İscehisar'da Tel Helva Çekme Geleneği Yaşatılıyor
İscehisar ilçesine bağlı Konarı köyünde, soğuk kış gecelerinde köy odasında toplanılarak tel helva çekme geleneği yaşatılıyor.
İscehisar ilçesine bağlı Konarı köyünde, soğuk kış gecelerinde köy odasında toplanılarak tel helva çekme geleneği yaşatılıyor.
Köy odasında bir araya gelen köy sakinleri, hem geleneği sürdürüyor hem de sohbet etme imkanı buluyor.
Köy halkından Basri Akçeşme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişten gelen bu mirası, gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını söyledi.
Gençliğinden beri soğuk kış gecelerinde köy odalarında toplandıklarını belirten Akçeşme, "Büyüklerimizden gördüğümüz oyunları oynar, insanlarımız ile yakinen muhabbet ederiz. Tel helvalar çekeriz. Oyunlar oynarız. Muhabbetlere katılır zamanın nasıl geçtiğini bilemeyiz." dedi.
Akçeşme, genç nesillerden geleneklere sahip çıkmalarını isteyerek, "Küçükler bu muhabbetlere katılarak yaşanmış olayları dinlemeli ve örf adetlerine sahip çıkarak yaşatmalıdırlar." diye konuştu.
Soğuk ve karlı dönemlerde yapılan tel helvanın yapılışını da anlatan Akçeşme, şöyle konuştu:
"Şekerle suyu bir tarafta kaynatıyoruz. Bir tarafta da tel helvanın olmazsa olmazı miyale dediğimiz unumuzu, rengi sararıncaya kavuruyoruz. Şekerli suyumuzda kıvamı yaklaşırken göz kararı limon tuzu koyuyoruz. Yine kaynama devam ediyor. Olup olmadığını renginden ve soğuk su içine bir kaşık şurup dökerek anlıyoruz. Miyalemiz kavruldu mu artık şurubumuz da rengini aldıktan sonra, soğukta kar üzerinde yağladığımız tepsinin üzerine tel helva için hazırladığımız şurubu döküyoruz. Şerbeti ele alınabilir olasıya kadar soğutuyoruz. Ele alınan soğuyan şekerli karışım bir yandan soğutularak katlanıyor, uzatılıyor ve karamele dönüşüyor. Sonrasında kıvama gelen karışım içeride kavrulan miyale ile buluşturuluyor ve sofra üzerinde döndüre döndüre katlana katlana tel tel olana kadar miyale unu ile özdeşleştiriliyor."