İran ile Nükleer Müzakerelerde Anlaşma Sağlanması
İsrail parlamentosundaki ana muhalefet lideri İzak Herzog, İsrail'in, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, İran'ın nükleer programı konusunda başarısız olmasının siyasi bedelini ödeyeceğini belirtti.
İsrail parlamentosundaki ana muhalefet lideri İzak Herzog, İsrail'in, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, İran'ın nükleer programı konusunda başarısız olmasının siyasi bedelini ödeyeceğini belirtti.
İsrail radyosunun haberine göre, Herzog, Netanyahu'nun, İran'ın nükleer programı konusundaki tutumunda başarısız olduğunu belirterek, İsrail'in bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD), siyasi bir bedel ödeyeceğini ifade etti.
Hükümeti, İran'ın nükleer programı konusunda hasmane dil kullanmaktan vazgeçmeye çağıran Herzog, İran tehdidi karşısında bölgesel caydırma sisteminin kurulması içi Washington ile diyaloğa başlanmasını istedi.
İsrailli Arap asıllı milletvekili Basil Gattas, İran'ın nükleer programı konusundaki konumu nedeniyle ABD yönetimi ile Netanyahu arasında gerçek bir gerginlik olduğunu ancak bunun yankıları ve hacminin ne olacağının sorulması gerektiğini kaydetti.
Netanyahu'nun İran konusunda ABD'deki Yahudi lobilerinin ve Cumhuriyetçiler arasında kendisine destek veren bir kamuoyu olduğunu bilerek böyle hareket ettiğini ifade eden Gattas, bunun yansımasının Netanyahu'nun şahsına ve hükümetine yönelik olacağını, bölgede alternatif bir ittifak ihtimalinin düşük olması nedeniyle siyasi, ekonomik, askeri yansımalarının olmayacağını söyledi.
Likud milletvekillerinden Ze'ev Elkin, ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail arasındaki ilişkilerde bir "çatlak" olmadığını kaydederek, bu durumu anlaşamamazlık olarak değerlendirdi.
Elkin, İsrail ile ABD arasındaki ittifakın, çoğunun İran ile varılan nükleer anlaşmaya muhalefet eden ABD kamuoyuna dayanarak oluşturulduğunu ifade etti.
ABD Kongresi'nin İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nihai nükleer anlaşmayı gözden geçirme süreci 17 Eylül'de dolacak.
ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse bunu veto edeceğini söylemişti. Ancak, Kongre'nin iki kanadının da böyle bir tasarıyı 3'te 2 çoğunlukla geçirmesi halinde Obama'nın veto yetkisi kalkıyordu. Ancak Demokrat Parti Maryland Senatörü Barbara Mikulski'nin desteğiyle Obama, Senato'da vetosunu koruyacak yeterli sayıya ulaşmıştı.
İran ile Birleşmiş Milletler'in (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programına ilişkin Avusturya'nın başkenti Viyana'da yürütülen müzakerelerde 14 Temmuz'da anlaşma sağlanmıştı.