Haberler

İsam'ın "Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursu"Na Başvurular Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nin (İSAM) "İkinci Klasik Dönem Projesi" kapsamında ilki geçen yıl düzenlenen "2. Uluslararası Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursu"na başvurular başladı.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nin (İSAM) "İkinci Klasik Dönem Projesi" kapsamında ilki geçen yıl düzenlenen "2. Uluslararası Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursu"na başvurular başladı.

İSAM'dan yapılan açıklamaya göre, 4 Haziran'a kadar devam edecek başvuruların ardından eğitim 26 Haziran ve 7 Temmuz tarihleri arasında TDV İSAM Kampüsü'nde gerçekleştirilecek.

Toplam 12 gün sürecek kursta, alanında uzman isimler, Osmanlı Türkçesi ile kaleme alınmış yazma eserlerin tenkitli neşri (edisyon kritik) konusunda ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitim verecek.

Teorik ve uygulamalı seminerlerin bir arada yürütüleceği kurs sonunda, katılımcılardan uygulama ödevi hazırlamaları talep edilecek ve seminerlere eksiksiz katılan, uygulama safhasındaki yükümlülükleri yerine getiren katılımcılara sertifika verilecek

Kursta işlenecek temel konular

Kurs bünyesinde katılımcılara tenkitli neşir kuramı ve tarihi, bilim etiği, temel kaynaklar (biyografik, bibliyografik eserler, ansiklopediler), konu-eser ve nüsha tespiti, paleografya bilgisi-yazı tarihi ve çeşitleri (tezhip, minyatür, yazma bilgisi, cilt, kağıt, mürekkep), yazmadaki kayıtlar (derkenar, ferağ, istinsah ve fevaid), yazmanın okunmasına yardımcı olan işaret ve ibareler (araz imlası), nüsha şeceresi oluşturma ve nüsha tavsifi, eser tertibi, nazım şekli ve tür bilgisi, çeviri yazı, imla ve noktalama konularında bilgilendirme yapılacak.

Ayrıca fark gösterme (aparat, varyant, kural ve uygulamalar), iktibas, Arapça ve Farsça yapıların gösterimi, metin tamiri ve metne müdahale durumları, aruz-kafiye-redif bilgisi-seci-aliterasyon-paralelizm, mensur eserlerin neşri ve inşa geleneği ve dil içi çeviri alanındaki konular katılımcıların istifadesine sunulacak.

Kursa başvuru şartları

Kursa başvuru ve kabul konusunda, yalnızca yüksek lisans ve doktora yapmakta olanların kursa başvurabilme ve yüksek lisans yapanlar için ders dönemini bitirmiş olma şartı aranacak. Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir eserin tenkitli neşri üzerine çalışanlara ise öncelik verilecek.

Seminer dilinin Türkçe yapılacağı kursta, katılımcıların Osmanlı Türkçesi ile çeşitli yazı türlerinde kaleme alınmış yazma eserleri okuyabilecek yetkinlikte olmaları bekleniyor. Kursun uygulama safhasında, bir yazma eserden seçilen kısımlar üzerinde uygulamalı tenkitli neşir çalışması yapılacak. Bu noktada ise katılımcılardan, dizüstü bilgisayar bulundurmaları ve transkripsiyon işaretlerini bilgisayarda kullanabilmeleri isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close