olanları en yakın sağlık kuruluşlarına bildirmeleri de istenerek, muhtarlıklarca, fındık toplama işçisi olarak dışarıdan gelenlerin "Yabancılar Kayıt Defteri"ne kaydının yapılmasına, işverenlerin, (bahçe sahiplerinin ) hasat dönemi içerisinde çalıştırdıkları işçilerin kimliklerini Ziraat Odalarına, muhtarlıklar aracılığı ile en yakın güvenlik birimlerine bildirmelerine, kimliği bulunmayanlara iş verilmemesine karar verilirken, işverenler ve köy muhtarlıklarının emniyet bakımındın huzur bozucu olaylara anında müdahale ederek durumu en yakın güvenlik birimine bildirmeleri istendi.