Irkçılıkla Daha Etkin Mücadele Edilmeli?
Almanya'nın başkenti Berlin'de, 21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü'nde sağ popülizmi ve ırkçılığı kınamak amacıyla '12'ye 5 var' adı altında etkinlikler düzenlendi.
Almanya'nın başkenti Berlin'de, 21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü'nde sağ popülizmi ve ırkçılığı kınamak amacıyla '12'ye 5 var' adı altında etkinlikler düzenlendi. NSU ırkçı cinayetler serisine, kurumsal ve gündelik hayattaki ırkçılığa dikkat çekmek için düzenlenen bu aksiyonlara partiler, sendikalar, işveren örgütleri, ırkçılık karşıtı kuruluşlar ve çok sayıda sivil toplum örgütü destek verdi. Almanya'nın farklı kentlerinde düzenlenen ırkçılık karşıtı etkinliklerin Berlin'deki adresi Türklerin de yoğun yaşadığı Kreuzberg semti oldu. Kottbusser Tor meydanında toplanan kalabalık üzerinde, 'Irkçılığa hayır' yazan balonları havaya bıraktı. Protestocular taşıdıkları dövizlerle geç olmadan sorunun farkına varılması gerektiğini hatırlattılar. Yine ırkçılığa ve sağ popülizme karşı mücadelede ortak hareket etmenin önemini vurgulayan konuşmalar yapıldı.
IRKÇILIKLA GÜNLÜK HAYATTA KARŞILAŞIYORUZ
Eyleme katılanlardan Yeşiller Partisi Milletvekili Turgut Altuğ, ırkçılığın Almanya'da gündelik hayatta karşılaşılan konulardan biri olduğunu söyledi. Irkçılığın sanılanın aksine sadece Neonazilerden ya da sağ görüşlü insanlardan gelmediğinin ortaya çıktığına değinen Altuğ, toplumun orta kesiminde de benzeri sorunların olduğunu vurguladı. Sol Parti Milletvekili Hakan Taş da, Neonazi cinayetlerine ve ırkçılığa karşı sokaklara indiklerini belirtti. Bu cinayetlerin ve benzerlerinin yeniden işlenmemesi için devletin gerekli önlemleri alması gerektiğini vurgulayan Taş, 'Almanya'nın öğrenmesi gereken gerçeklerden birisi bu ülkede yaşayan tüm insanların bu ülkenin bir parçası olduğudur. Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu kabul etmesinin artık zamanı gelmiştir. Bizler Almanya'da güvenliğimiz tam olarak sağlanıncaya kadar, gerekli eylemleri bundan sonra yapmaya devam edeceğiz' dedi.
'IRKÇILIĞA KARŞI DURUŞUMUZU GÖSTERDİK'
Etkinliği organize eden derneklerden Berlin Brandenburg Türk Toplumu'nun (TBB) sözcülerinden Ayşe Demir ise, ırkçılığa karşı duruşlarını göstermek için bir araya geldiklerini söyledi. Demir, üç yıldır düzenlenen eylemin bu kez daha geniş bir katılımla gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Popülizmin ırkçılığın kendisi kadar tehlikeli olduğunu vurgulayan Ayşe Demir, bunun ırkçı saldırıların zeminini hazırladığını ve ırkçılık gibi mücadele edilmesi gereken bir olgu olduğunu hatırlattı. Yeşiller Partisi Milletvekili Canan Bayram ve Sol Parti Milletvekili Azize Tank da eyleme destek veren siyasetçiler arasındaydı. Berlin'de 11 farklı noktada gerçekleştirilen ırkçılık karşıtı eylem yaklaşık bir saat sürdü ve başladığı gibi barışçıl şekilde sona erdi.