İran'da Seyyid Kutub Paneli
İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen panelde, İslam dünyasının önemli fikir adamlarından Seyyid Kutub'un düşünceleri tartışıldı.
İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen panelde, İslam dünyasının önemli fikir adamlarından Seyyid Kutub'un düşünceleri tartışıldı.
Ülkenin dini lideri Hamaney'in Üniversiteler temsilciliği, Genç Düşünürler ve Eşrak Eğitim Merkezi tarafından Tahran Üniversitesi'nde düzenlenen " Seyyid Kutub'un Eser ve Düşünceleri" konulu panel, öğrencilerin yoğun ilgisini çekti.
Panele, İslam Mezhepleri Yakınlaştırma (Daru't Takrib) Kurumu Yüksek İstişare Kurulu üyesi Hüccetu'l-İslam Hadi Hüsrevşahi, Davet ve Islah Cemiyeti üyesi Halid Muhammedi, Tahran Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Hamid Parsaniya, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Celal Behraminiya, İslami Kültür Araştırmaları Merkezi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Reşad konuşmacı olarak katıldı.
-Kutub'un İslamcılık etkisi
Seyyid Kutub'un eserleri ve düşüncelerinin bölge ve İslam dünyasında bıraktığı izleri tartışan katılımcılar, günümüzde Kutub'dan etkilenen tekfirci akımlara da dikkati çektiler.
Mısır'daki Müslüman Kardeşler'e (İhvan) yakınlığıyla bilinen İranlı Sünnilerden oluşan "Islah ve Davet Cemiyeti" adına panele katılan Muhammedi AA'ya yaptığı açıklamada, panelistlerin, Seyyid Kutub'un bazı düşüncelerini savundukları gibi eleştirdirdiklerini de söyledi.
İki gün süren panelde, Kutub'un, İslami hareketler üzerindeki etkilerinin dile getirildiğini belirten Muhammedi, "Mısırlı bir alim ve aydın olan Kutub dünyadaki İslami hareketleri etkilemiştir. Bu yönüyle panelistler Kutub'un dünya Müslümanlarına mal olduğu konusunu dile getirmişlerdir" şeklinde konuştu.
Kutup'un "İslam'ın yeniden toplumlar üzerinde etkili ve hakim olması" düşüncesini kuvvetli bir şekilde dile getirdiğini hatırlatan Ahmed Rahdar açıklamasında, Kutub'un bazı eserlerinin, devrimden önce bugünkü dini lider Ayetullah Hamaney tarafından tercüme edildiğine dikkat çekerek, "O dönemde Kutub'un düşünceleri İran ve İslam dünyasının sorunlarına yoğunlaşan herkesin ilgi alanına giriyordu" ifadelerini kullandı.
Rahdar, bugün İhvan çizgisini İran'da, Düzenin Maslahatını Teşhis Komisyonu Başkanı Haşimi Rafsancani'nin temsil ettiğini savundu.
- Seyyid Kutub kimdir?
Mısırlı düşünür Kutub (1906-1967), İslam dünyasında yazdığı "Fizilali Kur'an" (Kur'an'ın Gölgesinde) adlı tefsiriyle tanındı. Kur'an üzerine "Kur'an'da Edebi Tasvir" ve "Kur'an'da Kıyamet Sahneleri" gibi çalışmaları bulunan Kutub'un "İslam'da Sosyal Adalet", "İslam-Kapitalizm Çatışması", "İslam Düşüncesi" gibi eserleri İslam'ın bir hayat tarzı ve sosyal adalet mesajı içerdiğine yönelik söylemi sebebiyle bir çok dile çevrildi.
Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile birlikte haraket eden Seyyid Kutub düşüncelerini özetlediği "Yoldaki İşaretler" adlı kitabı sebebiyle dönemin Cemal Abdunnasır iktidarı tarafından idama mahkum edildi.
"Müslümanların İslam'ın Sosyalizmi Kapitalizm ve milliyetçilik gibi bir dünya görüşü ve hayat tarzı içerdiği, Müslümanların İslami hayat tarzını yaşamak için Hazreti Muhammed dönemindeki gibi Kur'an'ı merkeze alan sade düşünce ile yaşam tarzına dönmeleri gerektiği ve Kur'an Nesli'ni tekrar edilmesi gerektiğini" savunan Kutub, dünyadaki bir çok İslami grup, hareket ve düşünüre ilham kaynağı oldu.