İş Dünyasında Umut Veren Kadınlar
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Aşkın Asan, iş dünyasında bazı işverenlerin kadın istihdamı sırasında, "Ne zaman evleneceksin, ne zaman çocuk yapacaksın?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Aşkın Asan, iş dünyasında bazı işverenlerin kadın istihdamı sırasında, "Ne zaman evleneceksin, ne zaman çocuk yapacaksın?" gibi sorular sorduğunu hatırlatarak, "Bu gibi sorular bazı ülkelerde suçtur, ayrımcılık suçudur" dedi.
Kayseri'de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Kayseri Temsilciliği tarafından "İş Dünyasında Umut Veren Kadınlar" adıyla bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Aşkın Asan, TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, kaymakamlar, girişimci kadınlar ve davetliler katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Aşkın Asan, ülkeler için kalkınmışlığın sadece gayri safi milli hasıla (GSMH) ile yani cebe giren parayla ölçülmediğini ifade ederek, "Kadın-erkek eşitliği, çocukların, yaşlıların durumları, dezavantajlı olarak tarif edilen toplum kesimlerin hizmetlere ulaşımı gibi kriterler de artık kalkınmışlığın ölçütleri olarak baz alınıyor. Bu anlamda, eğitim eşitliği bizim üzerinde durduğumuz en önemli konulardan birisi. Eğitim göstergelerinin yukarı çıkması ve kadının daha iyi eğitim alması için canla başla çalışıyoruz. Bizler Bakanlığımızın kurulduğu günden bu yana eğitimi çok önemsedik. Kız çocuklarının okullaşması için ne yapılması gerekiyorsa yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. İlköğretimdeki cinsiyet farkını ortadan kaldırmak için şartlı maddi yardım projesi başlattık ve kız çocuğunu okula gönderen anneye bu parayı verdik. Bu projede çok başarılı olduk, okullaşmada yüzde 100 başarı sağladık ancak ortaöğretimde ve lisede bazı problemlerimiz vardı. Bu yüzden 4+4+4 eğitim sistemini hazırlayıp uygulamaya başlattık. Zorunlu olarak 4+4+4 eğitim alan gençlerimiz, kritik eşiği aştıktan sonra üniversite eğitiminde bir sıkıntı yok" diye konuştu.
Bakan Yardımcısı Asan, geçmişe dönük çalışmalar da yaptıklarını ifade ederek zamanında okula gidememiş ya da eğitimini yarıda bırakmış olanlar için de çeşitli projeleri uygulamaya koyarak, okumak isteyen herkesin istediği yere kadar okuyabilmesinin önünü açtıklarını belirtti.
Bakanlık olarak önem verdikleri bir diğer konunun da sağlık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aşkın Asan, "Kadınlar, erkeklerle eşit şekilde sağlık hizmeti alabiliyor mu, bunu araştırdık ve aksayan bazı konular üzerinde çalışmalar yaptık. Biz bazı projeleri uygulamaya koyarak anne ve bebek ölümlerinin önüne geçmeye de çalıştık. Bebeğini belli aralıklarla kontrole getiren annelere şartlı yardım verdik. Bu gibi çalışmalarla anne bebek ölümlerini azaltmaya çalışıyoruz. Bu konuda en başarılı ülkeyiz" dedi.
Karar alma konusunda da kadınların erkeklerle eşit olmadığını dile getiren Asan, "Cumhuriyet tarihinde Meclis'te kadınlar hep yüzde 4'ler civarında temsil edilmiş ancak son dönemlerde bu rakamın arttığını görüyoruz. 2009 seçimlerinden sonra oluşan Meclis'te kadın milletvekili oranımız yüzde 14'e çıktı" diye konuştu.
Prof. Dr. Aşkın Asan, kadının istihdama katılımının da önemli konulardan birisi olduğunu belirterek, "İş dünyasında kadın istihdamı konusunda yükselmeye, artmaya doğru bir trend var ama bu yükselme yavaş seyrediyor. Hükümet olarak kadın istihdamı konusunda da çok çalışmalar yaptık. Kadını istihdam edecek olan işverene, kadın işçinin 5 yıl süreyle primini biz vereceğiz, dedik. Çalışan kadının sorunlarından birisi de çocuğunu bırakabileceği güvenli bir yerdi. Bu konuda da kreşler üzerinde çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
İşe alınacak kadına, işverenin, hiçbir zaman erkek adaya sormadığı bazı anlamsız sorular sorduğunu,kendisinin bakan yardımcılığı görevine gelmeden önce üniversitede öğretim üyesi olarak çalıştığını ve işe alınırken kendisine böyle sorular sorulmadığını ancak bazı yakın çevresine de bu gibi soruların sorulduğunu anlatan Asan,' 'İşe anılacak kadına, 'Ne zaman evleneceksin, ne zaman çocuk yapacaksın?' gibi sorular yöneltiliyor. Bu tür sorular, bazı ülkelerde suç olarak sayılıyor, ayrımcılık suçu olarak nitelendiriliyor. Bu gibi soruların erkeklere sorulmadığı gibi kadınlara da sorulmaması lazım" dedi.
İstihdamda kadın-erkek arasındaki uçurumu 3 yılda yüzde 10 azaltma gibi bir hedefleri olduğunu bildiren Asan, 1 yılda bu oranı yüzde 3,1 oranında azalttıklarını ifade etti.
Çalıştayın açılışında konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, böyle bir toplantının Kayseri'de yapılıyor olmasını anlamlı bulduğunu, çünkü iş dünyası denilince akla ticaretin geldiğini, Kayseri'nin de 6 bin yıl öncesine dayanan bir ticari geçmişi olduğunu vurguladı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, geçmişte zaman zaman kadının hor görüldüğünü, eşya gibi anlamlandırıldığını, hatta ruhunun olup olmadığının tartışıldığını belirterek, Türk kültüründe ve İslam inancında kadının yerinin çok farklı olduğunu bildirdi. Özhaseki, Anadolu'da ticaretin temellerini atan Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı'nın da eşi gibi kadın girişimcileri örgütlediğini ve kadınlara ticaretin düsturlarını öğrettiğini kaydetti.
Açılışta ayrıca, İpek Üstündağ, Burcu Gökay ve İranlı kadın girişimci Fatime Makime, başarı öykülerini anlattı.
Çalıştay açılışının son bölümünde ise Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Aşkın Asan, "İşte Eşitlik Bildirgesi"ni okuyarak Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve Kayseri Sanayi Odası yetkilisinden bu ilkelere uyacaklarına dair söz aldı. - KAYSERİ